W USA zakazano tej fasoli, bo uszkadza wątrobę. W Polsce kupisz ją bez problemu
Choć wygląda niepozornie, może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Ta fasolka należy do strączkowych roślin, takich jak m.in. ciecierzyca czy soczewica i wydawać się może, że jest zdrowa. Nic bardziej mylnego. Stany Zjednoczone zakazały jej sprzedaży, natomiast Unia Europejska uregulowała stosowanie jej w spożywczych produktach, a w Polsce nadal można ją kupić. Dlaczego fasolka tonka nie jest dobra dla naszego zdrowia?
Mówią o niej meksykańska wanilia. Czym jest fasola tonka?
Nazywana jest meksykańską wanilią, ze względu na charakterystyczny zapach. Fasola tonka to przyprawa uzyskiwana z wysokiego na 30 metrów drzewa z rodziny bobowatych o nazwie tonkowiec wonny. Należy do tej samej grupy strączkowych roślin co m.in. soja, groch oraz soczewica.
Tonka rośnie w Ameryce Środkowej oraz na terenach południowo-zachodniej Ameryki Południowej . Drzewo daje rocznie ok. kilograma suszonej fasoli, lecz plony zbierane są co dwa lub trzy lata. Tonka to nasiona w kształcie migdała, twarde oraz o słodkim aromacie. Wykorzystuje się je w kuchni jako dodatek do wyrobów cukierniczych lub orientalnych potraw. Niestety, ze względu na obecność olejku eterycznego zwanego kumaryną, ten produkt został zakazany w USA.
Czym jest kumaryna?
Kumaryną nazywamy związek chemiczny, naturalnie występujący m.in. w cynamonie, kurkumie, mięcie pieprzowej czy też lubczyku. Co ważne, w nadmiarze może ona być szkodliwa dla naszego zdrowia.
“Dopóki nie użyjesz jej w zbyt dużej ilości – co oczywiście może spowodować śmierć – jest naprawdę pyszna” - powiedział cytowany przez bbc.com Thomas Raquel, szef cukierni w wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji Le Bernardin w Nowym Jorku.
w Polsce kupisz tonkę bez problemu
Choć w Polsce tonka jest łatwo dostępna, w USA nielegalna od 1954 r . Wszystko przez wspomnianą już kumarynę, a w zasadzie jej wysokie stężenie. To substancja chemiczna, której nazwa wywodzi się od karaibskiego określenia drzewa tonka - “coumarou”. Chemiczna pochodna kumaryny pod postacią 4-hydroksykumaryny wchodzi w skład leków przeciwzakrzepowych.
Jak dowiodły badania na zwierzętach, nawet małe dawki kumaryny wykazują silnie toksyczne działanie na wątrobę, gdzie potrafią nieodwracalnie uszkodzić narząd, podobnie zresztą jak alkohol. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zakazała sprzedaży produktów z tym składnikiem, natomiast UE wprowadziła regulację - 1 kg produktu może zawierać tylko 2 mg kumaryny. Duże dawki tego związku działając dość podobnie jak nadużycie trunków alkoholowych, mogąc prowadzić do uszkodzeń wątroby, m.in. do marskości.
Czytaj też:
Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Zupa z nim staje się toksyczna
Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw? Ta metoda jest skuteczna
To najzdrowsze warzywo świata. Wielu z nas go nie zna, choć rośnie w Polsce