Ciasto z zakalcem nie dla wszystkich. Tym osobom może zaszkodzić
Szykujesz dla bliskich pyszne ciasto, a tu... pech. Zamiast idealnej drożdżówki, wyszedł rozczarowujący zakalec. Pewnie zastanawiasz się, czy musisz go wyrzucić. Może jest opcja, żeby zjeść? Jeśli nie wiesz, czy zakalec szkodzi, przeczytaj nasz artykuł.
Wpadki podczas pieczenia zdarzają się każdemu. Nawet Robert Makłowiczowi czy Magdzie Gessler od czasu do czasu może wyjść zakalec. Nie zmienia to faktu, że większość z nas, kiedy zamiast puszystego, miękkiego ciasta wychodzi zakalec, jest – delikatnie rzecz ujmując – wkurzona. Taki wypiek zazwyczaj ląduje w koszu. Czy słusznie?
Zakalec tak, ale tylko w małych ilościach!
– Nie jedz tego, bo się rozchorujesz! Wyszedł zakalec! – kto z nas nie słyszał w dzieciństwie tych słów, gdy sięgał ręką po ciasto, a później patrzył smutny, jak ląduje w śmietniku? No i dzień popsuty. Okazuje się jednak, że zakalca nie trzeba wyrzucać. Co więcej, można go zjeść i poczęstować nim swoich bliskich.
Trzeba jednak pamiętać, że zakalec to produkt ciężkostrawny i w dużych ilościach może szkodzić. Najczęstsze dolegliwości po zjedzeniu za dużej ilości zakalca to wzdęcia, ból brzucha i uczucie ciężkości. Zakalec jest też dość kaloryczny i w zaledwie 100 g może mieć aż 161 kalorii – tylko kto by się tym przejmował, skoro miał ochotę na ciasto?
Kto nie powinien jeść zakalca? Komu zakalec może zaszkodzić?
Osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego, nie powinny jeść zakalca, ponieważ produkt ten nawet w niewielkich ilościach może zaostrzyć objawy choroby. Podobnie osoby, którym zalecana jest dieta lekkostrawna lub z zaburzeniami odporności. Tym grupom zakalec może zaszkodzić.
Choroby, przy których lepiej nie jeść zakalca:
- choroba refluksowa przełyku,
- choroba wrzodowa żołądka,
- choroba wrzodowa dwunastnicy,
- kamica żółciowa,
- choroba Leśniowskiego – Crohna,
- zespół jelita drażliwego,
- celiaklia,
- zakażenie Helicobacter pylori.
– W Polsce bakterią Helicobacter pylori zakażonych jest około 66% osób dorosłych i 30% dzieci. Najczęściej zakażamy się nią w okresie dziecięcym drogą kropelkową z pokarmem bądź też poprzez kontakt z zakażoną glebą czy wodą – mówił w rozmowie z Pacjentami gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Inne produkty, których warto unikać przy większości wspomnianych schorzeń to tłuste mięso (np. dziczyzna, wieprzowina, łosoś), a także smażone jajka. Zaszkodzić mogą nasiona roślin strączkowych, a także napoje gazowe oraz alkohol. Do listy tych produktów należy dopisać również papierosy i gruszki.
Co zrobić, żeby nie wyszedł zakalec?
Aby uniknąć zakalca, wystarczy przestrzegać kilku zasadach. Po pierwsze, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, chyba że przepis stanowi inaczej. Po drugie, wszystkie suche składniki trzeba przesiać przynajmniej dwa razy, aby były lżejsze i nie łączyły się w niechciane grudki.
Po trzecie, ciasto należy mieszać w jednym kierunku – to nie jest zabobon. Kolejna ważną rzeczą dotyczącą mieszania jest to, aby mieszać produkty tylko do chwili połączenia składników i ani sekundy dłużej – postępując w ten sposób zmniejszymy ryzyko powstania zakalca. Jedynym wyjątkiem jest ciasto drożdżowe, które musi się napowietrzyć.
I na koniec coś, nad czym trudno zapanować – piekarnika nie można otwierać aż do końca pieczenia, by patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Jeżeli będzie suchy, to znak sukcesu – zakalca nie ma, a jeśli będzie mokre, to cóż... Mamy zakalec... Można go zjeść lub próbować uratować – decyzja należy do Was.
źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Cierpisz na choroby układu pokarmowego? Napisz do nas na adres: [email protected] – najciekawsze historie opublikujemy!
Zobacz też:
Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy – najważniejsze zasady
Jak powinna wyglądać dieta przy zespole jelita drażliwego? Na pewne produkty lepiej uważać
Cierpisz na refluks? Oto 10 złotych zasad, aby pozbyć się dolegliwości