W ostatnim czasie serca miłośników słodyczy na całym świecie podbiła czekolada z Dubaju. Aby jej spróbować, nie trzeba jednak wcale jechać na Bliski Wschód — wystarczy odwiedzić sieć sklepów Kaufland. Łakoć jest tam dostępny za grosze, i to w dwóch różnych wersjach. Warto spróbować obu, nim znikną z półek!
Powszechnie wiadomo, że styl życia, jak i dieta, są nierozerwalnie związane z naszym stanem zdrowia. Żywność, którą spożywamy, powinna zapewniać wszystkie substancje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymczasem prawie każdy z nas nieświadomie spożywa szereg produktów, które mogą prowadzić do rozwoju groźnych nowotworów! Popularny w sieci dietetyk bije na alarm. Wymienił kilka, które są pożywką dla raka. Lepiej ich unikać!
Herbaty i zioła są cenione za swoje prozdrowotne właściwości. Wiele osób pije je na potęgę, zapominając, że w nadmiarze mogą poważnie zaszkodzić. Szczególnie TA popularna herbata może narazić nas na poważne konsekwencje zdrowotne. Naukowcy porównują ją nawet do wypalenia 100 papierosów! Jej nadużywanie może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób. Czy istnieje bezpieczny sposób, by cieszyć się swoim ulubionym napojem?
W Polsce jest dostępnych mnóstwo różnorodnych warzyw i owoców. W dużych marketach, a coraz częściej i w małych, osiedlowych sklepach, bez trudu znajdziemy nawet i te egzotyczne odmiany. Cieszą się one coraz większą popularnością, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy zapach i smak. Okazuje się, że wiele z nich posiada nieocenione właściwości zdrowotne. “Owoc męczennicy” zdecydowanie wyróżnia się pod tym kątem. Chroni przed wieloma poważnymi chorobami, m.in. rakiem. Warto włączyć je do swojej codziennej diety!
Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica), znana również jako figa kaktusowa lub nopal, to zachwycający wyglądem i smakiem owoc z rodziny kaktusowatych. Ta niezwykła roślina od wieków zajmuje szczególne miejsce w kulturze i medycynie ludów Ameryki Łacińskiej – Aztekowie uznawali ją za roślinę świętą. Czy współczesna nauka potwierdza jej zdrowotne właściwości? Oto, co warto wiedzieć o opuncji figowej.Słodka i wyjątkowo odżywcza opuncja figowa pochodzi z Ameryki Południowej, jednak obecnie uprawiana jest również w Australii, RPA i w krajach śródziemnomorskich. Do polskich sklepów spożywczych trafia głównie z upraw we Włoszech i Hiszpanii. Po obraniu z mięsistej skórki można – i warto – spożywać ją na surowo, jest używana także do produkcji soków, galaretek i przetworów. Dobroczynne właściwości opuncji sprawiają, że znalazła zastosowanie również w kosmetyce i produkcji suplementów.
Czujesz, że trochę ci przybyło tu i ówdzie po świętach? No to najwyższa pora, by zrzucić kilka zbędnych kilogramów! To najlepszy moment, bo, żeby zdrowo schudnąć, potrzeba czasu. Jeśli dziś zaczniesz, wiosną z pewnością zadasz szyku!Zdrowe odchudzanie to nie tylko dieta, ale i ruch, nie zapomnij więc o aktywności fizycznej. A tym, co dopełni cały proces, może być miła chwila z filiżanką pysznej herbaty. A dokładniej – czerwonej herbaty, która wspomaga trawienie oraz spalanie tłuszczu.
Niedobór magnezu może objawiać się na wiele sposobów, począwszy od skurczów mięśni, uczucia zmęczenia i osłabienia, aż po zaburzenia rytmu serca i objawy ze strony układu nerwowego. Biorąc magnez zapobiegawczo, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że „profilaktycznie” nie oznacza „bez umiaru”. Skutki przedawkowania tego pierwiastka mogą być równie ciężkie, jak niedobór.
Wigilijne stoły w Polsce od lat nie mogą obyć się bez karpia. Coraz więcej osób, z różnych powodów, poszukuje jednak alternatyw dla tej popularnej ryby. Poniżej przedstawiamy różne propozycje, które z powodzeniem mogą zadebiutować na waszych świątecznych stołach.
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, pysznych potraw i odpoczynku. Niestety bogate w węglowodany dania, dłuższe posiłki i zmieniony rytm dnia mogą stanowić dla wielu cukrzyków nie lada wyzwanie. Jak przygotować się do świąt, aby były one zarówno smaczne, jak i bezpieczne dla zdrowia?
