Pacjenci.pl Żywienie To najzdrowszy rodzaj sera. Jest dobry dla serca, sprzyja odchudzaniu
Fot. Freepik

To najzdrowszy rodzaj sera. Jest dobry dla serca, sprzyja odchudzaniu

5 czerwca 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Bądźmy szczerzy: ser to kaloryczna bomba, ale za to jaka smaczna! Pasuje do kanapek, sałatek, choć sam w sobie stanowi rarytas. Postawiony na desce na grillu lub przyjęciu, szybko znika.

Niestety wiele osób usuwa go ze swojej diety w obawie przed kaloriami czy cholesterolem. Istnieje jednak rodzaj sera, który nie tylko jest zdrowy dla serca, ale i – ponieważ nie ma wielu kalorii – sprzyja odchudzaniu.

Mozzarella – najzdrowszy ser dla serca

Mozzarella to jeden z tych serów, który można włączyć do zdrowej dla serca diety. Zawiera mnóstwo białka, wapnia, a także wspierające pracę układu trawiennego probiotyki . Co więcej, mozzarella ma niską zawartość tłuszczów nasyconych (tych "złych") i o wiele niższą zawartość sodu niż inne sery.

100 g mozzarelli dostarcza 24 g białka, 505 mg wapnia (51 proc. dziennego zapotrzebowania u osoby dorosłej), aż 354 mg fosforu i tylko 13,5 g tłuszczów nasyconych.

Dieta uboga w sód i tłuszcze nasycone jest zdrowa dla serca – zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża poziom cholesterolu i ryzyko zawału. Z kolei dieta wysokobiałkowa, do której z powodzeniem można włączyć ser mozzarella, sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej oraz budowani mięśni, co powinny docenić osoby aktywne fizycznie.

Mozzarella na desce do krojenia, pomidorki, bazylia
Z mozzarelli można przygotować mnóstwo potraw Fot. Freepik
Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie. Ekspert tłumaczy
Cholesterol LDL – zły cholesterol, jak go obniżyć?

Chcesz mieć zdrowe serce? Tych serów unikaj

Osoby, które chcą mieć zdrowe serce, powinny zminimalizować spożycie wysokoprzetworzonych serów , których jeden kawałek może zawierać prawie 400 mg sodu, przy czym Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, aby ograniczyć spożycie sodu do do 2300 mg dziennie, a najlepiej do 1500 mg, zwłaszcza przy nadciśnieniu .


Jest też mnóstwo składników, których w składzie dobrego sera nie znajdziemy. Chodzi o wszelkiego rodzaju ulepszacze, konserwanty i barwniki, np. o azotan sodu (E251), azotan potasu (E252) i sztuczny emulgator i stabilizator (E452), którzy może zaburzać zdolność wchłaniania wapnia, zwiększając ryzyko osteoporozy .

Tych składników unikaj w serze:

  • tartrazyna,
  • żółcień pomarańczowa,
  • czerwień koszenilowa,
  • błękit brylantowy,
  • błękit patentowy,
  • fiolet metylowy.

Jak wybrać ser dobry dla serca? Praktyczne wskazówki

Dobry dla serca ser zawiera:

  • dużo błonnika,
  • dużo białka,
  • mało tłuszczów nasyconych,
  • mało sodu.

Zobacz też:
Ma cenne właściwości, ale nie jest dla każdego. Kto powinien unikać sera żółtego?

Chroni przed utratą zębów. Płucz usta tym napojem, a unikniesz paradontozy

Patryk Vega schudł 57 kilogramów. Swoją dietę oparł na dwóch składnikach

Wiadomo, jak Ozempic zmienia smak. Kolejny skutek uboczny popularnego leku
Pielęgniarka z hospicjum ujawniła, jak wygląda umieranie. To pierwsze objawy
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja