Cierpisz na bóle stawów i zmęczenie? To może być niedobór kwasów omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do zachowania zdrowia i pobierać je możemy z pożywienia. Ich niedobór fatalnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu – również w sferze psychiki. Jednak rozpoznanie, że brakuje nam akurat tego składnika nie zawsze jest łatwe, ponieważ objawy temu towarzyszące mogą zmylić. Poznaj najbardziej charakterystyczne objawy niedoboru tego cennego składnika!
Jaką rolę omega-3 pełni w organizmie?
Kwasy Omega-3 są składnikiem błon komórkowych. Bez nich niemożliwe jest ich funkcjonowanie – biorą udział w procesie krzepnięcia krwi, skurczu i rozluźnieniu tętnic i regulacji stanów zapalnych. Z dużym prawdopodobieństwem to właśnie dzięki nim nie dochodzi do chorób serca i udarów. Mogą również korzystnie wpływać na łagodzenie objawów tocznia, egzemy i reumatoidalnego zapalenia stawów.
Omega-3 trzeba pozyskiwać z diety.
Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta Najzdrowsze potrawy wigilijne. Top 3 dania! Rozmowa z ekspertemSygnały ciała mówiące o niedoborze omega-3
Sygnały ciała, sugerujące, że prawdopodobnie pojawił się niedobór kwasów omega-3, to:
- problemy ze skórą – skóra może stać się wówczas sucha, łuszczyć się i swędzieć.
- problemy z układem sercowo-naczyniowym – niedobór może zaburzyć rytm serca i zwiększyć ryzyko nadciśnienia tętniczego i chorób serca.
- ból stawów – osoby z niedoborem składnika często mają silne stany zapalne m.in. stawów.
- problemy neurologiczne – niedobór kwasów omega-3 może pogorszyć funkcje poznawcze.
- zaburzenia nastroju – niskim poziom składnika może zwiększać ryzyko zachorowania na depresję i powodować zaburzenia nastroju,
- problemy ze wzrokiem – kwas omega-3 jest istotny dla zdrowia oczu. Niedobór składnika powoduje pogorszenie wzroku.
- zmęczenie – niedobór powoduje nadmierne zmęczenie i pogorszenie jakości snu.
Najbogatsze źródła kwasów omega-3
Największą ilość kwasów omega-3 znajdziemy w rybach, takich jak:
- makrela (2.0 gram),
- łosoś atlantycki (1,7 gram),
- śledź (1,3 gram),
- sardela (1,2 gram),
- halibut (0,8 gram),
- sardynka (0,8 gram),
- pstrąg tęczowy (0,5 gram),
- tuńczyk w sobie własnym (0,5 gram).
Zalecana dzienna dawka kwasów omega-3 wynosi 250 mg. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności zaleca jednak, by spożywać od 2 do 4 g składnika.
Jeśli chcesz napisać do redakcji portalu Pacjenci.pl, podajemy kontakt: [email protected]