Jak przygotować się do zabiegu kolonoskopii? Na 7 dni przed badaniem odstaw te produkty
Kolonoskopia należy do jednego z najbardziej wstydliwych badań. Śmiało można powiedzieć, że jest to zabieg ratujący życie, jednak wciąż wzbudza strach i niechęć wśród większości Polaków. „Nie bójmy się tego badania! Nie ma nic lepszego w medycynie niż profilaktyka.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
W jakim wieku powinno się robić kolonoskopię?
Profilaktyczną kolonoskopię zaleca się wykonywać regularnie (co 5 -10 lat) od 50 roku życia. Osoby, u których w rodzinie występował rak jelita grubego, powinny zgłosić się na badanie już w wieku 40 lat, a nawet wcześniej. Według badań przeprowadzonych w ostatnich latach, u 30% osób w wieku 40 - 45 lat, które poddają się profilaktycznym kolonoskopiom, wykrywa się jakieś zmiany nowotworowe.
Coraz więcej państw skłania się więc ku temu, aby badanie to wykonywać wcześniej także u osób nieobciążonych genetycznie. „Myślę, że granica wieku powinna zostać przesunięta i należałoby rozpocząć profilaktyczną kolonoskopię w wieku 40 – 45 lat.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Charakterystyczny objaw raka jelita grubego. Nie czekaj z wizytą u lekarza Zespół jelita drażliwego. Gastroenterolog Jacek Kowerzanow tłumaczy, jak go rozpoznaćDlaczego kolonoskopia to zabieg ratujący życie?
Kolonoskopia to jedno z najważniejszych badań profilaktycznych, które może uratować nas przed rozwojem raka jelita grubego. To bardzo podstępny nowotwór, który rozwija się skrycie latami, a kiedy pojawiają się pierwsze objawy, jest już w stadium zaawansowanym. Nie powinniśmy się wstydzić, bo stawką jest nasze zdrowie i życie. „Tutaj mamy narzędzie, które nie tylko wykrywa zmiany wczesne czy zaawansowane, ale jednocześnie pozwala nam na usunięcie polipów czy zmian nowotworowych. Głównie chodzi o to, żebyśmy usuwali zmiany nowotworowe i nie pozwalali na to, aby doprowadziły do rozwoju raka jelita grubego. Pamiętajmy, że w momencie pojawienia się objawów jest już bardzo późno.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
W Polsce mamy możliwość bezpłatnego wykonania kolonoskopii w ramach programu przesiewowych badań w kierunku wczesnego wykrywania zmian w jelicie grubym. „Ja jako lekarz, jako Polak apeluję do Państwa, żeby zgłaszać się do programu. W krajach skandynawskich udział w badaniach profilaktycznych raka jelita grubego wynosi około 60-70%.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Jak powinna wyglądać dieta przed kolonoskopią?
Przez okres 7 dni przed kolonoskopią powinniśmy unikać spożywania owoców pestkowych, a także wszelkich produktów zawierających ziarna, ponieważ długo zalegają w jelitach. Zrezygnujmy także z jedzenia czerwonych buraków, ponieważ mogą zabarwić śluzówkę jelita i spowodować błędną ocenę badania. Trzy dni przed kolonoskopią zaleca się stosowanie diety płynnej oraz picie dużej ilości wody niegazowanej. Jeśli chorujemy przewlekle, np. na cukrzycę, naszą dietę przed badaniem powinniśmy skonsultować z lekarzem.
Dzień przed kolonoskopią należy wypić roztwór z preparatem przeczyszczającym, aby dokładnie oczyścić jelito. Warto wziąć tego dnia urlop i pozostać w domu, aby mieć nieutrudniony dostęp do toalety. Na badanie powinniśmy przyjść na czczo. Większość osób obawia się bólu podczas kolonoskopii. Badanie to nie jest bolesne, jednak w odczuciu pacjenta może być nieprzyjemne. Wykonuje się je więc w znieczuleniu miejscowym bądź pod narkozą.