Smaczniejsza i zdrowsza kawa, czyli 5 naturalnych dodatków do kawy. Dodają smaku, a nie kalorii
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ulubionej kawy. Kawa dodaje energii i poprawia samopoczucie. Według badań, kofeina spożywana w rozsądnych ilościach, wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Istnieje kilka prostych sposobów, jak podbić smak kawy i wzmocnić jej walory zdrowotne.
Co dodać do kawy, żeby była zdrowsza i smaczniejsza?
Kardamon zielony
Kardamon posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwskurczowe, moczopędne i wykrztuśne. Pomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych, udrażniając zatkany nos i łagodząc objawy kaszlu. Ponadto wspiera układ trawienny i zalecany jest przy takich dolegliwościach jak zgaga, wzdęcia, nudności, a także nieświeży oddech. Ma również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Według badań, spożywanie kardamonu pomaga znacząco obniżyć ciśnienie krwi. Kardamon znany jest też jako naturalny środek zwiększający potencję.
Kakao
Kakao jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak m.in. witaminy z grupy B, witamina K, witamina E, kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor i żelazo. Zawiera także dużą ilość polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne oraz wspomagające krążenie krwi i pracę mózgu. Kakao świetnie współgra z kawą i wzmacnia jej korzystne działanie na koncentrację i pamięć. Ponadto, kakao pomaga eliminować negatywne skutki spożycia nadmiernej ilości kawy, takie jak uczucie lęku i rozdrażnienia.
Kurkuma nie tylko do rosołu
Kurkuma
Kurkuma to przyprawa o ogromnym potencjale leczniczym. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Ma także właściwości antybakteryjnie, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dodatkowo poprawia trawienie i wspiera pracę wątroby. Kurkuma to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. witaminy z grupy B, witaminę K, witaminę E, magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk i sód. Ponadto według ostatnich badań, kurkuma ma pozytywny wpływ na nastrój i wykazuje działanie antydepresyjne. Stwierdzono też, że posiada silne właściwości antynowotworowe i może być pomocna w leczeniu nowotworów.
Goździki i cynamon - czemu warto dodać do kawy?
Cynamon cejloński
Cynamon cejloński to bogate źródło minerałów, takich jak m.in. magnez, wapń, żelazo, fosfor i potas. Zawiera też spore ilości błonnika i witamin z grupy B. Posiada właściwości poprawiające trawienie i odkwaszające organizm. Może być pomocny przy niestrawnościach i porannych mdłościach u kobiet w ciąży. Ponadto cynamon pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i łagodzi insulinooporność. Wykazuje też właściwości przeciwzapalne i łagodzi objawy migreny.
Goździki
Goździki to bogate źródło witamin, minerałów i błonnika. Znajdziemy w nich m.in. witaminy: A, C, K, E oraz kwas foliowy, potas, sód, magnez, wapń, cynk, fosfor i żelazo. Goździki zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych, zapobiegając zaparciom, niestrawnościom i mdłościom. Ponadto działają ochronnie na nerki, wątrobę i żołądek. Mają właściwości detoksykujące wątrobę i łagodzą objawy marskości wątroby. Posiadają też zdolność do gojenia wewnętrznych ran żołądka, przez co są pomocne w leczeniu wrzodów trawiennych.