Pacjenci.pl Choroby Salmonella w sałatce jarzynowej. To w tej marce znaleziono groźne bakterie
fot. Marek BAZAK/East News

Salmonella w sałatce jarzynowej. To w tej marce znaleziono groźne bakterie

17 marca 2024
Autor tekstu: Piotr Cieciuch

GIS poinformował konsumentów, że w popularnych sałatkach jarzynowych wykryta została salmonella. Apelujemy o zapoznanie się ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi numeru skażonej partii.

Spożycie jej może spowodować zatrucie pokarmowe, mogące stanowić w niektórych przypadkach poważne zagrożenie dla zdrowia.

Salmonella w sałatce jarzynowej

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w jednej z partii sałatki jarzynowej sprzedawanej w sieci sklepów POLOmarket wykryto pałeczki Salmonelli. Spożycie produktu może spowodować zatrucie pokarmowe.

Nr. skażonej partii

  • Numer partii: 31 03 2024 047.AN
    Termin przydatności do spożycia: 31.03.2024
    Kod kreskowy: 5906734899833
    Producent: SEKO S.A., Zakładowa 3, 89-620 Chojnice.
    Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa.

Towar został wycofany ze sprzedaży. W sklepach pojawiły się też informacje dotyczące możliwości zwrotu produktu.

Zobacz też: Ceny bananów pójdą w górę? Powód zasmuca, eksperci nie mają dobrych wieści

Projekt bez nazwy - 2024-03-17T141714.916.png
Fot. Sekosa.pl
Śmiertelne zatrucie 38-latki z Pniewa. Są wyniki badań laboratoryjnych
Śmiertelne zatrucie galaretą z targowiska. Szokujące odkrycie prokuratury

Czym jest salmonella?

Salmonella są to bakterie gram-ujemne, powodujące choroby przewodu pokarmowego. Obecnie wyróżnia się 2500 odmian tego patogenu, choć najczęściej zakażenia wywołują bakterie niedurowe Salmonella enteriditis.

Bakterie te występują zarówno w ludzkich, jak i zwierzęcych organizmach. Do zakażenia dochodzi podczas spożycia zanieczyszczonego pokarmu lub wody – najczęściej salmonelle zawierają jajka i niedogotowane mięso drobiowe. Zakazić się można także, spożywając owoce morza, sosy, zanieczyszczone warzywa i niektóre przyprawy.

Objawy zakażenia pojawiają się szybko

Symptomy zatrucia mogą pojawić się od 10 do 48 godzin po spożyciu skażonego produktu. Najczęstszymi objawami są dolegliwości żołądkowo-jelitowe np.:

  • wymioty,
  • nudności,
  • bóle brzucha,
  • gorączka (do 39 stopni Celsjusza),
  • biegunka (przeważnie wodnista, bez śladów krwi, mogąca zawierać niekiedy niewielką domieszkę śluzu i krwi).

Zatrucie może okazać się szczególnie groźne dla pacjentów onkologicznych. W tym przypadku może spowodować zapalenie:

  • płuc,
  • pęcherzyka żółciowego,
  • kości,
  • stawów,
  • nerek,
  • wsierdzia,
  • opon mózgowo-rdzeniowych.

Gdy infekcja ma łagodny przebieg, nie ma konieczności stosowania antybiotyków. Standardowe postępowanie lecznicze polega na uzupełnianiu płynów. Osoba zakażona może również stosować elektrolity. Leczenie farmakologiczne wskazane jest, gdy dojdzie do zakażeń uogólnionych i zajęcia narządów wewnętrznych i w sepsie.

Źródło: GIS, RadioZet

Zobacz też:

Ta bakteria zabiła miliony ludzi. Nosicielem może być kot?

Groźna bakteria w mięsie mielonym. Fala zakażeń, również wśród dzieci

Polskie jajka przyczyną masowych zatruć. Winna bakter ia

W popularnym słodyczu wykryto bakterię Salmonelli. GIS ostrzega
Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie
Obserwuj nas w
autor
Piotr Cieciuch
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja