Zakazane przy nadciśnieniu. Oto produkty, które najbardziej obciążają serce i przyspieszają powikłania
Nadciśnienie tętnicze dotyczy już ponad jednej trzeciej dorosłych Polaków – to około 10 mln osób. Nieleczone lub źle kontrolowane prowadzi do udaru, zawału i niewydolności nerek. Dieta ma tu kluczowe znaczenie, bo określone składniki bezpośrednio podnoszą ciśnienie i nasilają stan zapalny naczyń. Eksperci podkreślają, że nie chodzi tylko o sól – równie groźne są tłuszcze trans, cukier oraz produkty wysoko przetworzone.
Dlaczego jedzenie może „nakręcać” ciśnienie?
Sód zatrzymuje wodę, zwiększając objętość krwi; cukier i tłuszcze trans nasilają stan zapalny, a ultra-przetworzona żywność dostarcza dodatków (fosforanów, barwników), które uszkadzają naczynia i nerki. Ograniczenie kilku kluczowych składników potrafi obniżyć ciśnienie nawet o 10–15 mmHg i wzmocnić działanie leków.

Siedem grup produktów najbardziej szkodliwych przy nadciśnieniu
Sól i produkty o wysokiej zawartości sodu
Zalecane jest spożywanie mniej niż 5 g soli dziennie, tymczasem statystyczny Polak zjada jej dwukrotnie więcej. Najwięcej sodu kryje się w pieczywie, wędlinach, twardych serach oraz gotowych sosach i zupach.
Ultra-przetworzona żywność
Dania instant, batoniki czy kolorowe napoje dostarczają soli, cukru, tłuszczów trans i licznych dodatków chemicznych. W dużych badaniach wysoki udział takich produktów wiązał się z większym ryzykiem nadciśnienia, udaru i zawału.
Tłuszcze trans i tłuszcze nasycone
Fast-foody, twarde margaryny i wyroby cukiernicze podnoszą poziom LDL-cholesterolu, usztywniają naczynia i przyczyniają się do wzrostu ciśnienia.
Czerwone i przetworzone mięso
Parówki, bekon czy salami zawierają sól i tłuszcze nasycone; regularne spożycie koreluje z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Słodkie napoje
Gazowane „kolory”, energetyki i dosładzane soki zwiększają masę ciała, insulinooporność i stan zapalny, co sprzyja nadciśnieniu.
Napoje energetyczne i duże dawki kofeiny
Mieszanka kofeiny, tauryny i cukru może gwałtownie podnieść ciśnienie i zaburzyć rytm serca, szczególnie u osób z niekontrolowanym nadciśnieniem.
Alkohol
Nawet umiarkowane dawki podnoszą ciśnienie i osłabiają działanie leków. Najbardziej szkodzą mocne trunki oraz picie „ciągami”.
Jak odciążyć serce? Wskazówki
- Ogranicz sól: nie dosalaj gotowych potraw, wybieraj zioła i przyprawy.
- Zamień ultra-przetworzone przekąski na warzywa, owoce i orzechy.
- Wprowadź dietę DASH – więcej pełnych zbóż, roślin strączkowych i chudych białek.
- Czytaj etykiety: unikaj produktów z tłuszczami trans i ponad 1 g sodu na porcję.
- Ćwicz co najmniej 150 min tygodniowo i utrzymuj prawidłową masę ciała.
Źródło: Pacjenci.pl