Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Dieta > Zakazane przy nadciśnieniu. Oto produkty, które najbardziej obciążają serce i przyspieszają powikłania
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 27.11.2025 12:40

Zakazane przy nadciśnieniu. Oto produkty, które najbardziej obciążają serce i przyspieszają powikłania

Zakazane przy nadciśnieniu. Oto produkty, które najbardziej obciążają serce i przyspieszają powikłania
fot.KatarzynaBialasiewicz/Getty Images

Nadciśnienie tętnicze dotyczy już ponad jednej trzeciej dorosłych Polaków – to około 10 mln osób. Nieleczone lub źle kontrolowane prowadzi do udaru, zawału i niewydolności nerek. Dieta ma tu kluczowe znaczenie, bo określone składniki bezpośrednio podnoszą ciśnienie i nasilają stan zapalny naczyń. Eksperci podkreślają, że nie chodzi tylko o sól – równie groźne są tłuszcze trans, cukier oraz produkty wysoko przetworzone.

Dlaczego jedzenie może „nakręcać” ciśnienie?

Sód zatrzymuje wodę, zwiększając objętość krwi; cukier i tłuszcze trans nasilają stan zapalny, a ultra-przetworzona żywność dostarcza dodatków (fosforanów, barwników), które uszkadzają naczynia i nerki. Ograniczenie kilku kluczowych składników potrafi obniżyć ciśnienie nawet o 10–15 mmHg i wzmocnić działanie leków.

Zakazane przy nadciśnieniu. Oto produkty, które najbardziej obciążają serce i przyspieszają powikłania
fot.Nodar Chernishev/Getty Images, Zakupy

Siedem grup produktów najbardziej szkodliwych przy nadciśnieniu

Sól i produkty o wysokiej zawartości sodu

Zalecane jest spożywanie mniej niż 5 g soli dziennie, tymczasem statystyczny Polak zjada jej dwukrotnie więcej. Najwięcej sodu kryje się w pieczywie, wędlinach, twardych serach oraz gotowych sosach i zupach.

 

Ultra-przetworzona żywność

Dania instant, batoniki czy kolorowe napoje dostarczają soli, cukru, tłuszczów trans i licznych dodatków chemicznych. W dużych badaniach wysoki udział takich produktów wiązał się z większym ryzykiem nadciśnienia, udaru i zawału.

 

Tłuszcze trans i tłuszcze nasycone

Fast-foody, twarde margaryny i wyroby cukiernicze podnoszą poziom LDL-cholesterolu, usztywniają naczynia i przyczyniają się do wzrostu ciśnienia.

 

Czerwone i przetworzone mięso

Parówki, bekon czy salami zawierają sól i tłuszcze nasycone; regularne spożycie koreluje z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

 

Słodkie napoje

Gazowane „kolory”, energetyki i dosładzane soki zwiększają masę ciała, insulinooporność i stan zapalny, co sprzyja nadciśnieniu.

 

Napoje energetyczne i duże dawki kofeiny

Mieszanka kofeiny, tauryny i cukru może gwałtownie podnieść ciśnienie i zaburzyć rytm serca, szczególnie u osób z niekontrolowanym nadciśnieniem.

 

Alkohol

Nawet umiarkowane dawki podnoszą ciśnienie i osłabiają działanie leków. Najbardziej szkodzą mocne trunki oraz picie „ciągami”.

Jak odciążyć serce? Wskazówki

  • Ogranicz sól: nie dosalaj gotowych potraw, wybieraj zioła i przyprawy.
  • Zamień ultra-przetworzone przekąski na warzywa, owoce i orzechy.
  • Wprowadź dietę DASH – więcej pełnych zbóż, roślin strączkowych i chudych białek.
  • Czytaj etykiety: unikaj produktów z tłuszczami trans i ponad 1 g sodu na porcję.
  • Ćwicz co najmniej 150 min tygodniowo i utrzymuj prawidłową masę ciała.

 

Źródło: Pacjenci.pl

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: