Jak złagodzić objawy choroby refluksowej domowymi sposobami?
Palenie w gardle, kwaśność w ustach, odruchy wymiotne – to objawy, które zna każdy, kto cierpi na refluks żołądkowo-przełykowy. Jest to choroba przewodu pokarmowego, powodująca bierne cofanie się treści żołądkowej w stronę przełyku. Leczy się ją preparatami zmniejszającymi produkcję kwasu solnego, lecz objawy można złagodzić również domowymi metodami. A w jaki sposób? O tym poniżej! Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Siemię lniane – naturalny lek na chorobę refluksową
Siemię lniane (nasiona lnu), zawiera olej szczególnie pomocny dla osób cierpiących na chorobę refluksową. Jego właściwości lecznicze znane są od wieków – siemię lniane służy również do leczenia dolegliwości takich jak: wrzody, zaparcia i problemy żołądkowe. Ma działanie osłonowe, szczególnie cenne dla osób mających chorobę refluksową.
„Siemię lniane ma naprawdę dobry wpływ na cały układ pokarmowy. Wydaje mi się, że wywar z siemienia lnianego ma większe zastosowanie w zapaleniu śluzówki żołądka niż przełyku, jednak część pacjentów go stosuje i w ten sposób zmniejsza swoje dolegliwości”. - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Z siemienia lnianego można przygotować leczniczy „kisiel”. Zalanie nasion wodą sprawi, że wytworzą naturalny śluz, po połknięciu którego w żołądku i przełyku powstanie warstwa ochronna, osłaniająca organ przed podrażnieniem. Co więcej, „kisiel” działa również przeciwzapalnie.
Do przygotowania kleiku potrzeba:
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego,
- 1,5 szklanki przegotowanej wody.
Nasiona wystarczy zalać wodą i dokładnie wymieszać. Następnie należy gotować je przez 15 minut na małym ogniu, aż powstanie kleik. Wywar nadaje się do spożycia 20 minut po ugotowaniu. Nasiona można też zalać gorącą wodą i przykryć spodkiem od filiżanki.
„Tak naprawdę chodzi głównie o to, żeby nasiona siemienia lnianego wytworzyły zawiesinę w postaci śluzu, która działa protekcyjnie na śluzówkę przewodu pokarmowego. Sposób przygotowania nie ma znaczenia”. - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Dieta na refluks żołądka
Stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety to także domowy sposób leczenia tej dolegliwości.
Przy refluksie należy ograniczyć spożywanie tłustych pokarmów np.:
- sera żółtego,
- masła,
- śmietany,
- olejów roślinnych.
Warto ograniczyć też spożycie tłustych mięs i wędlin – wszelkie ograniczenia należy dostosować do tego, jak silne są objawy refluksu.
W diecie chorego na refluks powinny się znaleźć:
- płatki zbożowe,
- chudy nabiał,
- owoce mało kwaśne (banany, dojrzałe jabłka, gruszki, brzoskwinie, melon, mango)
- warzywa gotowane,
„Dieta w chorobie refluksowej jest kwestią bardzo indywidualną, tak jak sama choroba. Oznacza to, że niektóre produkty spożywcze mogą u jednego pacjenta zaostrzać, bądź powodować dolegliwości, a u innego już nie. Ogólne zalecenia dietetyczne, które warto zastosować u każdego pacjenta to spożywanie pokarmów częściej, a w mniejszej ilości. Posiłki powinny być lekkostrawne, pozbawione tłustych i mocno przyprawionych produktów, które zalegają w żołądku”. - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Jak jeszcze leczyć refluks w domowych warunkach?
Leczenie refluksu polega m.in. na zmianie nawyków żywieniowych, a nawet tego, jak się ubiera. Osoby dotknięte tą dolegliwością powinny zrezygnować z:
- noszenia ubrań uciskających okolice brzucha,
- palenia,
- spożywania produktów zawierających dużo tłuszczu,
- picia kawy,
- picia mocnej herbaty,
- przemęczenia i stresu,
- ćwiczeń fizycznych tuż po posiłku.
Osoby zainteresowane domowymi sposobami łagodzenia objawów refluksu mogły natknąć się na informację, że w leczeniu dolegliwości pomocny jest ocet jabłkowy. Ostrożnie.
„Często zdarza się, że pacjenci, zanim trafią do specjalisty, szukają pomocy w Internecie. Rzeczywiście, ocet jabłkowy pojawia się na różnych portalach z poradami zdrowotnymi. Do tej pory nie wykazano jednak w żadnym rzetelnym badaniu medycznym, żeby pomagał w chorobie refluksowej. Osobiście odradzam moim pacjentom taką terapię”. - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
W diecie osoby chorej na refluks nie powinny znajdować się składniki zwiększające kwasowość w żołądku. Tak działają m.in.
- ostre przyprawy sypkie,
- warzywa marynowane i inne potrawy na bazie octu,
- czosnek, cebula, papryka,
- surowe cytrusy,
- alkohol.
„Głównym celem leczenia jest uśmierzanie dolegliwości i kontrola, aby nie dochodziło do groźnych powikłań. Podstawę leczenia stanowi modyfikacja stylu życia. Przy otyłości, bądź nadwadze musimy tę wagę zredukować. Powinniśmy zmienić nasze przyzwyczajenia dietetyczne, unikać palenia papierosów i nadużywania alkoholu”. - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.