Pacjenci.pl Dieta Ta kasza to skarbnica błonnika. Działa zbawiennie na organizm, zastąp nią ryż i ziemniaki
fot. canva/gettyimages

Ta kasza to skarbnica błonnika. Działa zbawiennie na organizm, zastąp nią ryż i ziemniaki

16 sierpnia 2024
Autor tekstu: Kamila Sabatowska

Kilkadziesiąt lat temu ta kasza była jednym z najczęściej spożywanych dodatków do potraw. Wszystko ze względu na jej łatwą dostępność w Polsce. Chociaż teraz zdecydowanie więcej osób decyduje się na makaron, ryż lub ziemniaki, nie można zapominać o korzyściach, jakie niesie za sobą jej jedzenie.

Właściwości kaszy jaglanej

Mimo że kasza jaglana zdecydowanie zalicza się do łatwo dostępnych produktów, nie każdy dba o to, aby znalazła się w jego diecie. Okazuje się, że to błąd, ponieważ jej spożywanie może korzystnie wpłynąć na organizm i wspomóc jego funkcjonowanie.

Między innymi kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B oraz kwas foliowy , co korzystnie wpływa na układ nerwowy. Jest bogata także w żelazo, cynk, magnez i fosfor wspomagające kości, układ odpornościowy i serce. Spożywanie jej zaleca się głównie ze względu błonnik , który nie tylko działa na trawienie, ale również sprzyja utrzymanie właściwej masy ciała i poprawia perystaltykę jelit. Warto dodać także, że pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu w organizmie.

Masz problem z zasypianiem? Lekarz zdradził 1 banalny trik, po którym uśniesz jak dziecko
To jeden z pierwszych objawów białaczki. Pojawia się na dziąsłach

Kasza jaglana korzystnie wpływa na organizm

Kasza jaglana ma również właściwości dbające o odkwaszanie organizmu , czego nie zawsze jesteśmy świadomi. Właściwości alkalizujące, jakie posiada, zbawiennie wpływają na zbilansowanie, tym bardziej że większość produktów (sery, słodycze, żywność pochodzenia odzwierzęcego), które spożywamy, jest kwasotwórczych.

Warto podkreślić także, że kasza jaglana nie zawiera glutenu , a co za tym idzie, jest bezpieczna dla wszystkich, którzy chcą lub muszą usunąć go ze swojej diety. Nie bez powodu lekarze i dietetycy zalecają ją w zastępstwie za inne kasze i zboża.

kasza
fot. canva/gettyimages

Kasza jaglana - kto powinien ją jeść?

Kolejną zaletą kaszy jaglanej jest to, że idealnie sprawdza się w daniach i przekąskach zarówno słonych, jak i słodkich. Ze względu na jej właściwości, szczególnie zaleca się spożywanie jej diabetykom i osobom, które są na diecie mającej na celu zredukowanie kilogramów. Dietetycy podkreślają także, jak dobrze wpływa na jelita i łagodzi zaparcia .

Zawarte w kaszy jaglanej węglowodany złożone są dobrym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ nie tylko dodają zastrzyku energii, ale także wpływają korzystnie na regenerujący się organizm. Spożywanie jej zaleca się także osobom zmagającym się z problemami sercowo-naczyniowymi, bowiem korzystnie wpływają na nie magnes i potas. Nie należy również zapomnieć o korzyściach urodowych. Kasza ta jest również źródłem krzemu , który nie tylko wzmocni włosy i paznokcie, ale także poprawi jakość i kondycję skóry.

Zobacz też:

To dodatkowe świadczenia dla seniorów. Od stycznia 2025 znacznie wzrośnie liczba uprawionych

Jak poradzić sobie ze wzdęciami, gazami i zaparciami w podróży? Lekarz wyjaśnia

Ile powinni spać seniorzy? Po tylu godzinach snu będziesz wypoczęty

Ciała obce w przełyku: Lekarz tłumaczy, co najczęściej wyciąga z gardeł pacjentów
Były selekcjoner Franciszek Smuda trafił do szpitala. Jego poważnym przeciwnikiem jest rak krwi
Obserwuj nas w
autor
Kamila Sabatowska
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko