Pacjenci.pl Profilaktyka i leczenie Tych ryb nie jedz nad polskim morzem. Są najgorsze
Fot. Freepik

Tych ryb nie jedz nad polskim morzem. Są najgorsze

26 lipca 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Mnóstwo Polaków pojedzie w tym roku nad Bałtyk, gdzie na każdym kroku można natknąć się na smażalnię ryb. Każda z nich reklamuje się “świeżą rybką” i “bogactwem smaku”. Są jednak ryby, których na urlopie nad polskim morzem zdecydowanie lepiej nie jeść.

Tę rybę zamów nad Bałtykiem. Jest zdrowa i smaczna

Najlepsza ryba , którą możesz zamówić nad polskim morzem , to dorsz . To ryba, która żyje w Bałtyku, słynie z delikatnego smacznego mięsa i jest bardzo zdrowa. W dorszu znajduje się wiele witamin i białka, a mało tłuszczu, więc to doskonały wybór dla osób na diecie.

Inne gatunki, których warto skosztować podczas urlopu nad Bałtykiem to flądra, śledź, sandacz i szprot. W restauracjach często można spotkać też z halibutem, ale ponieważ nie występuje on w polskim morzu, będzie mrożony.

To najbardziej niedoceniana zdrowa ryba. Kupisz ją za grosze w Biedronce
Czy warto jeść makrelę wędzoną? Uwielbiana ryba skrywa wiele sekretów

Tych ryb nie jedz na urlopie nad morzem

Najgorsze ryby do zjedzenia nad polskim morzem – choć bardzo popularne – to tilapia i panga . Po pierwsze, są to ryby słodkowodne sprowadzane z Azji. Po drugie, ponieważ są one hodowane masowo w ciasnych zbiornikach, mają mało białka i witamin .

Kolejny gatunek, który lepiej sobie odpuścić ze względu na zdrowie, to ryba maślana . Jest to bardzo tłusta i ciężkostrawna ryba, która może wywołać uczucie pełności i zaparcia . Ma też wiele kwasów oleinowych podrażniających żołądek.

Co ważne, niektóre z bałtyckich ryb mogą zawierać wiele metali ciężkich takich jak rtęć czy dioksyny. Problem ten dotyczy m.in. łososia bałtyckiego i tuńczyka – tych ryb pod żadnym pozorem nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

Morze łowienie ryb
Nie wszystkie ryby dostępne nad morzem są świeżo łowione Fot. East News / Marek Bazak

Uważaj w smażalniach

Niestety nie wszystkie smażalnie ryb nad polskim morzem mogą poszczycić się dobrą renomą. Zanim wejdziesz do jakiegokolwiek lokalu, dobrze to przemyśl. Jeśli po wejściu do lokalu czujesz zapach starego oleju, lepiej tam nie jedz – możesz się zatruć!

Nie daj też zwieść się fałszywym deklaracjom, że "tutaj zjesz świeżą rybę". Niestety w wielu przypadkach to jedynie chwyt marketingowy, a ryby są... kupowane w marketach. Pamiętaj, że jeśli ryba rozpada się na talerzu, nie była świeża .

Jak zatem wybrać dobrą smażalnię ryb? W takim wypadku można pokierować się opiniami klientów, które znajdziemy na blogach kulinarnych i opiniach Google. Warto wybierać lokale, które dysponują własnym kutrem – ryba w nich (najprawdopodobniej) będzie świeża.

Zobacz też:
Sinice są niebezpieczne nie tylko podczas kąpieli. Uważać trzeba nawet na spacery

Ten stary sposób na poparzenia słoneczne naprawdę działa. Pamiętaj o nim na wakacjach

Nasza polska ryba jedną z najzdrowszych na świecie! Smaczna, tania i łatwo dostępna

18 lat minęło od tej tragedii. Gwiazda polskiego kina zmarła po użądleniu osy
Celebrytka schudła 50 kg. Powiedziała, jak to zrobiła
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko