Ten jeden narząd w czasie świąt ma się najgorzej. Jak chronić wątrobę przed przeciążeniem? Nasze rady
Świąteczne przysmaki ze stołu, choć miłe dla oka i ust, czasem mogą nam zaszkodzić. Zwłaszcza jeśli częściej sięgamy po tłuste potrawy i słodkie ciasta, niż po ich zdrowsze odpowiedniki. Swoje trzy grosze dodaje też alkohol. W ten sposób czas świątecznego relaksu może łatwo się przemienić w moment, kiedy zaczynamy żałować tego, co zjedliśmy. Najbardziej cierpi na tym wątroba.
Wątroba odpowiedzialna jest za detoksykację organizmu. Przeciążona może powodować problemy zdrowotne – a przecież dobrze wiemy, że lepiej im zapobiegać, niż później leczyć.
Wątroba na straży zdrowia
Do najważniejszych funkcji wątroby należą: detoksykacja, metabolizm tłuszczów i cukrów, a także produkcja żółci. Jej prawidłowe funkcjonowanie pozwala organizmowi pozbyć się toksyn, które przyjmujemy wraz z niezdrowym jedzeniem czy alkoholem. Co więcej, toksyny dostają się do organizmu nawet z przyjmowanymi lekami. Jeśli obciążymy wątrobę nadmiarem niezdrowego jedzenia, daniami obfitującymi w tłuszcze i węglowodany, słodkie wypieki i napoje, możemy zaburzyć funkcjonowanie wątroby, czego efektem bywa m.in. stan zapalny. A gdy choruje wątroba, cierpi cały organizm.
Konsekwencje zaniedbań nie należą do przyjemnych
Przejadanie się niezdrowymi rzeczami, spożywanie alkoholu w nadmiarze, a do tego brak ruchu, mogą osłabić metabolizm i poszczególne narządy. Jakie mogą być konsekwencje?
Stłuszczenie wątroby
Objawia się, gdy nadmiar spożywanego tłuszczu odkłada się w jej komórkach, prowadzać w efekcie do niewydolności tego narządu
Zapalenie wątroby
Stan wywoływany toksynami w organizmie, które przyjmujemy wraz z jedzeniem, alkoholem i lekami
Problemy trawienne
Najłagodniejsze z nich to wzdęcia i niestrawność, w cięższych przypadkach występuje bolesność narządu, z czym należy udać się lekarza. Przeciążanie wątroby skutkuje schorzeniami, grożącymi nawet utratą zdrowia i życia (marskość, nowotwór)
Wątroba w czasie świąt – jak jej pomóc?
Wprowadźmy w czasie świąt kilka zdrowych nawyków, które pozwolą nam łatwiej przetrwać świąteczne degustacje:
- Każdą wolną chwilę wykorzystajmy na aktywność fizyczną. Świąteczne filmy są kuszącą opcją, zwłaszcza gdy oglądamy je w rodzinnym towarzystwie, znajdźmy jednak czas, aby pobudzić układ trawienny do pracy i dotlenić organizm
- Zachowajmy umiar w jedzeniu. Czasem wystarczy spróbować danej potrawy, nie musimy nakładać sobie całej porcji
- Wybierajmy zdrowsze alternatywy. Przykładem może być pieczona ryba zamiast smażonej lub sałatka z sosem vinaigrette zamiast z majonezem
- Ograniczajmy do minimum alkohol. Po pierwsze, jest dosyć kaloryczny, po drugie, toksyczny dla organizmu
- Zamiast słodkich napojów i kompotów wybierajmy zwykłą wodę, z dodatkiem np. cytryny i mięty
- Jedzmy warzywa, również surowe, szczególnie te bogate w błonnik. Sałatka na bazie buraków czy brokułów dodatkowo będzie wspierać regenerację wątroby
-
W razie konieczności sięgnijmy po suplementy, np. z ostropestu plamistego, który wpiera detoksykację, stanowi osłonę dla miąższu wątroby i sprzyja regeneracji jej komórek
Zobacz także:
Ten olej powoduje ból głowy i uszkadza nerki. Stosujemy go na potęgę
Wymiecie złogi z jelit jak miotła. Ten koktajl przeciwdziała zaparciom i niweluje wzdęcia
Czy można cofnąć objawy Alzheimera? Japońscy naukowcy testują właściwości owoców jujuby