Efekt jo-jo jest to wahanie masy ciała, które występuje po zakończeniu diety. Pomimo zredukowania zbędnych kilogramów osobie takiej nie udaje się utrzymać rezultatu i znów tyje. Jednak wystąpienie efektu jo-jo nie oznacza, że walka o wymarzoną sylwetkę została przegrana. Wystarczy zmienić taktykę. O tej najlepszej opowiedziała w rozmowie z Pacjentami Katarzyna Sobolewska, ekspertka w zakresie dietetyki i psychodietetyki.
Z początkiem stycznia 2025 r. wejdą w życie nowe przepisy dotyczące świadczenia honorowego dla tych osób, które ukończyły 100 lat. Jak ogłosiło Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej ogłosiło, że świadczenia będą zagwarantowane ustawowo i co roku mają przysługiwać waloryzacji.Warto wspomnieć, że obecnie ok. 6 tysięcy stulatków korzysta z tego wsparcia, natomiast liczba ta będzie stopniowo rosła. Średnia długość życia w Polsce systematycznie wydłuża się. Jakie są sposoby, by żyć długo i zdrowo?
Mleko to jeden z podstawowych produktów spożywczych, ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Często gości na naszych stołach w różnej formie – od płatków śniadaniowych po sosy i koktajle. Są jednak artykuły spożywcze, z którymi – jeśli nie chcemy mieć problemów trawiennych, mleka lepiej nie łączyć.
Mięso samo w sobie jest bardzo zdrowe i pożywne. W Polsce często gości na stołach jako główny składnik obiadów, ale jedno połączenie może powodować problemy żołądkowo-jelitowe. Mowa o połączeniu mięsa z dodatkami bogatymi w skrobię, co może spowalniać trawienie, przez co posiłek może zalegać i gnić w jelitach, powodując przykre dolegliwości, np. zaparcia czy wzdęcia.
Ta przekąska w PRL-u była spożywana przez ludzi w każdym wieku, zachwycali się wszyscy od najmłodszych po najstarszych. Choć teraz nieco wyszła z łask, warto od czasu do czasu sobie o niej przypomnieć, ponieważ, jak się okazuje, ma bardzo dobry wpływ na jelita.
Owsianka to pyszne i odżywcze śniadanie, jednak doskonale smakuje również podana na deser i kolację. Warto włączyć ją do swojej diety, a już szczególnie z tym dodatkiem. Odkąd dodaję do niej łyżkę tych ziarenek, a robię to od dobrych kilku lat, w sezonie jesienno-zimowym wcale nie choruję.Taką owsiankę jem nie tylko w chłodne pory roku. Wolę zapobiegać i nabierać odporności przez cały rok. Pomaga mi w tym czarnuszka. Czym są te ziarenka i jakie mają właściwości? Dlaczego warto dodawać czarnuszkę do potraw? Odpowiadamy.
Olej lniany jest wykorzystywany od wieków. Jego wpływające korzystnie na zdrowie właściwości wciąż mają swoich zwolenników, którzy są przekonani, że regularne przyjmowanie jednej łyżeczki dziennie wpłynie pozytywnie nawet na kilka kwestii zdrowotnych. Kto w takim razie powinien go przyjmować?
Anemia, plamki na paznokciach, bóle głowy, kołatanie serca, a nawet obniżenie nastroju. Te pozornie niezwiązane ze sobą objawy łączy jeden składnik. O tym, jak bardzo jest ważny dla zdrowia, wiedzą na pewno kobiety w ciąży. Chodzi o kwas foliowy.Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a zwłaszcza dla układu krwiotwórczego i nerwowego. Co istotne, musimy regularnie dostarczać go sobie z pożywieniem. Zielone warzywa liściaste, owoce cytrusowe i produkty pełnoziarniste mogą znacznie poprawić nasze samopoczucie i zapobiec poważnym schorzeniom.
Zdrowa i zbilansowana dieta to jeden z czynników, które mają wpływ na długość życia, kondycję, a nawet samopoczucie i wygląd skóry. Okazuje się, że łatwo dostępne w każdym sklepie owoce mogą korzystnie zadziałać w tej kwestii, jeśli tylko wprowadzimy je do swojego jadłospisu. O jakich mowa?
