Migreną określamy napadowe bóle głowy o umiarkowanym lub też dużym natężeniu. Towarzyszy im m.in. nadwrażliwość na dźwięki i światło, ale też nudności czy wymioty. Zdarza się, że osoby cierpiące na to schorzenie, nie potrafią normalnie funkcjonować czy wykonywać codziennych obowiązków. Istnieją pewne sposoby, które mogą złagodzić migrenę, a można to zrobić za pomocą odpowiedniej diety. Dietetyczka - prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska zdradziła za pośrednictwem Instagrama, jakie produkty mogą pomóc zniwelować migrenowy ból głowy.
Dbanie o mózg powyżej 35. roku życia jest szczególnie ważne. W końcu to czas, gdy ten zaczyna się starzeć i wymaga od nas stymulacji. W jaki sposób pobudzić mózg do produkcji neuronów? Neurolożka zdradza kilka prostych sposobów. Mózg składa się nawet ze 100 mld neuronów, które powstają jeszcze przed tym, jak pojawimy się na świecie. Różne czynniki zewnętrzne i starzenie się organizmu sprawiają jednak, że obumierają. Na szczęście mózg jest w stanie „wyprodukować” nowe neurony. Musimy mu jednak w tym pomóc. Neurobiolożka Emily McDonald, która edukuje na TikToku, wyjaśnia, w jaki sposób można pobudzić mózg do produkcji neuronów, czyli neurogenezy.
Kawa, chociaż jest używką, może być zdrowa. Lekarze i dietetycy coraz częściej doceniają jej liczne zalety. Ten napój nie tylko dodaje energii, ale również zwiększa koncentrację i zmniejsza ryzyko niektórych chorób, a jeśli dodamy do niego szczyptę kurkumy, zmieni się w prawdziwy eliksir zdrowia.
Wciąż mamy lato, więc korzystajmy jak tylko możemy z dobroci owoców sezonowych. Połączyć je można z wodą, mlekiem, jogurtem, bądź innymi składnikami, które stworzą pyszny koktajl owocowy.Owocowe smoothie to doskonały sposób na zapewnienie sobie witalności, odporności, ale też kondycji skóry oraz włosów. Tego typu koktajle przyspieszają też metabolizm. Ten owocowy i pięknie wyglądający koktajl z pewnością nawilży oraz wygładzi cerę, a także zadziała odmładzająco, niczym najlepszy kosmetyk na zmarszczki. Sprawdź przepis!
Efekt jo-jo jest to wahanie masy ciała, które występuje po zakończeniu diety. Pomimo zredukowania zbędnych kilogramów osobie takiej nie udaje się utrzymać rezultatu i znów tyje. Jednak wystąpienie efektu jo-jo nie oznacza, że walka o wymarzoną sylwetkę została przegrana. Wystarczy zmienić taktykę. O tej najlepszej opowiedziała w rozmowie z Pacjentami Katarzyna Sobolewska, ekspertka w zakresie dietetyki i psychodietetyki.
Wielu Polaków uważa, że woda po ogórkach kiszonych to sposób na wszystko: na ból głowy, złe samopoczucie, na kaca. O tym, czy faktycznie jest taka zdrowa opowiedział dietetyk dr Michał Wrzosek.Michał Wrzosek jest doktorem dietetyki i przedsiębiorcą. Prowadzi na Instagramie popularny kanał @michal_wrzosek, na którym w przystępny sposób dzieli się swoją wiedzą na temat żywienia. W jednym z ostatnich filmów poruszył temat wody z ogórków – czy naprawdę jest taka zdrowa?
Ból zlokalizowany w okolicy klatki piersiowej czy kręgosłupa może mieć swoją przyczynę np. w tym, jak się odżywiamy. Choć brzmi to nieprawdopodobnie, jest to jak najbardziej realne. Niewłaściwa dieta może skutkować bólami kręgosłupa.Dlaczego tak się dzieje? Jak się okazuje, tu rządzi całkiem prosty mechanizm. To, jak on działa, wyjaśnia osteopata Tomasz Paprzycki.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia kawy. Niektórzy decydują się na jej rodzaj, który może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Choć rozwiązanie to często pozwala zaoszczędzić czas, a także pieniądze, nie powinno się z niego korzystać. Sprawdź, jakiej kawy lepiej unikać.
