To jedzenie powinno być nielegalne. Dietetyczka wyjaśnia, jak działa na nasze zdrowie

Jedzenie wysoko przetworzone jest niezdrowe, chyba każdy o tym słyszał. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak jest? Co takiego kryje się w tej żywności, że tak nam szkodzi? I, co konkretnie, można określić produktem wysoko przetworzonym?
Na te pytania odpowiedziała dietetyczka Irena Owsiak. Warto wziąć sobie do serca to, co mówi.
Czym jest żywność wysoko przetworzona?
Współczesne społeczeństwo coraz częściej sięga po żywność przetworzoną. Pasuje do aktualnych czasów – jest szybka, wygodna i często tańsza niż jej naturalne odpowiedniki. Ale czy rzeczywiście warto ją spożywać? Wielu dietetyków ostrzega, że nadmierne spożycie żywności wysoko przetworzonej może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Co to niby oznacza? Przecież jeżeli obieram marchewkę, następnie ją gotuję i przyprawiam, to otrzymuję żywność przetworzoną. Została przetworzona pod wpływem obróbki termicznej. Warto więc, na początek, wyjaśnić, jakie mogą być stopnie przetworzenia żywności i które są dla naszego zdrowia niekorzystne. Podaje je na YouTube dietetyczka Irena Owsiak:
- minimalnie przetworzona lub nieprzetworzona – np. mrożone warzywa, pasteryzowane mleko, suszone warzywa, orzechy, pocięte kawałki ryb, czy mięśni zwierząt,
- umiarkowanie przetworzona – np. pieczywo, sery, masło, oliwa, cukier,
- przetworzona – są to przetworzone składniki z grupy pierwszej i drugiej,
gdzie dodano często soli, cukru lub innej substancji, np. jedzenie konserwowane, puszkowane (fasolka, groszek), passaty, jogurty,
- wysoko przetworzona – w której wykorzystywane są „wyekstrahowane części żywności na przykład oleje tłuszcze skrobie białka i wykorzystujemy też składniki wytwarzane laboratoryjnie, tak jak na przykład wzmacniacze smaku aromaty czy barwniki” – wyjaśnia Irena Owsiak. Są to np. chipsy, fast foody, gotowe dania, słodkie napoje, słodkie i słone przekąski, przetworzone produkty mięsne, czy wegańskie odpowiedniki tych produktów (!) itp.
Jednocześnie dietetyczka podkreśla, że:
„Przetwarzanie żywności, dodatki do żywności to nic złego. To wiele wspaniałych wynalazków, które często zwiększają bezpieczeństwo żywności, mogą podnieść jej odżywczość, czy dostosować ją i sprawić, żeby była bardziej dostępna dla osób, które mają specjalne potrzeby żywieniowe”.
To o co chodzi?
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj: Tych produktów lepiej nie kupuj. Lekarz wskazuje te, które tylko udają zdrowe
"To nie chimera, to walka o życie" – lek. Elżbieta Bonder o mitach i faktach dotyczących zaburzeń odżywiania [WYWIAD] Omega-3: na co pomaga? Najlepsze źródła i zalecane dawkiŻywność wysoko przetworzona to podstęp
„Głównym celem takich dużych przeróbek jest hajs. Hajs dla producentów żywności – często kosztem twojego zdrowia i obniżenia jakości tego jedzenia. Procesy i składniki często wykorzystywane w produkcji wysoko przetworzonej żywności, są tak zaprojektowane, by tworzyć wysoce dochodowe produkty, by składniki mogły być tańsze, termin spożycia dłuższy, i często zamaskowane niekorzystne cechy sensoryczne lub podbicie sensoryczne, tak, by uczynić produkt smacznym, albo hiper-smacznym, żebyś chciała kupować go jeszcze więcej, i by ciężko było ci się od niego oderwać. Mimo tego, że skutki zdrowotne jedzenia takich produktów będą dla ciebie średnie – mówiąc bardzo delikatnie”.
Nie każda przetworzona żywność jest zła, ale ta wysoko przetworzona może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Wynika to przede wszystkim z tego, że ukryta w niej jest niejednokrotnie wysoka zawartość cukru, soli, tłuszczów trans, o czym nawet nie wiemy. Te zwykłe płatki kukurydziane, przykładowo, wydają się neutralne. A jednak spójrz na listę składników: cukier i sól są tam obecne. Spożywamy je w dużej mierze nieświadomie, co przyczynia się do tycia oraz wielu chorób.
Przeczytaj też: Przyczynia się do nowotworów układu pokarmowego. Jemy to codziennie
Konsekwencje spożywania żywności wysoko przetworzonej
Jeśli nasza dieta będzie bazować na żywności wysoko, czy ultra przetworzonej, jak mówi dietetyczka, zwiększa się znacznie ryzyko:
- otyłości – żywność wysoko przetworzona często zawiera puste kalorie, które sprzyjają przybieraniu na wadze,
- chorób serca – nadmiar soli i tłuszczów trans może powodować podwyższenie cholesterolu i prowadzić do nadciśnienia, udarów, czy miażdżycy,
- cukrzycy typu 2 – produkty wysoko przetworzone źle wpływają na gospodarkę cukrową, podnoszą np. ryzyko insulinooporności i zespołu metabolicznego,
- zaburzeń hormonalnych – niektóre konserwanty i dodatki mogą wpływać na gospodarkę hormonalną organizmu.
„Gdy twoja dieta bazuje na produktach wysoko przetworzonych, zwiększa się znacznie ryzyko niedoborów kluczowych składników w twojej diecie: białka, błonnika, witamin, składników mineralnych. Wyniki dużego francuskiego prospektywnego badania kohortowego wykazały, że duże spożycie żywności ultra przetworzonej prowadziło do znacznego wzrostu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2., ale też objawów depresyjnych i nowotworów. Co dla mnie bardzo przerażające to to, że badania potwierdzają zwiększone ryzyko śmiertelności ze wszystkich powodów przy częstym spożyciu wysoko stworzonej żywności” – mówi Irena Owsiak.
Przeczytaj też: Najgorsze jedzenie dla wątroby. Wiele osób uważa, że te produkty są zdrowe

Toksyczna żywność w kolorowych opakowaniach
Najgorsze w tej sytuacji jest to, że producenci tego typu jedzenia robią wszystko, by zachęcić konsumentów do kupna ich produktów. Toksyczna żywność zwykle umieszczana jest w atrakcyjne, kolorowe opakowania, które wabią i zachęcają. Także dzieci:
„Czemu takie coś jest legalne?” – pyta retorycznie dietetyczka.
Cóż, tu po prostu chodzi o wspomniany wcześniej „hajs”.





































