Zaskakujące cechy mikroelementów. Niedobór chromu sprawia, że możesz mieć większą ochotę na słodkie
Wiele badań potwierdza, że brak chromu w organizmie może powodować silniejsze łaknienie na słodkości, zwłaszcza jeśli dana osoba zmaga się z nadwagą. Te ciekawe obserwacje są bardzo obiecujące: uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka może redukować apetyt nie tylko na słodycze, ale i ogólnie na spożycie kalorii.
Badania potwierdzają właściwości chromu
W jednym z badań, trwającym 8 tygodni, udowodniono, że przyjmowanie chromu redukuje apetyt i chęć sięgania po słodycze, a także potrawy oparte na tłuszczach i węglowodanach. Co więcej, w porównaniu do grupy przyjmującej placebo, uczestniczki badania, którym suplementowano ten pierwiastek, zaobserwowały utrzymującą się utratę wagi. Badacze doszli do wniosku, że efekty te mogą być wynikiem bezpośredniego wpływu chromu na mózg (wsparcie równowagi neuroprzekaźników odpowiedzialnych za apetyt), uznając go za potencjalne wsparcie w kontroli wagi oraz poprawienie nawyków żywieniowych związanych m.in. z nadmiernym spożyciem słodyczy.
Po tym poznasz tętniaka aorty brzusznej. Objaw może być mylący Zatkany nos, niedosłuch? Tak może zaczynać się rak gardłaChrom a codzienna dieta
Pamiętajmy, że każda suplementacja powinna przede wszystkim mieć wskazania, dlatego zanim sięgniemy po takie rozwiązania, należy zbadać poziom chromu, a przy okazji sprawdzić m.in. poziom glukozy we krwi i insuliny na czczo oraz cholesterolu i trójglicerydów. Podwyższone poziomy tych parapetów mogą świadczyć o tym, że mamy niedobór chromu. Spożywanie chromu nie przywróci upragnionej wagi, jeśli nie zmienią się nawyki żywieniowe i ogólnie styl życia. Bardzo możliwe jednak, że będzie pomocne w kontrolowaniu apetytu. Warto wiedzieć, że sam pierwiastek jest obecny również w produktach żywnościowych i odpowiednio zbilansowana dieta może nam wystarczyć, aby zapewnić jego optymalną ilość w organizmie. Chrom obecny jest m.in. w produktach zbożowych, orzechach, drożdżach spożywczych, roślinach strączkowych, ostrygach, rybach, wątróbce i podrobach, grzybach, jabłkach i gruszkach a także w jajkach. Jak widzimy to pierwiastek znajdujący się w większości w produktach białkowych. A już samo zmniejszenie spożycia tłuszczów i węglowodanów na rzecz białka, może spowodować utratę masy ciała.
Optymalny poziom cukru we krwi
Chrom to mikroelement, który jest niezastąpiony w procesach metabolicznych. Jest niezbędnym składnikiem odżywczym, biorącym udział w prawidłowym metabolizmie węglowodanów i lipidów. Badacze doszli do wniosku, że zapotrzebowanie na chrom wzrasta wraz ze zwiększoną nietolerancją glukozy i występowaniem cukrzycy. Jego obecność przekłada się na pracę układu sercowo-naczyniowego, a niedobór może powodować spadek energii, pogorszenie nastroju i… większe łaknienie na słodycze. Szukamy wówczas najprostszego sposobu, aby uzupełnić spadki cukru. To najkrótsza droga do przybierania na wadze, zwłaszcza w okolicy brzucha.
Źródło: S.D. Anton i in., Effects of Chromium Picolinate on Food Intake and Satiety, Diabetes Technology&Therapeutics; R.A. Anderson i in., Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes, American Diabetes Acssociation
Zobacz także:
Po tym poznasz krwiaka mózgu. Objawy powinny natychmiast zaalarmować
Raka przełyku łatwo pomylić z inną chorobą. Objawy występują dość późno