Właściwości i zastosowanie zielonego owocu w diecie
Zielony owoc, często określany mianem „owocu długowieczności”, wyróżnia się bogatym profilem odżywczym. Jego skład, obejmujący znaczną zawartość potasu oraz substancji wspierających układ sercowo-naczyniowy, stanowi przedmiot analizy w kontekście korzyści zdrowotnych i profilaktyki chorób przewlekłych.
Jakie są główne właściwości odżywcze owocu długowieczności?
Ten produkt bywa określany jako „prawdziwa bomba odżywcza” , a jednocześnie jest źródłem witamin C, E, K i z grupy B .
Dostępne dane wskazują, że owoc długowieczności zawiera około 485–600 mg potasu na 100 g . W rezultacie owoc przewyższa popularnego banana pod względem zawartości potasu .
Składniki odżywcze owocu pozytywnie wpływają na trawienie, metabolizm i ogólną kondycję organizmu . Produkt jest źródłem błonnika pokarmowego , a obecny w nim potas pomaga utrzymywać prawidłowe napięcie mięśniowe, w tym mięśnia sercowego .
Dlaczego ten owoc jest nazywany 'owocem długowieczności'?
W literaturze przedmiotu zielony owoc bywa nazywany „owocem długowieczności” .
Owoc posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które przyczyniają się do nazwy „owoc długowieczności” . Dodatkowo potas pomaga wydalać nadmiar sodu z organizmu.
Wymienione właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne owocu sprzyjają profilaktyce przewlekłych chorób.
Jakie korzyści zdrowotne oferuje ten owoc?
Regularne spożycie tego owocu może wspierać długowieczność . Jednocześnie owoc oferuje składniki wspierające serce i układ nerwowy .
Potas jest składnikiem obniżającym ciśnienie krwi. Co więcej, owoc dostarcza zdrowe, jednonienasycone tłuszcze, w tym kwas oleinowy, a jednonienasycone tłuszcze w owocu mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL .
Jednonienasycone tłuszcze w owocu mogą chronić naczynia krwionośne. Mechanizm ten uzupełnia fakt, że potas rozszerza naczynia krwionośne, a rozszerzanie naczyń krwionośnych obniża opór przepływu krwi .
Jakie są zalecenia dotyczące spożycia tego owocu?
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaleca zwiększenie spożycia potasu jako jednego z zaleceń dietetycznych w nadciśnieniu tętniczym . W tym kontekście Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że dieta bogata w potas może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi nawet o kilka mmHg, zwłaszcza u osób z nadciśnieniem .
- Nie zaleca się przechowywania niedojrzałego awokado w lodówce, ponieważ to opóźni jego dojrzewanie .
- Dojrzały owoc awokado można z powodzeniem umieścić w lodówce .
- Jeśli zostanie tylko mała część awokado bez pestki, aby zapobiec ściemnieniu, należy skropić ją sokiem z cytryny albo limonki .