Choć często kojarzy się z latem i dzieciństwem, bób to znacznie więcej niż sezonowa przekąska. Ta niepozorna roślina strączkowa ma ogromny potencjał zdrowotny – od wspomagania pracy serca po wsparcie w walce z nadprogramowymi kilogramami. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.Jak bób wspiera układ sercowo-naczyniowy? Idealny posiłek na diecie Naturalne wsparcie odporności Pełnowartościowe danie i zdrowy dodatek
Sezon na bób rozpoczął się z przytupem, a za pół kilogramowy woreczek ziaren zapłacimy około 10 zł. To, biorąc pod uwagę początek sezonu, bardzo przystępna cena. Bób warto jeść, gdyż jest świetnym źródłem kwasu foliowego (100 gramów pokrywa 100 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek), ale też nie każdy może pozwolić sobie na objadanie się bobem. Jakie wartości odżywcze ma bób i kto powinien na niego uważać?