Wigilijne stoły w Polsce od lat nie mogą obyć się bez karpia. Coraz więcej osób, z różnych powodów, poszukuje jednak alternatyw dla tej popularnej ryby. Poniżej przedstawiamy różne propozycje, które z powodzeniem mogą zadebiutować na waszych świątecznych stołach.
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, pysznych potraw i odpoczynku. Niestety bogate w węglowodany dania, dłuższe posiłki i zmieniony rytm dnia mogą stanowić dla wielu cukrzyków nie lada wyzwanie. Jak przygotować się do świąt, aby były one zarówno smaczne, jak i bezpieczne dla zdrowia?
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas pełen rodzinnych spotkań, pysznego jedzenia i radosnej atmosfery. Dla osób zmagających się z Hashimoto wybór świątecznych potraw może być wyzwaniem. Oto dziesięć dań, które bez zastanowienia możesz umieścić na wigilijnym stole.
Dieta może być źródłem konfliktu. Tak jest w przypadku naszej czytelniczki pani Elżbiety, której synowa wegetarianka zabroniła przynieść na Wigilię tradycyjne potrawy. Oto jej list.
Jednym z najpotężniejszych narzędzi w profilaktyce raka jest odpowiednia dieta. Eksperci wskazują, że prawidłowe żywienie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka nawet o 30-35proc. Co zatem warto jeść, aby zmniejszyć ryzyko choroby?
Boże Narodzenie to czas, kiedy na polskich stołach oprócz bigosu i barszczu królują ryby, a tradycja nakazuje, by w wigilijnym menu nie zabrakło takich potraw jak karp, śledź czy jak w niektórych domach panga. Chociaż ryby stanowią nieodłączny element świątecznych dań, ta ostatnia nie jest dobrym wyborem.
Masło to niekwestionowany król polskich stołów, dodawane do kanapek, pieczenia i smażenia. Niestety wystarczy jeden błąd, aby z przysmaku zmieniło się w szkodliwą toksynę. Oto, czego nie powinieneś robić z masłem, jeśli zależy Ci na zdrowiu.
To mięso bardzo rzadko gości na naszych stołach, choć pod wieloma względami przewyższa inne rodzaje mięsa, takie jak wołowina czy wieprzowina. Kozina jest chuda, bogata w składniki odżywcze i sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu – jest wiele powodów, by włączyć ją do swojej diety.
Większość Polaków korzysta ze zwykłej białej soli. Wielu jest jednak tych, którzy skuszeni pięknym różowym kolorem, zdecydowali się na zakup i używanie soli himalajskiej. Zdaniem dietetyczki nie powinna być sprzedawana w sklepach w naszym kraju. Czy jest szkodliwa? Odpowiadamy.Sól himalajska to sól kamienna o różowym kolorze, która pochodzi wbrew swojej nazwie z pakistańskiego regionu Pendżab, który jest oddalony od Himalajów o kilkaset kilometrów. Co ciekawe, metody wydobycia, zawartość i właściwości soli „himalajskiej” są bardzo zbliżone do polskich wyrobów, m.in. do soli cechsztyńskiej z Kłodawy.
Por to warzywo dobrze znane w polskiej kuchni. Dodajemy go do wielu dań, nie wiedząc, jak jest zdrowy. Niskokaloryczny, pełen błonnika i cennych przeciwutleniaczy, wspiera metabolizm, poprawia trawienie i... pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Jeszcze przed kilkoma laty mówiło się, że ziemniaki tuczą. Dziś większość z nas wie już, że są niskokaloryczne – pod warunkiem, że zrezygnujemy z tłustych sosów i okrasy. Co więcej, okazuje się nawet, że ich jedzenie z odpowiednim dodatkiem może zmniejszyć ryzyko nowotworu jelita grubego. Jak podaje portal bezbolesnakolonoskopia.pl, rocznie na nowotwór jelita grubego zapada 19 na 100 000 kobiet i 29 na 100 000 mężczyzn. Jest to niezwykle niebezpieczna choroba, ponieważ przebiega bezobjawowo, a pacjent często nie zdaje sobie sprawy, że jest chory i nie reaguje.
Jujuba to owoc stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. W ostatnim czasie owoc ten wzbudził zainteresowanie naukowców, którzy odkryli jego potencjalne działanie neuroprotekcyjne. Czy ta wiedza pozwoli na stworzenie przełomowego środka stosowanego w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona? Badania japońskich uczonych z Uniwersytetu Medycznego w Osace przynoszą obiecujące odpowiedzi.
Dieta jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a wiele osób błędnie łączy produkty spożywcze, co w konsekwencji powoduje trudności w trawieniu, a więc i dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, zaparcia czy zgagę. Jakich połączeń należy unikać w szczególności?
W tym wypadku piękna nazwa może oznaczać estetyczny defekt. Obręcz Wenus, nazywana także pierścieniami lub naszyjnikiem Wenus to w rzeczywistości „biżuteria”, której nie da się zdjąć, choć są sposoby, aby ją nieco zredukować. Kiedy zmarszczki na szyi układają się w wyraźne poziome linie, tworząc z czasem coraz głębsze i bardziej zauważalne bruzdy, mówimy o obręczy Wenus. Starzenie się skóry jest nieuniknione, choć obręcz Wenus można zauważyć nawet o młodszego pokolenia.
Dieta jest kluczowa w utrzymaniu zdrowia. Ważne jest więc przykładanie wagi do tego, co jemy. Okazuje się, że chorzy na serce powinni jeść to mięso, choć obecnie nie jest zbyt popularne. O jakim mięsie mowa i jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Odpowiadamy.Drób, wieprzowina i wołowina to najpopularniejsze mięsa. Pierwsze dwa są stosunkowo tanie, więc są najczęstszym wyborem. Jeśli jednak chcemy lepiej zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy wybrać gęsinę. Dawniej była niezwykle popularna, a dziś rzadko gości w naszych domach. A to duży błąd.
Obwisłe ramiona nazywane są pelikanami. Wisząca, wiotka skóra jest problemem wielu osób i wprawia je w kompleksy, gdyż może wyglądać mało estetycznie. Co ciekawe, w wielu przypadkach wcale nie potrzebujemy medycyny estetycznej, by się ich pozbyć. Wystarczy poświęcić kilka minut dziennie na ćwiczenia. Zawsze jest dobry czas na to, by zadbać o sylwetkę i zdrowie. Wisząca skóra na ramionach może być impulsem do ćwiczeń. Wystarczy tylko kilka minut dziennie, by z dużym prawdopodobieństwem pozbyć się niechcianego problemu. Podpowiadamy, jakie są najlepsze ćwiczenia na pelikany.
To, że cukier szkodzi, wie już dzisiaj chyba każdy rodzic. Grzmią na ten temat specjaliści od żywienia, lekarze, a nawet psychologowie. Ta substancja może narobić w organizmie dziecka naprawdę wiele szkód, choć nie wszystkie będzie widać na pierwszy rzut oka. Bo np. problemy ze snem niekoniecznie, i nie od razu, skojarzymy z dietą obfitującą w słodycze. Natomiast na pewno widać, i to często gołym okiem, działanie cukru na zęby. Dlatego dentyści podkreślają, by nie podawać cukru, i to w ogóle, dzieciom do 2. roku życia, a później także ograniczać. I wcale nie nie chodzi tylko o typowe słodycze, jak cukierki czy ciastka.
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, które charakteryzuje się nadmierną ilością bakterii w jelicie cienkim. W przypadku tego schorzenia niezwykle ważna jest odpowiednia dieta. Pozwala zmniejszyć przykre dolegliwości i co za tym idzie – odzyskać radość z życia. Zespół rozrostu bakteryjnego nie należy do częstych chorób przewodu pokarmowego, jednak są osoby, które się z tym zmagają. Jeśli podejrzewamy, że możemy zmagać się z SIBO, powinniśmy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem i zadbać o odpowiednią dietę. Podpowiadamy, co jeść, a czego nie, na diecie SIBO.
Wielu osobom zdarza się przechowywać jedzenie na balkonie, gdy pojemność lodówki zawodzi. Okazuje się jednak, że takie rozwiązanie nie jest dobrym pomysłem. Nie zdając sobie sprawy z czyhających zagrożeń, możemy przypłacić to zdrowiem.Dawniej, zanim pojawiły się lodówki, ludzie przechowywali jedzenie w piwnicach i ziemiankach. Dziś te sprzęty są już w każdym domu. Niestety, ich pojemność jest ograniczona i często podczas rodzinnych spotkań pojawia się problem, co zrobić z nadmiarem jedzenia. Wystawianie garnków i pojemników z jedzeniem na balkon to jednak jedna z najgorszych możliwości.
Rak to choroba, której obawia się każdy z nas. Nic dziwnego – atakuje często i potrafi być naprawdę bezlitosna. Okazuje się jednak, że niektóre przyzwyczajenia mogą być pomocne w uniknięciu choroby. Podpowiadamy, czego nie znosi rak. Jak podaje zwrotnikraka.pl, Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) opublikowała raport dotyczący epidemiologii 36 nowotworów w 185 krajach świata. Pomiędzy rokiem 2012 i 2022 liczba nowych zachorowań wzrosła o 50%, a liczba zgonów o około 18%. Niezwykle ważna jest więc świadomość, że choć częściowo możemy wziąć sprawy w swoje ręce.
Właśnie rozpoczął się sezon na śliwki i chociaż to owoce pełne cennych składników odżywczych i witamin, niektórym mogą poważnie zaszkodzić. Osoby cierpiące na te schodzenia powinny zachować szczególną ostrożność, jeśli mają ochotę na śliwki.
Babka płesznik to roślina, która zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim właściwościom wspierającym zdrowie jelit i odchudzanie. Jej nasiona są bogatym źródłem błonnika, a ich regularne spożywanie może pomóc nie tylko w regulacji wypróżnień, ale także w kontroli wagi. Jej nasiona kryją w sobie sekret, o którym wiele osób zapomina – zawierają więcej rozpuszczalnego błonnika niż popularne siemię lniane czy płatki owsiane! Związki zawarte w nasionach działają jak naturalny środek na zaparcia, ale to nie jedyna ich zaleta. Badania sugerują, że babka płesznik może również wpierać regulowanie poziomu cukru we krwi i łagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zapalenie pęcherza to częsta przypadłość u dzieci. Te infekcje mogą dawać różne objawy, choć najczęstsze to silne i częste parcie na pęcherz, a także ból i pieczenie podczas siusiania. Dzieci, które potrafią już załatwiać się samodzielnie, częściej będą biegały do toalety lub na nocnik, natomiast w przypadku niemowląt sprawa może być bardziej skomplikowana.Maluszki, którym przydarzy się zakażenie dróg moczowych, są niespokojne, bardziej płaczliwe, mogą także gorączkować. Jednak niezależnie od wieku dziecka, jeśli podejrzewamy, że może mieć zapalenie pęcherza, powinniśmy udać się do lekarza. Przepisze odpowiednie leki, choć – na tę przypadłość niezwykle skuteczna jest także żurawina.
Migreną określamy napadowe bóle głowy o umiarkowanym lub też dużym natężeniu. Towarzyszy im m.in. nadwrażliwość na dźwięki i światło, ale też nudności czy wymioty. Zdarza się, że osoby cierpiące na to schorzenie, nie potrafią normalnie funkcjonować czy wykonywać codziennych obowiązków. Istnieją pewne sposoby, które mogą złagodzić migrenę, a można to zrobić za pomocą odpowiedniej diety. Dietetyczka - prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska zdradziła za pośrednictwem Instagrama, jakie produkty mogą pomóc zniwelować migrenowy ból głowy.
Dbanie o mózg powyżej 35. roku życia jest szczególnie ważne. W końcu to czas, gdy ten zaczyna się starzeć i wymaga od nas stymulacji. W jaki sposób pobudzić mózg do produkcji neuronów? Neurolożka zdradza kilka prostych sposobów. Mózg składa się nawet ze 100 mld neuronów, które powstają jeszcze przed tym, jak pojawimy się na świecie. Różne czynniki zewnętrzne i starzenie się organizmu sprawiają jednak, że obumierają. Na szczęście mózg jest w stanie „wyprodukować” nowe neurony. Musimy mu jednak w tym pomóc. Neurobiolożka Emily McDonald, która edukuje na TikToku, wyjaśnia, w jaki sposób można pobudzić mózg do produkcji neuronów, czyli neurogenezy.
Cebula to nieodłączny składnik wielu potraw, ale czy wiesz, że sposób jej obróbki może wpływać na wartość odżywczą? Naukowcy ostrzegają przed zbyt długim smażeniem czy pieczeniem cebuli, co może prowadzić do utraty cennych składników. Niewłaściwe przygotowanie cebuli może przynieść więcej szkody niż pożytku. Niewłaściwa obróbka termiczna prowadzi do niszczenia witamin i związków mineralnych, które są ważne dla naszego zdrowia.
Ten owoc w ostatnich latach zdobył niebywałą popularność. Awokado jest cenione ze względu na wyjątkowy, delikatny smak, ale i zalecane przez specjalistów od żywienia. To skarbnica zdrowych tłuszczy, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu, a także wielu witamin i minerałów.Nie każdy jednak może i powinien jeść awokado. Są takie schorzenia, przy których jest to odradzane. Przykładem mogą być choroby nerek, ale lista jest dłuższa.
Polacy uwielbiają ziemniaki. Niestety nie zdają sobie sprawy, że niektóre z nich są silnie toksyczne. Chodzi o ziemniaki, które zawierają niebezpieczny składnik – solaninę. Spożywanie jej w dużych ilościach może doprowadzić do ciężkiego zatrucia, choroby nerek, śpiączki, a nawet śmierci. Jak wybierać ziemniaki, aby tego uniknąć?