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas pełen rodzinnych spotkań, pysznego jedzenia i radosnej atmosfery. Dla osób zmagających się z Hashimoto wybór świątecznych potraw może być wyzwaniem. Oto dziesięć dań, które bez zastanowienia możesz umieścić na wigilijnym stole.
Dieta może być źródłem konfliktu. Tak jest w przypadku naszej czytelniczki pani Elżbiety, której synowa wegetarianka zabroniła przynieść na Wigilię tradycyjne potrawy. Oto jej list.
Jednym z najpotężniejszych narzędzi w profilaktyce raka jest odpowiednia dieta. Eksperci wskazują, że prawidłowe żywienie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka nawet o 30-35proc. Co zatem warto jeść, aby zmniejszyć ryzyko choroby?
Boże Narodzenie to czas, kiedy na polskich stołach oprócz bigosu i barszczu królują ryby, a tradycja nakazuje, by w wigilijnym menu nie zabrakło takich potraw jak karp, śledź czy jak w niektórych domach panga. Chociaż ryby stanowią nieodłączny element świątecznych dań, ta ostatnia nie jest dobrym wyborem.
Masło to niekwestionowany król polskich stołów, dodawane do kanapek, pieczenia i smażenia. Niestety wystarczy jeden błąd, aby z przysmaku zmieniło się w szkodliwą toksynę. Oto, czego nie powinieneś robić z masłem, jeśli zależy Ci na zdrowiu.
To mięso bardzo rzadko gości na naszych stołach, choć pod wieloma względami przewyższa inne rodzaje mięsa, takie jak wołowina czy wieprzowina. Kozina jest chuda, bogata w składniki odżywcze i sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu – jest wiele powodów, by włączyć ją do swojej diety.
Większość Polaków korzysta ze zwykłej białej soli. Wielu jest jednak tych, którzy skuszeni pięknym różowym kolorem, zdecydowali się na zakup i używanie soli himalajskiej. Zdaniem dietetyczki nie powinna być sprzedawana w sklepach w naszym kraju. Czy jest szkodliwa? Odpowiadamy.Sól himalajska to sól kamienna o różowym kolorze, która pochodzi wbrew swojej nazwie z pakistańskiego regionu Pendżab, który jest oddalony od Himalajów o kilkaset kilometrów. Co ciekawe, metody wydobycia, zawartość i właściwości soli „himalajskiej” są bardzo zbliżone do polskich wyrobów, m.in. do soli cechsztyńskiej z Kłodawy.
Por to warzywo dobrze znane w polskiej kuchni. Dodajemy go do wielu dań, nie wiedząc, jak jest zdrowy. Niskokaloryczny, pełen błonnika i cennych przeciwutleniaczy, wspiera metabolizm, poprawia trawienie i... pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Jeszcze przed kilkoma laty mówiło się, że ziemniaki tuczą. Dziś większość z nas wie już, że są niskokaloryczne – pod warunkiem, że zrezygnujemy z tłustych sosów i okrasy. Co więcej, okazuje się nawet, że ich jedzenie z odpowiednim dodatkiem może zmniejszyć ryzyko nowotworu jelita grubego. Jak podaje portal bezbolesnakolonoskopia.pl, rocznie na nowotwór jelita grubego zapada 19 na 100 000 kobiet i 29 na 100 000 mężczyzn. Jest to niezwykle niebezpieczna choroba, ponieważ przebiega bezobjawowo, a pacjent często nie zdaje sobie sprawy, że jest chory i nie reaguje.
Jujuba to owoc stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. W ostatnim czasie owoc ten wzbudził zainteresowanie naukowców, którzy odkryli jego potencjalne działanie neuroprotekcyjne. Czy ta wiedza pozwoli na stworzenie przełomowego środka stosowanego w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona? Badania japońskich uczonych z Uniwersytetu Medycznego w Osace przynoszą obiecujące odpowiedzi.
Dieta jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a wiele osób błędnie łączy produkty spożywcze, co w konsekwencji powoduje trudności w trawieniu, a więc i dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, zaparcia czy zgagę. Jakich połączeń należy unikać w szczególności?
W tym wypadku piękna nazwa może oznaczać estetyczny defekt. Obręcz Wenus, nazywana także pierścieniami lub naszyjnikiem Wenus to w rzeczywistości „biżuteria”, której nie da się zdjąć, choć są sposoby, aby ją nieco zredukować. Kiedy zmarszczki na szyi układają się w wyraźne poziome linie, tworząc z czasem coraz głębsze i bardziej zauważalne bruzdy, mówimy o obręczy Wenus. Starzenie się skóry jest nieuniknione, choć obręcz Wenus można zauważyć nawet o młodszego pokolenia.
Dieta jest kluczowa w utrzymaniu zdrowia. Ważne jest więc przykładanie wagi do tego, co jemy. Okazuje się, że chorzy na serce powinni jeść to mięso, choć obecnie nie jest zbyt popularne. O jakim mięsie mowa i jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Odpowiadamy.Drób, wieprzowina i wołowina to najpopularniejsze mięsa. Pierwsze dwa są stosunkowo tanie, więc są najczęstszym wyborem. Jeśli jednak chcemy lepiej zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy wybrać gęsinę. Dawniej była niezwykle popularna, a dziś rzadko gości w naszych domach. A to duży błąd.
Obwisłe ramiona nazywane są pelikanami. Wisząca, wiotka skóra jest problemem wielu osób i wprawia je w kompleksy, gdyż może wyglądać mało estetycznie. Co ciekawe, w wielu przypadkach wcale nie potrzebujemy medycyny estetycznej, by się ich pozbyć. Wystarczy poświęcić kilka minut dziennie na ćwiczenia. Zawsze jest dobry czas na to, by zadbać o sylwetkę i zdrowie. Wisząca skóra na ramionach może być impulsem do ćwiczeń. Wystarczy tylko kilka minut dziennie, by z dużym prawdopodobieństwem pozbyć się niechcianego problemu. Podpowiadamy, jakie są najlepsze ćwiczenia na pelikany.
To, że cukier szkodzi, wie już dzisiaj chyba każdy rodzic. Grzmią na ten temat specjaliści od żywienia, lekarze, a nawet psychologowie. Ta substancja może narobić w organizmie dziecka naprawdę wiele szkód, choć nie wszystkie będzie widać na pierwszy rzut oka. Bo np. problemy ze snem niekoniecznie, i nie od razu, skojarzymy z dietą obfitującą w słodycze. Natomiast na pewno widać, i to często gołym okiem, działanie cukru na zęby. Dlatego dentyści podkreślają, by nie podawać cukru, i to w ogóle, dzieciom do 2. roku życia, a później także ograniczać. I wcale nie nie chodzi tylko o typowe słodycze, jak cukierki czy ciastka.
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, które charakteryzuje się nadmierną ilością bakterii w jelicie cienkim. W przypadku tego schorzenia niezwykle ważna jest odpowiednia dieta. Pozwala zmniejszyć przykre dolegliwości i co za tym idzie – odzyskać radość z życia. Zespół rozrostu bakteryjnego nie należy do częstych chorób przewodu pokarmowego, jednak są osoby, które się z tym zmagają. Jeśli podejrzewamy, że możemy zmagać się z SIBO, powinniśmy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem i zadbać o odpowiednią dietę. Podpowiadamy, co jeść, a czego nie, na diecie SIBO.
Wielu osobom zdarza się przechowywać jedzenie na balkonie, gdy pojemność lodówki zawodzi. Okazuje się jednak, że takie rozwiązanie nie jest dobrym pomysłem. Nie zdając sobie sprawy z czyhających zagrożeń, możemy przypłacić to zdrowiem.Dawniej, zanim pojawiły się lodówki, ludzie przechowywali jedzenie w piwnicach i ziemiankach. Dziś te sprzęty są już w każdym domu. Niestety, ich pojemność jest ograniczona i często podczas rodzinnych spotkań pojawia się problem, co zrobić z nadmiarem jedzenia. Wystawianie garnków i pojemników z jedzeniem na balkon to jednak jedna z najgorszych możliwości.
Rak to choroba, której obawia się każdy z nas. Nic dziwnego – atakuje często i potrafi być naprawdę bezlitosna. Okazuje się jednak, że niektóre przyzwyczajenia mogą być pomocne w uniknięciu choroby. Podpowiadamy, czego nie znosi rak. Jak podaje zwrotnikraka.pl, Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) opublikowała raport dotyczący epidemiologii 36 nowotworów w 185 krajach świata. Pomiędzy rokiem 2012 i 2022 liczba nowych zachorowań wzrosła o 50%, a liczba zgonów o około 18%. Niezwykle ważna jest więc świadomość, że choć częściowo możemy wziąć sprawy w swoje ręce.
Właśnie rozpoczął się sezon na śliwki i chociaż to owoce pełne cennych składników odżywczych i witamin, niektórym mogą poważnie zaszkodzić. Osoby cierpiące na te schodzenia powinny zachować szczególną ostrożność, jeśli mają ochotę na śliwki.