To najzdrowsze warzywo świata. Wielu z nas go nie zna, choć rośnie w Polsce
Najzdrowsze warzywo na świecie zmniejsza ryzyko raka, poprawia wzrok i odporność, a co ciekawe – rośnie w Polsce. Znajduje się jednak pod ścisłą ochroną gatunkową, więc nie można go zrywać. Z resztą byłoby to trudne, ponieważ rośnie na wodzie. Na szczęście rukiew wodną można wyhodować w domu lub po prostu kupić. Czy warto? Zdecydowanie. Ta roślina ma zbawienny wpływ na witalność i ją zdrowie. Dawniej podawano ją nawet żołnierzom…
Rukiew wodna – najzdrowsze warzywo świata
Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) wskazało
"najzdrowsze warzywo na świecie"
. Jest nim rukiew wodna – nietypowe warzywo rosnące w wodzie. Na drugim miejscu znalazła się kapusta pekińska, a na trzecim burak liściowy, czyli boćwina. O tyle, o ile dwie ostatnie nazwy wiele nam mówią, ta pierwsza brzmi obco. Czym jest
rukiew wodna
? Jakie zawiera składniki?
Rukiew wodna to roślina z rodziny kapustowatych. Jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych – w celach leczniczych wykorzystywali ją starożytni Grecy, a Persowie podawali ją swoim żołnierzom, by lepiej walczyli. Rukiew wodna zawiera mnóstwo witamin, m.in,.
witaminę C
, E, A i K, a także inne cenne substancje: foliany i wapń. W Polsce rukiew wodna jest pod ścisłą ochroną, rośnie gównie w zachodniej Polsce i na Mazurach.
Rukiew wodna – wpływ na zdrowie
Rukiew wodna
ma zbawienny wpływ na zdrowie. Nakręca metabolizm, zmniejsza stany zapalne,
dodaje energii i siły
. W artykule opublikowanym w czasopiśmie naukowym "American Journal of Clinical Nutrition" napisano, że regularne jedzenie tej rośliny
zmniejsza ryzyko raka
. Wszystko dzięki ogromnej ilości przeciwutleniaczy, które zabezpieczają białe krwinki, chroniąc organizm przed nowotworem.
Rukiew wodna – działanie prozdrowotne:
- przyspieszenie metabolizmu,
- wzmocnienie odporności,
- poprawa wzroku,
- zmniejszenie ryzyka raka,
- zmniejszenie ryzyka chorób krążenia,
- ochrona wątroby,
- zapobieganie zaparciom .
Rukiew wodna – jak smakuje? Z czym jeść?
Rukiew wodna to roślinna o bardzo ciekawym smaku przypominającym pieprz z dodatkiem cukru . Jadalne są zarówno jej liście, jak i nasiona. Można serwować ją na zimno, jako dodatek do sałatek czy kanapek albo na ciepło – z makaronami, ryżem lub kaszą. Najlepiej smakuje jednak zblendowana z orzechami włoskimi i oliwą – takie pesto można nałożyć dosłownie na wszystko. Palce lizać!
Zobacz też:
Najzdrowsza ryba. Jak wybrać rybę na obiad? Jakich gatunków unikać?
Te produkty działają jak Ozempic. Hamują apetyt, dają uczucie sytości
Ani mrożenie, ani suszenie. Dzięki tej prostej sztuczce koperek zachowa swoje właściwości zdrowotne