Te ogórki są najzdrowsze. Pomagają na jelita, odporność i... urodę
Mówi się o ogórkach, że "są bezwartościowe i nie mają żadnych witamin", ale to kompletna bzdura. Ogórki są zdrowe i mają mnóstwo składników odżywczych, szczególnie te poddane procesowi fermentacji, czyli kiszeniu.
Mamy na myśli przede wszystkim ogórki małosolne – uwielbiane przez Polaków i wschodnią część Europy. Czym różnią się od ogórków kiszonych? Jakie mają właściwości? Na jakie dolegliwości mogą pomóc? Czy cukrzycy mogą je jeść? Tego dowiecie się z naszego tekstu.
Jak robi się ogórki małosolne?
Ogórki małosolne powstają w wyniki fermentacji. Dodaje się do nich przyprawy, a całość zalewa roztworem solnym, tzw. solanką. Po zamknięciu zaczyna się proces kiszenia – aby przebiegał pomyślnie naczynie z ogórkami należy umieścić w ciepłym (ok. 18 st. Celsjusza miejscu). Dzięki fermentacji cukier zostaje zamieniony w kwas mlekowy, który sprawia, że ogórki nie gniją.
Ogórki małosolne a kiszone – jaka jest różnica?
Nazwa "małosolne" może wprowadzać w błąd. Tak naprawdę ogórki małosolne powinny nazywać się “krótko kiszone”, ponieważ robi się je tak samo jak kiszone, jednak proces fermentacji trwa krócej – od 2 do 3 dni(kiszone trzyma się w zalewie minimum 2 tygodnie). Krótsza fermentacja sprawia, że ogórki małosolne są bardziej chrupiące i lżejsze.
Po tym poznasz, że truskawki były pryskane. Zdradzi je jeden szczegół To najzdrowszy rodzaj sera. Jest dobry dla serca, sprzyja odchudzaniuWłaściwości zdrowotne ogórków małosolnych
Ogórki małosolne są źródłem potasu, magnezu, miedzi i mangami. Ponadto zawierają mnóstwo witaminy C, witaminy E i K1 oraz witamin z grupy B. Co więcej, są źródłem antyoksydantów, czyli substancji, które spowalniają proces starzenia, zapewniając młody wygląd i promienną cerę. W ogórkach małosolnych znajdziemy też enzymy, które wspomogą trawienie.
Właściwości prozdrowotne ogórków małosolnych:
- chronią przed działaniem wolnych rodników,
- poprawiają odporność,
- poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego,
- przeciwdziałają zakrzepom,
- wspomagają pracę jelit,
- wspierają regulację ciśnienia krwi.
Ogórki świeże czy małosolne – które są zdrowsze?
Na korzyść ogórków małosolnych przemawia to, że zawierają o więcej witaminy C niż ogórki świeże. Ich kolejną zaletą jest to, że można je łączyć z pomidorami i nie zabija to cennych witamin. Ogórki małosolne mają też więcej substancji wspierających pracę jelit i więcej spowalniających proces starzenia antyoksydantów.
Ile kalorii mają ogórki małosolne?
Ogórki małosolne mają mało kalorii i mogą być spożywane przez osoby na diecie. Co więcej, wspomagając trawienie, mogą pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ogórki małosolne w 100 g zawierają jedynie 12 kalorii!
Czy ogórki małosolne są dobre dla cukrzyków?
Ogórki małosolne mają niski indeks glikemiczny, więc mogą być spożywane przez cukrzyków. Pomagają regulować poziom glukozy i ciśnienie, a także zapobiegają zatrzymaniu wody w organizmie, dzięki czemu niwelują częste w cukrzycy obrzęki.
Zobacz też:
Te produkty działają jak Ozempic. Hamują apetyt, dają uczucie sytości
Wstajesz i od razu pijesz kawę? Zła wiadomość. Zbadano, jak to na Ciebie wpływa
Całe życie się odchudzasz, ale nie widzisz efektów? To może być lipodemia