To najbardziej niedoceniana zdrowa ryba. Kupisz ją za grosze w Biedronce
Polacy uwielbiają dorsza i łososia, ale jest jedna ryba, o której zapominają, a która jest równie zdrowa, choć znacznie tańsza. Chodzi o halibuta, którego w Biedronce można kupić za przysłowiowe grosze. Ile kosztuje halibut i dlaczego jest zdrowy? Zostańcie z nami.
Halibut – co to za ryba i ile kosztuje?
Halibut to drapieżna ryba z rodziny flądrowatych występująca w rejonie okołoarktycznym. Można złowić ją w Morzu Japońskim, Ochockim oraz Beringa. Zdarza się, że halibut pojawia się w północnej części Bałtyku. Niestety jest to gatunek narażony na wyginięcie.
Halibut jest rybą bardzo dużą – osiąga długość dochodzącą do 2,5 m oraz masę ciała rzędu 300 kg. Żywi się skorupiakami, małżami, homarami i krabami. Prowadzi przydenny tryb życia. Sam pada ofiarą morsów.
Halibut jest smaczną i zdrową rybą, dlatego można znaleźć go w wielu sklepach. Ostatnio pojawił się w Biedronce, gdzie filet można kupić za jedyne 7,43 zł / 100 g. Dostępne są różne opakowania – duże i małe. Dla porównania – łosoś o podobnych właściwościach jest dwa razy droższy.
Dlaczego halibut jest taki zdrowy?
Mięso halibuta jest bardzo zdrowe – zawiera mnóstwo białka (18,6 g / 100 g) i mało kalorii (98 kcal / 100 g, dzięki czemu jest polecany osobom na diecie. Ponadto w halibucie znajdziemy mnóstwo kwasów omega-3 i aminokwasów egzogennych.
Substancje te wpływają korzystnie na pracę układu krążenia i układu nerwowego, zmniejszając ryzyko chorób takich jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca. Halibut zawiera też wiele cennych dla zdrowia witamin.
Witaminy i składniki mineralne w 100 g halibuta:
- potas – 435 mg,
- fosfor – 236 mg,
- cholina – 62 mg,
- selen – 46 mcg,
- magnez – 23 mg,
- witamina A – 20 mcg,
- witamina PP – 6,5 mg,
- witamina D – 4,7 mcg,
- witamina B6 – 0,55 mg,
- cynk – 0,36 mcg,
- witamina B1 – 0,05 mg,
- witamina B2 – 0,03 mg.
Przepis na halibuta z piekarnika
Składniki:
- filet z halibuta (100-150 g),
- czosnek (1-2 ząbki),
- natka pietruszki (łyżka),
- sok z cytryny (łyżka).
- przyprawy (sól, pieprz),
- oliwa z oliwek (łyżeczka).
Rybę umyj i osusz. Oliwę połącz w miseczce z sokiem z cytryny, przyprawami oraz pietruszką. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i natrzyj marynatą. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z ryżem lub ziemniakami oraz sałatką.
Zobacz też:
Bób z czy bez skórki, a może na surowo? Jaki bób jeść, żeby było zdrowo?
Ani mrożenie, ani suszenie. Dzięki tej prostej sztuczce koperek zachowa swoje właściwości zdrowotne
Jesz kolację o tej porze? To sprawia, że tyjesz. Chodzi o konkretną godzinę