Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Nie tylko pomidory. Te produkty są równie dobrym źródłem potasu w diecie
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 22.02.2024 20:39

Nie tylko pomidory. Te produkty są równie dobrym źródłem potasu w diecie

źródło potasu w diecie
Fot. Pixaby

Potas jest jednym z elektrolitów. Bez niego i sodu komórki ciała nie mogłyby prawidłowo funkcjonować. Niedobór potasu jest tak samo niebezpieczny co jego nadmiar. Które produkty zawierają dużo potasu? Większość z nas odpowie – pomidory! Jednak na tym nie kończy się lista produktów bogatych w potas. 

Jaką funkcję w organizmie pełni potas?

Obecny jest przede wszystkim w płynie wewnątrzkomórkowym. W komórkach mięśni znajduje się 75% kationów potasu, a w wątrobie i erytrocytach 7-8%. Pozostałe z nich obecne są pozostałych tkankach i narządach. W ludzkim organizmie przeciętnie znajduje się 4000 mmol jonów potasu. Rola potasu ma związek głównie z gospodarką wodną organizmu.

Zadaniami potasu są:

  • regulacja ciśnienia krwi,
  • kontrola pracy mięśni i ich skurczów,
  • utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej,
  • aktywacja enzymów komórkowych,
  • tworzenie potencjału spoczynkowego i czynnościowego błony komórkowej neuronów.
Nie masz siły w mięśniach? Uważaj. To może oznaczać niedobór ważnego pierwiastka Nazywana jest „najzdrowszym warzywem świata”. Ma więcej potasu niż pomidory!

Ta żywność zawiera dużą ilość potasu

Pomidory i banany – te dwa produkty wymieniamy zazwyczaj zapytani o źródła potasu w żywności. Jest to prawidłowa odpowiedź, jednak lista produktów stanowiących potężne źródło potasu jest o wiele dłuższa. Bogate w potas są również orzechy, kasze, produkty zbożowe, mięso i ryby. Przetwarzanie żywności to “wróg” potasu – im bardziej przetworzona jest żywność, tym więcej potasu traci.

Bogatymi źródłami potasu są również:

  • warzywa (głównie szpinak, brokuły, marchew, ziemniaki, buraki),
  • owoce (morele, wiśnie, brzoskwinie, truskawki, pomarańcze, śliwki),
  • pestki i nasiona,
  • kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana),
  • ryż brązowy,
  • płatki owsiane,
  • płatki pszenne,
  • płatki żytnie,
  • mięso.

Potas można też suplementować, jednak niewskazane jest robienie tego na własną rękę.

Po tych objawach poznasz niedobór potasu

Objawem niedoboru składnika jest hipokaliemia. Objawy jej zależą od stopnia nasilenia, a mogą to być:

  • zaparcia,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • osłabienia mięśni szkieletowych,
  • drżenie mięśniowe,
  • mrowienie,
  • drętwienie kończyn.

Objawem omawianego stanu mogą być też zaburzenia neurologiczne, apatia i nadpobudliwość nerwowa.

źródło: mp.pl/

Jod w diecie - w czym jest go najwięcej?
Jod w diecie
Jod jest pierwiastkiem, który kojarzy się nam z morzem. W porównaniu z magnezem czy potasem nie należy do składników mineralnych, o których mówi się często. Jednak to jeden z najważniejszych pierwiastków, bez którego ludzki organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Kojarzymy go głównie z funkcjonowaniem tarczycy, ale na tym nie kończy się jego wpływ na organizm. Sprawdź, czym jest jod i jak uniknąć jego niedoboru.
Czytaj dalej
Pięć powodów, dla których warto jeść kaszę – nawet każdego dnia
kasza
kasza
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi („Zalecenia Zdrowego Żywienia", Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH)), każdego dnia należy spożyć przynajmniej trzy porcje pełnoziarnistych produktów zbożowych. Powinny one zajmować 1/4 talerza w każdym posiłku. Jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych jest kasza, którą w różnych wariantach można jeść codziennie. Dlaczego warto uwzględnić kaszę w diecie, wyjaśnia Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert VII edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. 1. Wartości odżywcze kaszy Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, że jest to produkt z pełnego ziarna. Oznacza to, że ziarno przeznaczone do jej produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy, czyli łuski (co ma miejsce podczas produkcji mąki). Obłuskiwanie polega jedynie na usuwaniu niejadalnych części, czyli plewek kwiatowych i okrywy owocowo-nasiennej. Najcenniejsze części pod względem wartości odżywczych, czyli łuska i zarodek, pozostają nienaruszone. 2. Źródło błonnika pokarmowegoIm grubsza kasza, tym więcej błonnika. Najwięcej więc znajdziemy go w kaszy gryczanej i pęczaku. - Dzięki błonnikowi kasza reguluje proces trawienia, zapobiegając zaparciom, nowotworom jelita grubego i hemoroidom. To między innymi za sprawą błonnika kasze zaliczamy do produktów o niskim indeksie glikemicznym: po posiłku węglowodany uwalniają się stopniowo przez długi czas, przez co dłużej czujemy się syci, a w ciągu dnia nie dopada nas nagły głód i ochota na słodycze. Ponieważ kasze, szczególnie gruboziarniste, nie powodują drastycznego wzrostu glikemii poposiłkowej, polecane są osobom zmagającym się z insulinoopornością, cukrzykom i podczas diet redukcyjnych – tłumaczy Monika Stromkie-Złomaniec. Zaletą kasz, wynikającą z zawartości błonnika, jest także jej wpływ na obniżanie stężenia złego cholesterolu we krwi (zwłaszcza kasza jęczmienna) i zmniejszanie ryzyka kamicy żółciowej.dietetyk 3. Bogactwo składników mineralnych i witamin Kasze są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B. - Dzięki wysokiej zawartości tych składników, wprowadzenie kaszy do jadłospisu może zapobiegać pogorszeniu koncentracji, łamliwości włosów i paznokci, rozdrażnieniu, bezsenności, bolesnym skurczom mięśni, kołataniu serca, łuszczeniu się naskórka, a nawet niepłodności – zapewnia ekspertka. 4. Naturalny, nieprzetworzony produkt spożywczyZastosowane procesy technologiczne, stanowiące tylko niezbędne minimum (zbiór i oczyszczanie z części niejadalnych), sprawiają, że nie znajdziemy w kaszy żadnych sztucznych substancji konserwujących czy poprawiających smak. W przeciwieństwie do produktów przetworzonych, praktycznie nie zawiera sodu, którego nadmierne spożycie prowadzi do nadciśnienia tętniczego i obrzęków. 5. Łatwość przygotowania i przystępna cena Nie trzeba jej obierać, wystarczy wrzucić ją do garnka, zalać wodą i gotować. Kasza nie wymaga również specjalnych warunków przechowywania – wystarczy ustawić ją w suchym miejscu lub szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki bardzo niskiej zawartości wody, produkt ten ma długi okres przydatności do spożycia (bez zastosowania substancji konserwujących). Dodatkowym atutem kaszy jest jej wciąż niska cena. - Kasza, której walory zdrowotne są niepodważalne, powinna stanowić istotny element naszej diety. Może być bazą sałatek z warzywami, sycącym składnikiem zup, przygotowuje się z niej desery, zapiekanki i wiele innych pożywnych dań. To produkt niedoceniany, choć bardzo wartościowy, który wpływa korzystnie na nasz organizm, wzmacniając go i oczyszczając. Dlatego warto pomyśleć o porcji kaszy każdego dnia, a przynajmniej jeść ją kilka razy w tygodniu – zachęca dietetyk. Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Więcej informacji o kampanii znajduje się tutaj: http://www.lubiekasze.pl/ https://www.facebook.com/lubiekasze/ https://www.instagram.com/lubie_kasze/
Czytaj dalej