Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Te ogórki są najzdrowsze. Pomagają na jelita, odporność i... urodę
Daria  Siemion
Daria Siemion 06.06.2024 09:49

Te ogórki są najzdrowsze. Pomagają na jelita, odporność i... urodę

Kiszenie ogórków
Fot. Freepik / gpointstudio

Mówi się o ogórkach, że "są bezwartościowe i nie mają żadnych witamin", ale to kompletna bzdura.  Ogórki są zdrowe i mają mnóstwo składników odżywczych, szczególnie te poddane procesowi fermentacji, czyli kiszeniu.

Mamy na myśli przede wszystkim ogórki małosolne – uwielbiane przez Polaków i wschodnią część Europy. Czym różnią się od ogórków kiszonych? Jakie mają właściwości? Na jakie dolegliwości mogą pomóc? Czy cukrzycy mogą je jeść? Tego dowiecie się z naszego tekstu.

Jak robi się ogórki małosolne?

Ogórki małosolne powstają w wyniki fermentacji. Dodaje się do nich przyprawy, a całość zalewa roztworem solnym, tzw. solanką. Po zamknięciu zaczyna się proces kiszenia – aby przebiegał pomyślnie naczynie z ogórkami należy umieścić w ciepłym (ok. 18 st. Celsjusza miejscu). Dzięki fermentacji cukier zostaje zamieniony w kwas mlekowy, który sprawia, że ogórki nie gniją.

Ogórki małosolne a kiszone – jaka jest różnica?

Nazwa "małosolne" może wprowadzać w błąd. Tak naprawdę ogórki małosolne powinny nazywać się “krótko kiszone”, ponieważ robi się je tak samo jak kiszone, jednak proces fermentacji trwa krócej – od 2 do 3 dni(kiszone trzyma się w zalewie minimum 2 tygodnie). Krótsza fermentacja sprawia, że ogórki małosolne są bardziej chrupiące i lżejsze.

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne – najzdrowsze ogórki Fot. Freepik / Kamran Aydinov
Po tym poznasz, że truskawki były pryskane. Zdradzi je jeden szczegół To najzdrowszy rodzaj sera. Jest dobry dla serca, sprzyja odchudzaniu

Właściwości zdrowotne ogórków małosolnych

Ogórki małosolne są źródłem potasu, magnezu, miedzi i mangami. Ponadto zawierają mnóstwo witaminy C, witaminy E i K1 oraz witamin z grupy B. Co więcej, są źródłem antyoksydantów, czyli substancji, które spowalniają proces starzenia, zapewniając młody wygląd i promienną cerę. W ogórkach małosolnych znajdziemy też enzymy, które wspomogą trawienie.

Właściwości prozdrowotne ogórków małosolnych:

  • chronią przed działaniem wolnych rodników,
  • poprawiają odporność,
  • poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego,
  • przeciwdziałają zakrzepom,
  • wspomagają pracę jelit,
  • wspierają regulację ciśnienia krwi.

Ogórki świeże czy małosolne – które są zdrowsze?

Na korzyść ogórków małosolnych przemawia to, że zawierają o więcej witaminy C niż ogórki świeże. Ich kolejną zaletą jest to, że można je łączyć z pomidorami i nie zabija to cennych witamin. Ogórki małosolne mają też więcej substancji wspierających pracę jelit i więcej spowalniających proces starzenia antyoksydantów.

Ile kalorii mają ogórki małosolne?

Ogórki małosolne mają mało kalorii i mogą być spożywane przez osoby na diecie. Co więcej, wspomagając trawienie, mogą pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ogórki małosolne w 100 g zawierają jedynie 12 kalorii!

Czy ogórki małosolne są dobre dla cukrzyków?

Ogórki małosolne mają niski indeks glikemiczny, więc mogą być spożywane przez cukrzyków. Pomagają regulować poziom glukozy i ciśnienie, a także zapobiegają zatrzymaniu wody w organizmie, dzięki czemu niwelują częste w cukrzycy obrzęki.

Zobacz też:

Te produkty działają jak Ozempic. Hamują apetyt, dają uczucie sytości

Wstajesz i od razu pijesz kawę? Zła wiadomość. Zbadano, jak to na Ciebie wpływa

Całe życie się odchudzasz, ale nie widzisz efektów? To może być lipodemia