Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Śniadanie przy chorobie Hashimoto. Poznaj zasady odżywiania i 7 propozycji
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 04.10.2023 11:55

Śniadanie przy chorobie Hashimoto. Poznaj zasady odżywiania i 7 propozycji

śniadanie
canva

W diecie osoby z chorobą Hashimoto warto, by znalazły się produkty o właściwościach przeciwzapalnych. Obowiązkowym posiłkiem dnia powinno być śniadanie, bez którego chory nie dostarczy organizmowi energii potrzebnej na cały dzień. Jak więc wygląda idealne śniadanie osoby z chorobą Hashimoto? Tłumaczymy.

 

Dieta osoby z chorobą Hashimoto

W diecie chorego nigdy nie powinno zabraknąć produktów spożywczych o właściwościach przeciwzapalnych. To, co chory będzie jadł, wpłynie na kondycję tarczycy – niekiedy może nasilić objawy lub je wygaszać. Przede wszystkim wskazane jest spożywanie produktów takich jak: 
   • imbir, 
   • kurkuma, 
   • natka pietruszki, 
   • olej rzepakowy, 
   • olej lniany, 
   • oliwa, 
   • czosnek, 
   • tłuste ryby morskie.

Istotnym elementem diety chorego powinny być warzywa, w szczególności zielone. Jednak nie oznacza to, że spożywanie pozostałych warzyw nie wpłynie korzystnie na tarczycę. Warto sięgać również po: 
   • produkty pełnoziarniste (np. pieczywo na zakwasie), 
   • orzechy, 
   • pestki, 
   • fermentowane napoje mleczne lub ich roślinne zamienniki,

Joanna Zielewska w swojej książce „180 dań do pudełka. Hashimoto” wymienia, że diecie chorego nie może zabraknąć jodu, cynk i selenu. Równie ważne jest, by nie wystąpił niedobór witamin B12,C i D. Szczególnie groźny jest deficyt ostatniej z nich, ze względu na obecne w tarczycy receptory witaminy D.

 

Chrząkanie to wczesny objaw groźnej choroby największego z gruczołów. Choruje coraz więcej Polaków! 7 największych grzechów Polaków. Tak niszczymy swoją tarczycę

Śniadanie osoby z hashimoto

Wielu chorych zastanawia się, czy na śniadanie powinni spożyć dania białkowo-tłuszczowe. Zaletą ich jest to, że mają niski ładunek glikemiczny, więc spożywanie ich zapobiega nagłemu wzrostowi glukozy. Po posiłku tego rodzaju dłużej więc odczuwamy sytość i mamy więcej energii. Nie oznacza to jednak, że osoba z chorobą Hashimoto musi jeść śniadania tego rodzaju. Śniadanie należy dostosować również do własnych preferencji.

Wskazane za to jest, by osoba z chorobą Hashimoto do śniadania przystępował niedługo po tym, jak wstanie z łóżka rano. Nie ma znaczenia, o której będzie to godzinie. Ważne za to jest, by od  przyjęcia leku minęła godzina, by preparat się wchłonął – lek na Hashimoto przyjmuje się na czczo.

 

Jak komponować poranny posiłek?

Wbrew pozorom nie ma wielu posiłków, których nie można spożywać osoba z hashimoto. Dobrze by posiłki zawierały jak najwięcej świeżych produktów. Wysoko przetworzone pokarmy mają niską wartość odżywczą. W każdym posiłku powinien znaleźć się ser twarogowy, naturalny jogurt, jaja, orzechy, mięso i ryby. Warto też dodawać zdrowe tłuszcze np. olej i awokado.

Przykładowe dania na śniadanie dla osoby z chorobą Hashimoto:

   • omlet z pomidorami i świeżą bazylią, 
   • kanapka z pastą z awokado i jajkiem,
   • kasza gryczana z borówkami, 
   • placki owsiane ze śliwkami, 
   • grzanki z pastą rybną i z awokado,
   • zbożowa granola z jogurtem i suszonymi owocami,
   • pieczone jajka z warzywami,