Coraz więcej osób przykłada wagę do tego, jakich produktów używa w kuchni. Chcemy jeść nie tylko mądrzej, ale i zdrowiej. Niestety, niektórych produktów wciąż używamy, i to nagminnie, nie mając pojęcia o tym, że mogą nam szkodzić. Smażenie na tym oleju zdecydowanie warto sobie odpuścić, jeśli nie chcemy się truć. Olej słonecznikowy jest niezwykle popularny. Smaży na nim niemal co druga osoba, nie mając pojęcia o tym, że szkodzi tym swojej rodzinie.Jeśli jesteś jedną z tych osób, koniecznie przestań używać go w ten sposób, ponieważ jest niezwykle szkodliwy, a nawet rakotwórczy.
Gdy tylko wychodzi na scenę, wśród publiczności da się usłyszeć szmer: "Jak ona cudnie wygląda!", "Ależ się trzyma!", "Co za figura!". I nie są to tylko puste komplementy. Majce Jeżowskiej niejedna kobieta szczerze zazdrości młodego wyglądu i zgrabnej sylwetki.A jak ona "to" robi? Okazuje się, że od lat stosuje kilka zasad odnośnie stylu życia i odżywiania. Warto ją naśladować, tym bardziej że wcale nie chodzi o morderczy reżim.
Polacy chętnie jedzą kurczaka i można pokusić się o stwierdzenie, że jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Statystyczny Polak je blisko 30 kg rocznie tego produktu. Kurczak poza wartościami odżywczymi, jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów.Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie części kurczaka powinny znaleźć się na naszych talerzach, gdyż gromadzą się na nich pasożyty. O jakich częściach mowa?
Śniadanie uważane jest przez wielu za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który daje energię, aby dobrze i zdrowo rozpocząć dzień. Jednak często w pośpiechu do pracy lub szkoły zapominamy o tym, żeby je zjeść i odpowiednio je zbilansować. Czy faktycznie jedzenie śniadania każdego dnia powinno być nieodłącznym elementem porannej rutyny? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Wielu Polaków uważa, że woda po ogórkach kiszonych to sposób na wszystko: na ból głowy, złe samopoczucie, na kaca. O tym, czy faktycznie jest taka zdrowa opowiedział dietetyk dr Michał Wrzosek.Michał Wrzosek jest doktorem dietetyki i przedsiębiorcą. Prowadzi na Instagramie popularny kanał @michal_wrzosek, na którym w przystępny sposób dzieli się swoją wiedzą na temat żywienia. W jednym z ostatnich filmów poruszył temat wody z ogórków – czy naprawdę jest taka zdrowa?
Najnowsze badania brytyjskich naukowców sugerują, że jest jeden owoc, który przyspiesza spalenie tłuszczu. Chodzi o czarną porzeczkę, a szczególnie o jeden jej rodzaj. Jaki? Zostańcie z nami.
Ból zlokalizowany w okolicy klatki piersiowej czy kręgosłupa może mieć swoją przyczynę np. w tym, jak się odżywiamy. Choć brzmi to nieprawdopodobnie, jest to jak najbardziej realne. Niewłaściwa dieta może skutkować bólami kręgosłupa.Dlaczego tak się dzieje? Jak się okazuje, tu rządzi całkiem prosty mechanizm. To, jak on działa, wyjaśnia osteopata Tomasz Paprzycki.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia kawy. Niektórzy decydują się na jej rodzaj, który może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Choć rozwiązanie to często pozwala zaoszczędzić czas, a także pieniądze, nie powinno się z niego korzystać. Sprawdź, jakiej kawy lepiej unikać.
Zdrowa dieta to jeden z kluczowych czynników do dobrego zdrowia. Niestety badania pokazują, że wcale nie tak łatwo ją trzymać, a niektórzy nie zdają sobie nawet sprawy z tego, ile produktów zawiera w sobie składniki, które lepiej ograniczać. Dokładnie tak jest w przypadku cukru. Konsekwencje spożywania go w nadmiarze mogą być opłakane.
Wielu ludzi zastanawia się, jaki jest przepis na długowieczność. Lekarze różnych profesji głowią się, jak żyć, co jeść, jaką aktywność fizyczną wykonywać i czego unikać podczas codziennych obowiązków. Dietetyk znany na całym świecie - Mark Hyman, uważa, że wie, co należy wyeliminować z diety, aby cieszyć się długim i zdrowym życiem.
Właściwa dieta ma duży wpływ nie tylko na zdrowie, ale i dobre samopoczucie. W Danii zrezygnowano ze sprzedaży niektórych produktów spożywczych ze względu na zawarte w nich tłuszcze trans. Okazuje się, że w Polsce wciąż pojawiają się na stołach.
