Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Omega-3: na co pomaga? Najlepsze źródła i zalecane dawki
Alina Gałka
Alina Gałka 24.03.2025 07:50

Omega-3: na co pomaga? Najlepsze źródła i zalecane dawki

Omega-3
Fot. Getty Images/Canva

Kwasy wielonienasycone odgrywają kluczową rolę w organizmie człowieka, wspierając funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz regulując procesy zapalne. Ich szczególnie ważnymi przedstawicielami są kwasy omega-3 i omega-6. Ponieważ organizm nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować, muszą być dostarczane z dietą.

Nazwa omega-3 pochodzi od struktury chemicznej tych kwasów tłuszczowych. Pierwsze wiązanie podwójne w ich łańcuchu znajduje się przy trzecim atomie węgla od końca metylowego, co odróżnia je od kwasów omega-6, w których pierwsze wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym atomie węgla.

Dlaczego człowiek potrzebuje omega-3?

Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i wzroku. Wspomagają regulację stanów zapalnych, zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają koncentrację i funkcje poznawcze, a także wspierają rozwój mózgu u niemowląt i dzieci. Ich niedobór może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, osłabienia odporności i problemów skórnych. Przeczytaj: Cierpisz na bóle stawów i zmęczenie? To może być niedobór kwasów omega-3

Nastolatki nie boją się śmierci. Czasem wystarczy impuls, by doszło do tragedii Fatalny błąd, który popełnia wielu Polaków. Tak nie mierzy się temperatury

Najlepsze źródła omega-3

Największe ilości kwasów omega-3 znajdują się w tłustych rybach morskich, takich jak:

• łosoś (1,4–1,9 g/100 g),
• makrela (1,0–2,5 g/100 g),
• śledź (1,2–1,7 g/100 g),
• pstrąg (0,7–1,0 g/100 g),
• tuńczyk (0,7–1,0 g/100 g).

Alternatywnymi źródłami kwasów tłuszczowych omega-3 są oleje roślinne, np. olej lniany, a także orzechy włoskie i nasiona chia. Olej lniany to bogate źródło kwasu α-linolenowego. ALA wspiera zdrowie serca, układu nerwowego i działa przeciwzapalnie. Przeczytaj też: Zmniejsza apetyt, usuwa nadmiar wody, reguluje cukier. Pij codziennie

Kwasy EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy) to długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3. EPA pomaga regulować procesy zapalne i krzepnięcie krwi, natomiast DHA jest głównym składnikiem błon komórkowych neuronów i siatkówki oka, wspierając funkcje poznawcze i wzrok. Kwasy EPA i DHA można również suplementować w postaci tranu lub olejów z alg.

łosoś-Getty Images-Canva
Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są ryby morskie. Fot. Getty Images/Canva

Korzyści z suplementacji omega-3

Suplementacja kwasów omega-3 przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Wspiera zdrowie serca, obniżając poziom trójglicerydów, regulując ciśnienie krwi i zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego – poprawia pamięć, koncentrację oraz redukuje ryzyko depresji i chorób neurodegeneracyjnych. DHA, jako kluczowy składnik siatkówki oka, wspiera ostrość widzenia i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Omega-3 wykazują także działanie przeciwzapalne, co jest istotne w chorobach autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Ich odpowiednia podaż jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, ponieważ wspomaga rozwój mózgu i układu nerwowego płodu oraz zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu. Przeczytaj: Suplementy dla ciężarnych – w ten sposób szybko uzupełnisz niedobory

Kwasy omega-3 wpływają też korzystnie na zdrowie skóry i włosów, bo pomagają w ich nawilżeniu, redukują suchość oraz łagodzą objawy trądziku i egzemy.

Regularna suplementacja omega-3, zwłaszcza EPA i DHA, jest szczególnie ważna dla osób, które nie spożywają wystarczającej ilości ryb i owoców morza. 

suplementacja-Getty Images-Canva
Suplementacja omega-3 wspiera zdrowie serca, mózgu i oczu, redukując stany zapalne i poprawiając funkcje poznawcze. Fot. Getty Images/Canva

Zalecane dawki omega-3

Według międzynarodowych rekomendacji dzienne spożycie kwasów omega-3 powinno wynosić:

400–650 mg EPA + DHA dla zdrowych dorosłych,
≥200 mg DHA dla kobiet w ciąży,
1 g EPA + DHA dziennie dla osób po zawale serca,
2–4 g EPA + DHA dla osób z podwyższonym poziomem trójglicerydów (pod kontrolą lekarza).

Przeczytaj też: Stan przedzawałowy to ostatnie ostrzeżenie przed zawałem. Jak go rozpoznać?

Nadmierne spożycie omega-3 może powodować rozrzedzenie krwi, dlatego osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować suplementację z lekarzem.

 


Źródło:
Materac E., Marczyński Z., Bodek K.H., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromat. Chem. Toksykol., 2013, t. XLVI, nr 2, s. 225–233.