Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Totalny pogromca raka. Gdy zobaczysz w warzywniaku – od razu kupuj
Marta Uler
Marta Uler 24.03.2025 13:42

Totalny pogromca raka. Gdy zobaczysz w warzywniaku – od razu kupuj

marakuja - właściwości zdrowotne
Fot. Canva/Violetta Ramonaite

Jest pyszny i egzotyczny, więc włączenie go do diety to sama przyjemność. Ale warto to zrobić nie tylko dla rozkoszy podniebienia. Ma niesamowite właściwości prozdrowotne, o czym wie niewiele osób. To istna bomba witaminowa, odżywia cały organizm, ale przede wszystkim jelita i serce. Dba o naszą odporność i chroni przed nowotworami. Domyślasz się, o czym mowa?

Owoce i warzywa w diecie

Fundamentem zdrowego stylu życia powinny być warzywa i owoce w diecie. Dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zdrowe odżywianie to mniejsze ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy, nadciśnienia i nowotworów. Nawet dziecko wie, że warzywa i owoce wspierają pracę układu pokarmowego i wzmacniają odporność.

W roślinach kryją się silne przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Dzięki temu można śmiało powiedzieć, że warzywa i owoce spowalniają procesy starzenia i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Warzywa krzyżowe, jagody czy owoce egzotyczne, takie jak marakuja, mają szczególnie silne właściwości przeciwnowotworowe. Zadbaj więc o to, aby codziennie znajdowały się w twoim menu.

Może zainteresuje Cię również: Ten owoc to pogromca raka płuc. Polacy powinni go jeść kilogramami

Co to znaczy, że bolą korzonki? Przyczyny bólu i leczenie Groźna choroba w natarciu. GIS bije na alarm: coraz więcej zakażeń

Męczennica jadalna – właściwości

Marakuja, czy inaczej – męczennica jadalna, to istna bomba witamin i minerałów. Naprawdę ciężko przecenić jej pozytywny wpływ na organizm. Znajdziemy w niej:

  • witaminę Cktóra wzmacnia układ odpornościowy i jest silnym przeciwutleniaczem, a więc chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi,
     
  • witaminę A która korzystnie wpływa na wzrok, wspomaga regenerację skóry oraz błon śluzowych,
     
  • witaminy z grupy Bbardzo ważne w procesach metabolicznych, a także dla funkcjonowania układu nerwowego,
     
  • potasregulujący ciśnienie krwi, niezbędny dla pracy serca i mięśni,
     
  • magnezktóry działa kojąco na układ nerwowy, redukuje stres, poprawia jakość snu,
     
  • żelazo – niezbędne do produkcji hemoglobiny, 
     
  • fosforktóry wspiera zdrowie kości i zębów,
     
  • cynkniezwykle istotny dla układu odpornościowego, ale który pomaga także np. przy gojeniu się ran.

W owocach marakui znajdziemy również bogactwo:

  • błonnika – który usprawnia trawienie, reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej,
     
  • polifenoli – związków o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym, jak również wspierających zdrowie serca, pomagających regulować ciśnienie krwi i obniżających poziom cholesterolu,
     
  • antocyjanówktóre zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz także działają przeciwzapalnie.

Przeczytaj też: Spala tłuszcz w okamgnieniu. Zdążysz jeszcze schudnąć przed majówką

Fot. Canva/Weeraa/Getty Images

Marakuja – owoc niezwykły

W medycynie ludowej marakuja była stosowana jako środek uspokajający i nasenny. Współczesne badania potwierdzają, że związki zawarte w nasionach marakui mogą łagodzić stany lękowe i działać uspokajająco. Ale to nie koniec cudownych właściwości tego owocu.

Na szczególną uwagę w przypadku marakui zasługuje związek o nazwie piceatannol. To związek fenolowy o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Z badań wynika, że piceatannol jest potężniejszym przeciwutleniaczem niż resweratrol. Może hamować proliferację komórek rakowych oraz wpływać pozytywnie na metabolizm tłuszczów i gospodarkę węglowodanową.

Przeczytaj też: Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność

Co zrobić z marakui?

Jak widać, marakuja to owoc niezwykle prozdrowotny. Ale nie zapominajmy, że jest on także po prostu pyszny. Warto więc nauczyć się wykorzystywać go w kuchni. Jest wdzięczny pod tym względem, można go użyć zarówno do przygotowania deserów, jak i dań wytrawnych. Przykład? Proszę bardzo: 

  • Koktajl tropikalny zmiksuj miąższ marakui z bananem, mango i mlekiem kokosowym. Dodaj kilka kostek lodu i odrobinę miodu do smaku. Taki napój to prawdziwa bomba witaminowa, idealna na upalne dni.
     
  • Ciasto z marakują upiecz klasyczny sernik na spodzie z ciasteczek, a na wierzchu rozprowadź mus z marakui wymieszany z żelatyną i odrobiną cukru. Schłódź w lodówce, by masa dobrze się ścięła. Efekt? Deser, który zachwyci każdego!
     
  • Łosoś w sosie marakujowym filet z łososia dopraw solą i pieprzem, a następnie usmaż na patelni. W tym czasie przygotuj sos: miąższ marakui podgrzej z odrobiną masła, sokiem z limonki i miodem. Polej nim rybę tuż przed podaniem. Słodko-kwaśny aromat idealnie komponuje się z delikatnym smakiem łososia.
Fot. Canva/Jobrestful/Getty Images

Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31080897/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27713945/