Borówki amerykańskie to bardzo lubiane owoce, po które chętnie sięgamy. Są smaczne i słodkie, a do tego zdrowe. Zawierają w sobie moc wartości odżywczych, cennych witamin i minerałów, bogate są również w antyoksydanty.Niektórzy powinni jednak unikać borówek. To, m.in., osoby z nietolerancją fruktozy, uczulone na te owoce, czy cierpiący na choroby nerek.
Nocne podjadanie staje się poważnym problemem. I nie chodzi tylko o przekąskę do wieczornego filmu, ale o coś poważniejszego, ale o wybudzanie się w nocy i wędrówki do lodówki po przekąskę. Wydawałoby się, że to nic takiego: ot, kanapka, kawałek sera, kabanosy, orzechy, chrupki. Każdy ma prawo zgłodnieć w nocy.Okazuje się jednak, że zaglądanie do lodówki i przetrząsanie szafek z jedzeniem w środku nocy to zaburzenie odżywiania. Czasami bardzo poważne, ponieważ rozregulowuje cały cykl dobowy i pracę naszego organizmu. A przede wszystkim jest wyrazem zaburzonej relacji z jedzeniem.
Lato w pełni. I choć z upałów cieszy się wiele osób, warto pamiętać o zasadach dotyczących nie tylko zdrowia, ale też odpowiedniego przechowywania żywności. Główny Inspektorat Sanitarny postanowił przypomnieć, w jaki sposób bezpiecznie przechowywać jedzenie, gdy za oknem temperatury wynoszą ponad 30 stopni Celsjusza. Komunikat GIS odnosi się przede wszystkim do bardzo wysokich temperatur, które wpływają niestety na bardzo szybkie psucie się produktów spożywczych.
Zakażenia pokarmowe są problematyczne, szczególnie latem. Ich źródłem są m.in. bakterie z rodzaju Salmonella, które znajdują się m.in. w jajkach. Wiele osób zastanawia się, czy w momencie, gdy je myjemy przed spożyciem, pomaga przed pozbyciem się salmonelli.Odpowiedź na to pytanie ma dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, która wyjaśniła w mediach społecznościowych wątpliwości związane z tym tematem.
Czasem, choć wykonujemy mnóstwo rozmaitych ćwiczeń na brzuch, bardzo trudno jest zrzucić tzw. oponkę. Mowa nie tylko o tych osobach, które mają nadprogramowe kilogramy. Bywają też szczupłe osoby, które posiadają “brzuszek”.Dietetyk Milena Nosek w rozmowie z Pacjentami tłumaczy, że same ćwiczenia nie pomogą. Co w sytuacji, gdy w momencie stosowania zbilansowanej diety i uprawiania rekreacyjnie sportu, nie możemy pozbyć się tłuszczu na brzuchu?
Od dzieciństwa wpaja się nam, że masło jest zdrowe, a margaryna nie. Dietetyk dr Damian Parol sprawdził, ile w tym prawdy. Wyniki jego "śledztwa" mogą szokować.Dr Damian Parol to znany w mediach społecznościowych dietetyk. Jego profil na Facebooku śledzi ponad 70 tys. osób. Oto co miał do przekazania na temat masła i margaryny.
Na piątkowy mecz Polska - Austria czekają wszyscy polscy kibice. To spotkanie może okazać się kluczowe w kontekście awansu naszej drużyny do kolejnej rundy mistrzostw Europy w Niemczech.Piątkowe starcie na boisku fani piłki nożnej będą oglądać zarówno w domach, ale też licznych pubach czy też “pod chmurką”. Wielu z nas sięgnie wtedy po przekąski. Choć chipsy, paluszki czy orzeszki należą do najpopularniejszych, są szalenie niezdrowe. Na szczęście mamy do wyboru znacznie zdrowsze i smaczne zamienniki. Po jakie zdrowe przekąski warto sięgnąć?
Od 13 do 23 czerwca w siłowniach sieci Well Fitness trwa specjalna akcja bezpłatnej analizy składu ciała. Jak z niej skorzystać? Wystarczy przyjść do jednego z klubów Well Fitness w godzinach dyżuru trenerskiego, zadeklarować chęć wzięcia udziału w akcji i poddać się prostemu i darmowemu badaniu. Każdy, kto zdecyduje się na udział w akcji, może otrzymać 3-miesięczny karnet na siłownię za 1 złotówkę lub w bardzo atrakcyjnej cenie. To jednak nie wszystko!Akcja darmowej analizy składu ciała prowadzona przez siłownie Well Fitness to doskonała okazja do tego, żeby zbadać ważne komponenty swojego ciała, takie jak masa mięśniowa, masa tłuszczu, masa kości czy zawartość wody w organizmie. Aby ją wykonać, nie trzeba być klubowiczem sieci. Wystarczy, że w dniach 13-13 czerwca odwiedzisz jedną z siłowni Well Fitness a analizę wraz z interpretacją wyników InBody* i zaleceniami od Trenera Personalnego otrzymasz bezpłatnie. Podczas konsultacji dowiesz się, jak interpretować wyniki analizy oraz na jakie jej aspekty zwrócić szczególną uwagę.Okazję do tego daje teraz specjalna akcja promocyjna, która od 13 do 23 czerwca obowiązuje w klubach Well Fitness. Osoby, które uzyskają wynik wskaźnika InBody poniżej normy (poniżej 60 na 100-stopniowej skali), otrzymają od siłowni 3-miesięczny karnet za 1 złotówkę. Jednocześnie ci, których wynik będzie nieco bardziej zadowalający - powyżej 60 (na 100-stopniowej skali), będą mieli szansę kupić karnet „3 w cenie 2” (ćwicz przez 90 dni za jedyne 258 złotych). Dzięki tym atrakcyjnym możliwościom, każdy kto zechce popracować nad swoją kondycją i zdrowiem oraz poprawić swoje wyniki - będzie miał ku temu unikalną okazję.
Choć pomidory dostępne są w supermarketach przez cały rok, to właśnie wiosną i latem kuszą świeżością i pięknym kolorem na miejskich bazarkach. Warto je jeść, gdyż zawierają likopen. Jest to organiczny związek chemiczny, który działa przeciwutleniająco.Warto wiedzieć, że jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zawału serca, ale również poprawia trawienie czy wzmacnia odporność. Na co jeszcze działają pomidory i czy wszyscy mogą jeść te pyszne warzywa?
Nawadnianie się jest bardzo ważne, zwłaszcza w upalne dni. Niedobór płynów w naszym organizmie może wiązać się z odwodnieniem, które jest niebezpieczne zarówno dla dzieci, jak i osób starszych.Ile zatem trzeba dziennie pić wody? Główny Inspektorat Sanitarny opublikował zalecenia.
- Byłam szykanowana, opluwana, wyrzucano mi rzeczy z plecaka, zamykano mnie w szatni – wspomina dzieciństwo we wsi Śmietanki. Hejt spotkał Kingę Zawodnik z powodu nadwagi. Po latach odchudzała się na oczach Polski w programach telewizyjnych. Ale dopiero po zmniejszeniu żołądka straciła 50 kg.
Są ludzie, którzy obwiniają poranne wypicie kawy za popołudniowe "zjazdy" i tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez małej czarnej. Ba, są też osoby, które pierwszą kawę piją w łóżku! I która z nich ma rację? Kiedy pić kawę, by działa najdłużej i szkodziła najmniej?– Każdy inaczej reaguje na kofeinę – powiedziała w rozmowie z dziennikiem The New York Times Marilyn Cornelis, badaczka kofeiny z Northwestern University Feinberg School of Medicine w Chicago.Są jednak pewne zasady, dzięki którym kawa może działać dłużej. Chodzi o to, ile czasu dzieli pierwszą filiżankę od momentu otwarcia oczu i oto, jak zbyt wczesne wypicie kawy wpływa na nasze hormony. Chcecie wiedzieć więcej? Zostańcie z nami.
Fasolkę szparagową mogą jeść prawie wszyscy. Wyjątek stanowią osoby z nadmiarem potasu oraz alergią na fasolkę szparagową lub nikiel. A czy fasolkę szparagową mogą jeść osoby na diecie lekkostrawnej albo z zespołem jelita drażliwego? Zostańcie z nami.
Napój z drożdży może poprawiać kondycję skóry, włosów i paznokci. Jednak czy wszystkie drożdże nadają się do picia? Czy drożdże piekarskie, wykorzystywane przy np. pieczeniu ciasta drożdżowego, nadają się do picia?
Kasza gryczana to świetny dodatek do obiadu, który doskonale sprawdzi się w towarzystwie mięsa, jak i warzyw. Poza tym posiada wiele witamin i składników mineralnych. Kasza obniża poziom cholesterolu, reguluje też ciśnienie i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.Kasza gryczana jest też bogata w witaminy z grupy B, które są dobre dla układu nerwowego. Posiada też znaczną ilość soli mineralnych, takich jak m.in. wapń, fosfor czy magnez, podnoszących odporność, ale też żelazo czy jod. Jak możemy wykorzystać kaszę gryczaną w kuchni?
Czy białe pieczywo może być tak samo zdrowe i bogate w wartości odżywcze, jak ciemne? Brytyjscy naukowcy opracowują nowy rodzaj białego chleba. Chcą, by nie tylko smakowało tak samo jak pieczywo z klasycznej mąki pszennej, ale było też jednocześnie zdrowe oraz bogate w wartości odżywcze, jak ciemne. Badacze rozpoczęli swój projekt od dość szczegółowej analizy składu chemicznego klasycznej mąki pszennej.
Sezon na rabarbar czas start. Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się od początku maja do końca czerwca, najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Te najlepsze do spożycia łodygi liczą sobie od 3 do 5 tygodni. Rabarbar ma mnóstwo składników odżywczych. Jedząc tę roślinę, dajemy naszemu organizmowi duże ilości potasu czy fosforu. Rabarbar ma również działanie przeciwzapalne, pomaga na jelita i leczy rany. Z łatwością można wyczarować z niego wiele słodkości czy napojów. My proponujemy pyszną i orzeźwiającą lemoniadę rabarbarową.
Aktywność fizyczna oaz zdrowa dieta są bardzo ważne w codziennym życiu. W końcu nasze zdrowie i dobre samopoczucie w dużej mierze zależą właśnie od tych dwóch czynników. Ważne, by dbanie o zdrowie i zdrowe odżywianie nie przerodziło się w obsesję. Silna potrzeba nieustannego kontrolowania tego, co mamy na talerzu może być elementem choroby. Lekarze i dietetycy zwracają uwagę na pewne zaburzenie, którym jest ortoreksja. Czym dokładnie jest to zjawisko?
Wiele mam zadaje sobie pytanie, kiedy jest idealny moment na wprowadzenie chleba do diety dziecka. A także – jakie pieczywo jest najlepsze dla takiego maluszka na początek. W piekarniach mamy dziś ogromny wybór. Chleby pszenne, żytnie, orkiszowe, na zakwasie, z ziarnami lub bez. Nic dziwnego, że można się pogubić! A jednak, gdy mała rączka wyciągnie się w kierunku chlebka, warto wiedzieć, który można podać.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a przygotowania w tym czasie są wyjątkowo intensywne. Na świątecznych stołach nie zabraknie wielu pyszności, suto doprawionych majonezem, bo trudno wyobrazić sobie przecież sałatkę jarzynową czy jajka bez tego dodatku. Nie jest on jednak najlepszym wyborem ze względu na swoją zawartość tłuszczu oraz kalorii.Na szczęście są pewne zamienniki majonezu, które sprawią, że nasze dania będą równie pyszne, a zdrowsze. Można je stosować oczywiście w świątecznych potrawach czy sałatkach, ale też w codziennym żywieniu. Oto one!