Wiele osób dopatruje się pozytywnego wpływu rosołu na organizm człowieka. Niektórzy serwują go podczas walki z przeziębieniem, inni na rozgrzanie, a jeszcze kolejni dopatrują się w nim pomocy podczas kaca. Okazuje się jednak, że popularna w Polsce potrawa nie może się równać z daniem, które ma przyczynić się do gwarancji długiego życia. Wiecie, o jakiej zupie mowa?
Borówki amerykańskie to bardzo lubiane owoce, po które chętnie sięgamy. Są smaczne i słodkie, a do tego zdrowe. Zawierają w sobie moc wartości odżywczych, cennych witamin i minerałów, bogate są również w antyoksydanty.Niektórzy powinni jednak unikać borówek. To, m.in., osoby z nietolerancją fruktozy, uczulone na te owoce, czy cierpiący na choroby nerek.
Tę przyprawę dodajemy do wielu potraw, kanapek czy sałatek. Oregano jest nie tylko popularną przyprawą, ale również obowiązkowym elementem domowej apteczki. W medycynie ludowej oregano ceniono za działanie lecznicze. W jednej łyżeczce suszonego oregano jest wystarczająco dużo witaminy K, by zaspokoić około jednej dziesiątej dziennego zapotrzebowania. Jakie jeszcze właściwości posiada?
Nocne podjadanie staje się poważnym problemem. I nie chodzi tylko o przekąskę do wieczornego filmu, ale o coś poważniejszego, ale o wybudzanie się w nocy i wędrówki do lodówki po przekąskę. Wydawałoby się, że to nic takiego: ot, kanapka, kawałek sera, kabanosy, orzechy, chrupki. Każdy ma prawo zgłodnieć w nocy.Okazuje się jednak, że zaglądanie do lodówki i przetrząsanie szafek z jedzeniem w środku nocy to zaburzenie odżywiania. Czasami bardzo poważne, ponieważ rozregulowuje cały cykl dobowy i pracę naszego organizmu. A przede wszystkim jest wyrazem zaburzonej relacji z jedzeniem.
Boimy się cholesterolu. Z zaniepokojeniem czekamy na wyniki krwi, by sprawdzić jego poziom. I słusznie, ponieważ zbyt duża ilość cholesterolu nie jest bezpieczna dla zdrowia.Dlatego trzeba bardzo uważać na jego poziom. Część cholesterolu jest produkowana naturalnie przez nasz organizm, część jednak dostarczamy z pożywieniem. W niektórych produktach jest go szczególnie dużo, więc jeśli mamy podwyższone wyniki, warto ograniczyć ich spożycie. Lekarz podpowiada, czego lepiej unikać.
Uwielbiamy ziemniaki, zwłaszcza te młode, które są pyszne i możemy je zajadać na wiele sposobów, z dodatkiem koperku czy mizerii. Ziemniaki są głównym źródłem witaminy C, ale nie tylko, bo znajdują się w nich też związki, które są ważne dla zdrowia naszych oczu: beta-karoten, ale też luteina i zeaksantyna.Ziemniaki zawierają też duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi, pomaga utrzymać równowagę płynów w organizmie oraz wspomaga pracę mięśni. Pytanie, które wiele osób sobie zadaje, brzmi, czy ziemniaki tuczą. Na to pytanie odpowiedzieli dietetycy: Joanna Zawadzka oraz Mateusz Ostręga.
Czasem, choć wykonujemy mnóstwo rozmaitych ćwiczeń na brzuch, bardzo trudno jest zrzucić tzw. oponkę. Mowa nie tylko o tych osobach, które mają nadprogramowe kilogramy. Bywają też szczupłe osoby, które posiadają “brzuszek”.Dietetyk Milena Nosek w rozmowie z Pacjentami tłumaczy, że same ćwiczenia nie pomogą. Co w sytuacji, gdy w momencie stosowania zbilansowanej diety i uprawiania rekreacyjnie sportu, nie możemy pozbyć się tłuszczu na brzuchu?
Od dzieciństwa wpaja się nam, że masło jest zdrowe, a margaryna nie. Dietetyk dr Damian Parol sprawdził, ile w tym prawdy. Wyniki jego "śledztwa" mogą szokować.Dr Damian Parol to znany w mediach społecznościowych dietetyk. Jego profil na Facebooku śledzi ponad 70 tys. osób. Oto co miał do przekazania na temat masła i margaryny.