Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw? Ta metoda jest skuteczna
Niemal każde warzywo i owoc dostępne w sklepach czy na osiedlowych bazarkach posiada pestycydy. Jak się okazuje, samo mycie owoców czy warzyw nie wystarczy, by całkowicie usunąć z nich potencjalnie szkodliwe pestycydy.
Chińscy naukowcy postanowili opracować nową metodę wykrywania śladowych ilości tych substancji. Może ona pomóc w lepszej ochronie zdrowia ludzi. O jaką metodę chodzi?
Pestycydy są zagrożeniem dla zdrowia ludzi
Jest trochę szumu odnośnie pestycydów, lecz trzeba wziąć pod uwagę, że są one bardzo ważne dla gospodarki żywnościowej, natomiast liczne badania dowodzą, że mogą stanowić zagrożenie dla tych ludzi, którzy je spożywają.
“Ochrona zdrowia ludzi wymaga czułych metod analitycznych, które będą identyfikować nawet śladowe ilości tych potencjalnie szkodliwych substancji” - wyjaśniali chińscy naukowcy na łamach "Nano Letters".
Epizod psychotyczny może mieć każdy. Psychiatra o tym, jak go rozpoznać Przez lata nazywali go „Pinokiem”, ale dziś już tak nie wygląda. Matka dziecka przeżyła piekło
Nowa metoda chińskich naukowców
Naukowcy postanowili opisać stworzoną przez siebie metodę obrazowania, wykrywająca skażenie pestycydami już na bardzo niskim poziomie. Warto dodać, że pierwsze testy z jej użyciem wykazały, że obecne praktyki dotyczące bezpieczeństwa żywności mogą być niewystarczające. Nowa technologia opiera się na powierzchniowo wzmocnionej spektroskopii Ramana (SERS).
Jak działa? Technologia SERS działa w ten sposób, że cząsteczki substancji umieszczane są na specjalnej powierzchni z metalu, jak złoto czy srebro. Gdy na tę powierzchnię pada światło lasera, metal wzmacnia sygnały pochodzące od cząsteczek, co pozwala na ich łatwiejsze wykrycie i analizę. Dzięki temu uwidocznione zostają niuanse, które w innych testach byłyby niewidoczne.
Najlepiej obierz warzywo czy owoc ze skórki
By wykorzystać wysoką czułość SERS do wykrywania pestycydów, naukowcy zaprojektowali pokrytą metalem membranę, którą można umieścić na rolnych produktach. Uczeni zaczęli od folii z hydrożelu celulozowego, którą rozciągnęli, by utworzyć nanoskalowe zmarszczki na jej powierzchni. Potem zanurzyli ją w roztworze azotanu srebra, by pokryć powstałe rowki nanocząsteczkami srebra, które wzmacniają sygnały SERS.
Uczeni zrobili testy, rozpylając na jabłka dwa rodzaje pestycydów - tiram oraz karbendazym. Po wysuszeniu owoców na powierzchni oraz umyciu ich, naśladując codzienne praktyki, położyli na nich membranę. Na wszystkich badanych jabłkach pestycydy wciąż były obecne, lecz w niskich stężeniach. Wykryte zostały ślady tiramu oraz karbendazymu, natomiast zanieczyszczone były nie tylko skórki owoców, ale też zewnętrzna warstwa ich miąższu. To jeszcze nie wszystko, gdyż po jabłkach przyszedł czas na ogórki, ryż oraz chili. Jak mówią wyniki, samo mycie jest procedurą niewystarczającą, by zapobiec spożywaniu pestycydów. Zdaniem naukowców, lepiej i bezpieczniej jest po prostu obierać owoce.
Czytaj też:
Pestycydy w pomidorach z popularnych dyskontów. W których jest najwięcej chemii?
Pestycydy i MOAH w popularnej przyprawie. GIS ostrzega: "Nie jedzcie tego"
Pestycydy w cytrusach z Auchan. Supermarket wycofuje produkt