Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Te ogórki są najzdrowsze. Pomagają na jelita, odporność i... urodę
Daria  Siemion
Daria Siemion 06.06.2024 09:49

Te ogórki są najzdrowsze. Pomagają na jelita, odporność i... urodę

Kiszenie ogórków
Fot. Freepik / gpointstudio

Mówi się o ogórkach, że "są bezwartościowe i nie mają żadnych witamin", ale to kompletna bzdura.  Ogórki są zdrowe i mają mnóstwo składników odżywczych, szczególnie te poddane procesowi fermentacji, czyli kiszeniu.

Mamy na myśli przede wszystkim ogórki małosolne – uwielbiane przez Polaków i wschodnią część Europy. Czym różnią się od ogórków kiszonych? Jakie mają właściwości? Na jakie dolegliwości mogą pomóc? Czy cukrzycy mogą je jeść? Tego dowiecie się z naszego tekstu.

Jak robi się ogórki małosolne?

Ogórki małosolne powstają w wyniki fermentacji. Dodaje się do nich przyprawy, a całość zalewa roztworem solnym, tzw. solanką. Po zamknięciu zaczyna się proces kiszenia – aby przebiegał pomyślnie naczynie z ogórkami należy umieścić w ciepłym (ok. 18 st. Celsjusza miejscu). Dzięki fermentacji cukier zostaje zamieniony w kwas mlekowy, który sprawia, że ogórki nie gniją.

Ogórki małosolne a kiszone – jaka jest różnica?

Nazwa "małosolne" może wprowadzać w błąd. Tak naprawdę ogórki małosolne powinny nazywać się “krótko kiszone”, ponieważ robi się je tak samo jak kiszone, jednak proces fermentacji trwa krócej – od 2 do 3 dni(kiszone trzyma się w zalewie minimum 2 tygodnie). Krótsza fermentacja sprawia, że ogórki małosolne są bardziej chrupiące i lżejsze.

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne – najzdrowsze ogórki Fot. Freepik / Kamran Aydinov

Właściwości zdrowotne ogórków małosolnych

Ogórki małosolne są źródłem potasu, magnezu, miedzi i mangami. Ponadto zawierają mnóstwo witaminy C, witaminy E i K1 oraz witamin z grupy B. Co więcej, są źródłem antyoksydantów, czyli substancji, które spowalniają proces starzenia, zapewniając młody wygląd i promienną cerę. W ogórkach małosolnych znajdziemy też enzymy, które wspomogą trawienie.

Właściwości prozdrowotne ogórków małosolnych:

  • chronią przed działaniem wolnych rodników,
  • poprawiają odporność,
  • poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego,
  • przeciwdziałają zakrzepom,
  • wspomagają pracę jelit,
  • wspierają regulację ciśnienia krwi.

Ogórki świeże czy małosolne – które są zdrowsze?

Na korzyść ogórków małosolnych przemawia to, że zawierają o więcej witaminy C niż ogórki świeże. Ich kolejną zaletą jest to, że można je łączyć z pomidorami i nie zabija to cennych witamin. Ogórki małosolne mają też więcej substancji wspierających pracę jelit i więcej spowalniających proces starzenia antyoksydantów.

Ile kalorii mają ogórki małosolne?

Ogórki małosolne mają mało kalorii i mogą być spożywane przez osoby na diecie. Co więcej, wspomagając trawienie, mogą pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ogórki małosolne w 100 g zawierają jedynie 12 kalorii!

Czy ogórki małosolne są dobre dla cukrzyków?

Ogórki małosolne mają niski indeks glikemiczny, więc mogą być spożywane przez cukrzyków. Pomagają regulować poziom glukozy i ciśnienie, a także zapobiegają zatrzymaniu wody w organizmie, dzięki czemu niwelują częste w cukrzycy obrzęki.

Zobacz też:

Te produkty działają jak Ozempic. Hamują apetyt, dają uczucie sytości

Wstajesz i od razu pijesz kawę? Zła wiadomość. Zbadano, jak to na Ciebie wpływa

Całe życie się odchudzasz, ale nie widzisz efektów? To może być lipodemia