Pacjenci.pl Żywienie Ten olej powoduje ból głowy i uszkadza nerki. Stosujemy go na potęgę
Fot. Canva/Juanmonino/Getty Images

Ten olej powoduje ból głowy i uszkadza nerki. Stosujemy go na potęgę

8 grudnia 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Olej to podstawa w każdej kuchni. Bez niego trudno cokolwiek ugotować, upiec, a ze smażeniem bez tłuszczu, naprawdę może być ciężko. Niestety olej, który najczęściej kupujemy, do najzdrowszych nie należy.

Jest stosunkowo tani, dlatego trudno się dziwić, że używany jest na taką skalę. Warto jednak wiedzieć, co się wiąże z nadmiernym jego użyciem. Olej słonecznikowy, bo o nim mowa, może być źródłem wielu problemów zdrowotnych.

Olej słonecznikowy – wpływ na zdrowie

Olej słonecznikowy jest idealny do smażenia, pieczenia czy przygotowywania sałatek, dlatego jest tak popularny w wielu kuchniach. Pozyskiwany jest w wyniku procesu tłoczenia nasion słonecznika. Proces rafinacji sprawia, że tłuszcz ten ma długi termin przydatności do spożycia i neutralny smak, co czyni go uniwersalnym. Ale czy to najlepszy wybór dla naszego zdrowia?

Choć zawiera witaminę E , która jest silnym antyoksydantem, to jego nadmierne spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych. Największym minusem tego oleju jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-6, które przy nadmiarze w diecie mogą wywoływać stany zapalne. Te zaś są czynnikiem ryzyka wielu chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca, cukrzyca typu 2 czy choroby autoimmunologiczne.

Ponadto, podczas smażenia w wysokich temperaturach, olej ten wydziela aldehydy, które mogą uszkadzać nerki, wątrobę i układ nerwowy. Co więcej, spożywanie produktów smażonych na oleju słonecznikowym bywa kojarzone z bólami głowy czy uczuciem zmęczenia, co także jest efektem działania wspomnianych związków.

Gdy dziecko choruje na raka... Najważniejsze prawa małoletnich pacjentów
DDA dźwigają na swoich barkach odpowiedzialność za cały świat. O siebie wstydzą się walczyć, ale czas z tym skończyć

Jak prawidłowo używać oleju słonecznikowego?

Jeśli mimo wszystko chcesz korzystać z oleju słonecznikowego, pamiętaj, że jego właściwości zdrowotne zależą od sposobu użycia. Najlepiej spożywać go na zimno, np. jako dodatek do sałatek czy sosów , ponieważ wtedy zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych, takich jak witamina E. Unikaj jednak smażenia, a jeśli już musisz, rób to w niskiej temperaturze i nie używaj ponownego tego samego oleju.

Alternatywy dla oleju słonecznikowego

Jeśli zależy ci na zdrowiu, warto rozważyć zamianę oleju słonecznikowego na inne tłuszcze roślinne. Dobrym wyborem może być tu:

  • olej rzepakowy – zawiera mniej kwasów omega-6 i więcej korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3,
  • oliwa z oliwek – szczególnie extra virgin, to skarbnica antyoksydantów i zdrowych tłuszczów, które chronią serce i naczynia krwionośne,
  • olej kokosowy – nadaje się do smażenia w wyższych temperaturach, choć powinien być stosowany z umiarem ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • masło klarowane (ghee) – świetnie sprawdza się do smażenia, ponieważ jest stabilne w wysokich temperaturach.

Zobacz także:

"Cebula czarownic" rośnie dziko w wielu miejscach. Ale kto ją zerwie, może pożałować

Silne wsparcie dla mózgu i serca. Jedz je codziennie

Tej przyprawy powinno się unikać jak ognia. A Polacy wciąż dodają ją do zup

To jeden z pierwszych objawów SM. Wygląda niewinnie
Metalowe elementy w pastylkach na gardło. Ostrzeżenie GIS
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko