Pacjenci.pl Żywienie Tego nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje w jelitach
Fot. Canva

Tego nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje w jelitach

14 lipca 2024
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

Ziemniaki same w sobie są bardzo zdrowe i pożywne. W Polsce dominują jako dodatek do różnych dań, ale jedno połączenie może powodować problemy żołądkowo-jelitowe. Mowa o połączeniu ziemniaków z tłustym mięsem, przez co proces trawienia spowalnia, a posiłek może zalegać i gnić w jelitach, powodując przykre dolegliwości.

Właściwości zdrowotne ziemniaków

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Bulwy te są przy tym bardzo zdrowe - obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez , który działa pozytywnie na układ nerwowy. To jednak nie wszystko, zawierają wapń, żelazo i fosfor oraz liczne witaminy.

Witaminy C znajdziemy w ziemniakach więcej niż np. w dyni! Dodatkowo zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Zawierają też błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu.

Dodatkowe 620 zł bez względu na wiek. Trzeba tylko złożyć wniosek
Możesz mieć wrzody żołądka i nawet o tym nie wiedzieć. Typowe i nietypowe objawy

Ziemniaków nie łącz z tłuszczem

Dodanie tłuszczu do ziemniaków sprawia, że danie staje się przede wszystkim wysokokaloryczne, sprzyja powstawaniu nadwagi i otyłości. Smażone mięso w połączeniu z ziemniakami (czyli wszelkie kotlety) spowalnia procesy trawienne i potęguje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach. To prowadzi do problemów żołądkowo-jelitowych, objawiających się zgagą, wzdęciami czy zaparciami . Może pojawiać się także ból brzucha oraz uczucie ciężkości. Połączenie ziemniaków z tłuszczem sprawia też, że trzustka zaczyna produkować większą ilość insuliny.

Polecamy: Ten sok to najlepszy wybór na upał. Jedni go uwielbiają, inni wzdrygają się na samą myśl

Jak gotować ziemniaki, żeby były zdrowe?

Najzdrowsze są ziemniaki gotowane w mundurkach, czyli trzeba przygotować je bez obierania, a jedynie po dokładnym umyciu. Wtedy podczas gotowania bulw, tracą one jedynie około 10 proc. zawartej w nich witaminy C.

Co ważne - ziemniaków nie należy zalewać zimną wodą. W ten sposób traci się ich cenne właściwości, a pozostaje jedynie skrobia. Ziemniaki powinno się gotować około 20 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.

Zobacz też:

Na ten nowotwór chorował Jerzy Stuhr. Jakie są sygnały ostrzegawcze przy raku krtani?

Zapomnij o maśle na dobre. Te produkty to o wiele zdrowsze zamienniki

Za zostawienie w rozgrzanym aucie dziecka grożą surowe kary. Czego mogą spodziewać się kierowcy?

Pracowała 20 lat za najniższą krajową. Taką otrzymuje emeryturę
Chorą trzustkę poznasz po oczach. Tych objawów nie bagatelizuj!
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Redaktorka prowadząca oraz koordynatorka serwisu Pacjenci.pl. Medyczne nowinki oraz wstydliwe problemy Polaków to coś, o czym lubi pisać najbardziej. Jej celem jest dostarczenie rzetelnej, medycznej wiedzy. W wolnym czasie składa klocki Lego z synami oraz dba o liczną gromadkę swoich zwierząt domowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko