Choć teraz jest dobry czas na owoce sezonowe, takie jak truskawki, warto też pamiętać o innych owocach, dostępnych na przykład w suszonej wersji. Jedne z nich to jagody goji, które uchodzą za superowoce. Zyskały miano eliksiru młodości, które świetnie wpływają na ciało oraz samopoczucie, dostarczając ogromnych właściwości zdrowotnych. Choć jagody goji są ogromną skarbnicą wartości odżywczych, nie wszyscy mogą je jeść. Kto powinien na nie uważać?
- Byłam szykanowana, opluwana, wyrzucano mi rzeczy z plecaka, zamykano mnie w szatni – wspomina dzieciństwo we wsi Śmietanki. Hejt spotkał Kingę Zawodnik z powodu nadwagi. Po latach odchudzała się na oczach Polski w programach telewizyjnych. Ale dopiero po zmniejszeniu żołądka straciła 50 kg.
Nieważne, czy chodzi o suplementy, nowatorskie diety, czy nowe, intensywne treningi, wydaje się, że każdy szuka magicznego środka na odchudzanie. I chociaż nie ma produktu, który zdziała cuda, to są takie, które jeśli zostaną uwzględnione jako część zdrowej diety opartej na deficycie kalorycznym, mogą dać Ci przewagę w kontrolowaniu głodu. Oto produkty, które zwiększając uczucie sytości, pomogą Ci w walce o wymarzoną sylwetkę.
Fasolkę szparagową mogą jeść prawie wszyscy. Wyjątek stanowią osoby z nadmiarem potasu oraz alergią na fasolkę szparagową lub nikiel. A czy fasolkę szparagową mogą jeść osoby na diecie lekkostrawnej albo z zespołem jelita drażliwego? Zostańcie z nami.
Chorzy na cukrzycę powinni unikać cukrów prostych, takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Nie oznacza to jednak, że przy dobrze wyregulowanej cukrzycy i prawidłowej masie ciała, powinni unikać słodkości. Są jednak takie, które nieszczególnie im służą. A co z ciastem drożdżowym? Czy cukrzycy mogą je jeść?Cukrzyca to choroba metaboliczna polegająca na zaburzeniu wydzielania lub produkcji insuliny – jednego z najważniejszych hormonów w ludzkim ciele. Choroba dzieli się na kilka rodzajów, m.in. cukrzycę typu 1, cukrzycę typu 2 oraz ciążową. Na całym świecie na cukrzycę może cierpieć prawie 500 mln osób. Do 2040 roku liczba ta ma wzrosnąć do 650 mln.
Napój z drożdży może poprawiać kondycję skóry, włosów i paznokci. Jednak czy wszystkie drożdże nadają się do picia? Czy drożdże piekarskie, wykorzystywane przy np. pieczeniu ciasta drożdżowego, nadają się do picia?
Koktajle odchudzające przyspieszają przemianę materii, a przy tym zawierają niewiele kalorii i dużo witamin i minerałów. Koktajle odchudzające to sposób na szybką utratę wagi, ale uwaga - dieta “sokowa” może prowadzić do szybkiego efektu jojo. W odchudzaniu ważna jest zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze oraz zmniejszona podaż kalorii. Koktajl odchudzający może być elementem takiej diety, ale nadal - powinna być ona zbilansowana.
Zawierają mnóstwo witaminy C, są pachnące i zdrowe. Mowa o truskawkach – jednych z ulubionych owoców Polaków. Czy cukrzycy mogą je jeść? Cukrzyca to przewlekła choroba polegająca na zaburzeniach produkcji lub wchłaniania insuliny. W Polsce może chorować na nią 2,5 miliona osób, z czego aż 20 proc. z nich może tego nie wiedzieć. Najczęściej bywa diagnozowana u osób dorosłych.
Najlepsza zupa na chorą wątrobę to taka, która jest lekkostrawna i pełna witamin. To doskonałe propozycja nie tylko dla osób zmagających się z marskością wątroby lub jej stłuszczeniem, ale również dla wszystkich, którym zależy na zdrowym żywieniu.W diecie wątrobowej wskazane są warzywa i chude mięso. Można zapomnieć o tłustym rosole z "bąblami", ale jest pewna zupa, która świetnie go zastąpi. Chodzi o jarzynową z tradycyjnego przepisu, którą dawniej co niedzielę gotowały nasze babcie. Jak ją zrobić?
Kasza gryczana to świetny dodatek do obiadu, który doskonale sprawdzi się w towarzystwie mięsa, jak i warzyw. Poza tym posiada wiele witamin i składników mineralnych. Kasza obniża poziom cholesterolu, reguluje też ciśnienie i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.Kasza gryczana jest też bogata w witaminy z grupy B, które są dobre dla układu nerwowego. Posiada też znaczną ilość soli mineralnych, takich jak m.in. wapń, fosfor czy magnez, podnoszących odporność, ale też żelazo czy jod. Jak możemy wykorzystać kaszę gryczaną w kuchni?
Aktywność fizyczna oaz zdrowa dieta są bardzo ważne w codziennym życiu. W końcu nasze zdrowie i dobre samopoczucie w dużej mierze zależą właśnie od tych dwóch czynników. Ważne, by dbanie o zdrowie i zdrowe odżywianie nie przerodziło się w obsesję. Silna potrzeba nieustannego kontrolowania tego, co mamy na talerzu może być elementem choroby. Lekarze i dietetycy zwracają uwagę na pewne zaburzenie, którym jest ortoreksja. Czym dokładnie jest to zjawisko?
Magda Gessler chętnie dzieli się ze swoimi fanami rozmaitymi ciekawostkami ze swojego życia prywatnego. W swojej książce “Autobiografii apetycznej" zdradziła, w jaki sposób odchudzała ją kiedyś jej mama. Aż trudno w to uwierzyć. Restauratorka zwróciła uwagę na szkodliwość działań jej mamy, tłumacząc jednocześnie, że wiele lat temu młodzi rodzice nie mieli pojęcia, jak dane metody mogą wpływać na psychikę dziecka. O co dokładnie chodzi?
Maria Oleksiewicz z 6. edycji “Sanatorium miłości” szybko podbiła serca widzów, wykazując się otwartością wobec innych uczestników, szczerością, ale też empatią. Uczestniczka programu TVP postanowiła zawalczyć o swoje zdrowie i po programie zgubić zbędne kilogramy. Maria schudła 12 kilogramów w trzy miesiące. Choć jak zdradziła, przed nią jeszcze długa droga, pierwszymi efektami pochwaliła się efektami w mediach społecznościowych. Maria zdradziła też, jak udało się jej schudnąć.
Codzienna dieta Polaków pozostawia wiele do życzenia. Sytuacja pogorszyła się w czasie pandemii, w trakcie której znacznie podniosło się spożycie tłuszczów. Polacy częściej zaczęli też sięgać po cukier, słodycze i sól. Zatrważający jest fakt, że wielu z nas, szczególnie mężczyzn, nie odczuwa potrzeby, by jeść zdrowiej.Gdyby spojrzeć w jadłospis wielu z nas, można by zauważyć, że szczególnie często pojawiają się te trzy produkty. I to właśnie one rujnują nasze zdrowie.
Choć oczywiste jest to, że ćwiczenia pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, w najnowszym badaniu skupiono się na tym, iż już jedna lub dwie minuty ćwiczeń dziennie mogą obniżyć ryzyko raka. Ale nie chodzi wcale tylko o siłownię, fitnes i gimnastykę w domu. Okazuje się, że dwie proste czynności, których nie kojarzymy w pierwszej chwili ze sportem, też mają taką moc. Zgadniecie jakie?Zdaniem dr Emmanuela Stamatakisa, głównego autora badania opublikowanego w czasopiśmie “JAMA Oncology”, aktywność zmniejszająca ryzyko zachorowania na nowotwór obejmuje także dwie, które większość z nas ma okazję wykonywać codziennie. A na pewno jedną z nich.
"Myk, myk, myk i 57 lat… Pyk !!!!” napisała na Instagramie Małgorzata Foremniak. Gwiazda obchodziła właśnie urodziny. Aktorka zdradza, jak dba o siebie, a co ciekawe, nie jest to nic niezwykłego, choć wymaga silnej woli. Może warto wziąć z niej przykład?
Czarna czy biała? A jeśli z mlekiem, to tym od krowy, czy kozy? A może z roślinnym? Jeśli chodzi o napoje, których zadaniem jest godnie zastąpić prawdziwe mleko, tych jest całe mnóstwo. A które z nich jest najzdrowsze? Dziś przyjrzymy się "mleku” owsianemu. Jak wypada kawa z jego dodatkiem?
Gdy nie możemy dopiąć spodni, wchodzimy na wagę i ta liczba nam się nie podoba, postanawiamy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To jest w porządku. Po ciężkim dniu, gdy ktoś zrobił nam jakąś przykrość, siadamy z miską lodów przed telewizorem, żeby się pocieszyć. To też jest ok. Nie ma problemu tak długo, jak długo mamy kontrolę nad tym, co robimy. Ale kiedy całe nasze życie zaczyna się kręcić wokół jedzenia – to jest sygnał, że coś jest już nie w porządku. Jak rozpoznać zaburzenia odżywiania?
Jelita to nasz drugi mózg, słyszymy to coraz częściej. Drobnoustroje, które zasiedlają nasz organizm, czyli popularna mikrobiota, działają korzystnie nie tylko na sam układ pokarmowy. Wiemy już, że potrafią poprawić naszą odporność. A niektóre z bakterii mogą także przyczynić się do polepszenia naszego zdrowia psychicznego. To tak zwane psychobiotyki.
Jest źródłem ponad 200 substancji i zawiera więcej białka niż mięso. Uważa się go za najbardziej wartościowy suplement, a do tego jest w 100% naturalny. Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do zachowania zdrowia i pobierać je możemy z pożywienia. Ich niedobór fatalnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu – również w sferze psychiki. Jednak rozpoznanie, że brakuje nam akurat tego składnika nie zawsze jest łatwe, ponieważ objawy temu towarzyszące mogą zmylić. Poznaj najbardziej charakterystyczne objawy niedoboru tego cennego składnika!
Wiem, że umrę, każdy umrze. Nie boję się śmierci, jej świadomość nie spędza mi snu z powiek. Jeśli bym miała coś nazwać fundamentalnym lękiem, to boję się zależności i samotności. Nie chciałabym umierać samotnie – mówi Magdalena Cielecka w rozmowie z Angeliką Swobodą dla Gazeta.pl. Aktorkę w roli śmiertelnie chorej kobiety możemy od wczoraj możemy oglądać w filmie „Lęk”.Wiele osób w ostatnich miesiącach komentowało zmianę fryzury Cieleckiej – aktorka ścięła włosy. Mało kto, co dziwne, podejrzewał, że to do roli. Jednak przygotowania były dużo bardziej ingerujące w fizyczność, nie tylko tę zewnętrzną. Trzy miesiące przed zdjęciami Magdalena Cielecka przeszła na restrykcyjną dietę. Teraz, po zakończeniu zdjęć i premierze filmu Sławomira Fabickiego, aktorka opowiada Angelice Swobodzie z Gazeta.pl, jak przygotowania do roli odbijały się na zdrowiu fizycznym i jak wpływały na psychikę.
Mówiło się głównie o tym, że tak zwane śmieciowe jedzenie zwiększa ryzyko nowotworu, otyłości czy chorób serca. Wspólne badania zespołu naukowców z USA, Brazylii i Hiszpanii dowiodło, że co siódmy dorosły jest uzależniony od wysoko przetworzonej żywności. Po analizie 281 badań przeprowadzonych w 36 państwach świata naukowcy szacują, że uzależnienie od żywności UFP występuje aż u 14 proc. dorosłych oraz 12 proc. dzieci - „to wielkości zbliżone do poziomu uzależnienia obserwowanego u dorosłych w przypadku alkoholu i papierosów. W przypadku alkoholu jest to 14 proc., podczas gdy uzależnienie od tytoniu dotyczy 18 proc. populacji. , ale poziom domniemanego uzależnienia u dzieci jest bezprecedensowy” - czytamy w artykule „Społeczne, kliniczne i polityczne implikacje uzależnienia od ultraprzetworzonej żywności” (Social, clinical, and policy implications of ultra-processed food addiction), który został opublikowany w serwisie naukowym „BMJ Journals”.
Insulinooporność najczęściej jest wynikiem niezdrowego stylu życia powodującego otyłość. Nieleczona prowadzi do wystąpienia stanu przedcukrzycowego, a ostatecznie do cukrzycy. Stan przedcukrzycowy może pojawić się także u osoby bez insulinooporności. W jaki sposób insulinooporność prowadzi do cukrzycy? Jakie są typowe objawy insulinooporności i cukrzycy? Artykuł powstał na podstawie rozmów ze specjalistami: dr n. med. Patrycją Wachowską-Kelly, diabetologiem, specjalistą chorób wewnętrznych i leczenia otyłości oraz mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.