Witamina D — darmowy lek na osteoporozę. Jak ją zdobyć?
Kości potrzebują witaminy D. Co najlepsze, nie trzeba kupować suplementów, by im ją dostarczyć! Można ją pozyskać w całkowicie naturalny sposób. Synteza witaminy D odbywa się przez skórę pod wpływem słońca. Choć światło słoneczne zwiększa poziom witaminy D w organizmie, to nieodpowiednia ekspozycja na nie, uniemożliwi jej zdobycie. Podpowiadamy, co robić, by nie mieć niedoboru tego cennego składnika. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą reumatologiem, specjalistą chorób wewnętrznych dr. Agatą Skwarek-Szewczyk.
Witamina D powstaje pod wpływem słońca
Witaminę D wytwarza ludzki organizm pod wpływem słońca. Jej zawartość w pożywieniu jest śladowa, choć znajduje się m.in. żółtkach jaj, łososiu, wątróbce wołowej i sardynkach. By uzupełnić jej niedobór przez żywność, wymienione produkty trzeba by było jeść codziennie – a spożywanie w dużych w ilościach, chociażby wątróbki, jest niewskazane. W lecie witaminę D można za to suplementować za darmo – ze słońca!
„Jest ona produkowana w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, więc możemy ją samodzielnie wytworzyć, eksponując się na słońce. Starsi ludzie mają jednak tendencję do zakrywania się przed słońcem. Oczywiście ma to pozytywny wpływ na skórę, ale niekoniecznie jest zdrowe dla naszego kośćca. Aby wyprodukować odpowiednie ilości witaminy D, powinniśmy wystawiać na słońce minimum 18 - 20 procent powierzchni ciała”. - powiedział specjalista reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych dr Agata Skwarek-Szewczyk.
By nie cierpieć na niedobór witaminy D, należy 3 razy w tygodniu przez ok. 2 miesiące przebywać na słońcu przez ok. 15 minut – w tym czasie ręce i nogi muszą być odsłonięte. Już samo to wystarczy, by uzupełnić „zapasy”. Skóra nie powinna być wtedy pokryta kremem z filtrem – w przeciwnym wypadku naturalna suplementacja witaminy nie będzie skuteczna.
Nie każdy jednak może lub chce przebywać na słońcu. Te osoby powinny już dostarczyć sobie witaminę D z innych źródeł:
„Jeżeli unikamy promieni słonecznych, powinniśmy suplementować witaminę D przez cały rok. W Polsce to jest przedział między 800 a 2000 jednostek. Na początku warto sprawdzić, jaki mamy jej poziom i dostosować dawki indywidualnie, najlepiej pod kontrolą lekarską”. - powiedział specjalista reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych dr Agata Skwarek-Szewczyk.
W Polsce witaminę D w ten sposób można pozyskiwać od maja do września.
Witamina D – lek na osteoporozę
Witaminy D potrzebuje każdy z nas, jednak osoby chore na osteoporozę w szczególności. Dzięki niej organizm lepiej wchłania wapń i fosfor z pożywienia – fosfor poprawia regenerację kości, wapń jest ich materiałem budulcowym. Witamina D wspomaga funkcjonowanie tkanki kostnej. Dzięki niej zostaje zachowana równowaga między odnową tkanki kostnej a jej rozpuszczaniem.
„Najwcześniej po 2-3 miesiącach od rozpoczęcia suplementacji, należy przeprowadzić kontrolę, czy poziom witaminy jest dobrze wyrównany, czy potrzeba większych, czy też mniejszych stężeń”. - powiedział specjalista reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych dr Agata Skwarek-Szewczyk.
Witamina D jest cenna dla osób starszych i kobiet po menopauzie. Osoby te mają słabsze wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Jednocześnie wydalają więcej wapnia z moczem. Skutkiem tego jest niedobór składnika, co przyczynia się do powstawania osteoporozy.
Objawem niedoboru witaminy D u dorosłych jest osteomalacja. Niedobór witaminy D u dzieci powoduje.
- zaburzenia snu,
- nadmierną potliwością,
- poddenerwowanie,
- częstsze występowanie infekcji dróg oddechowych,
- tężyczkę.
Nie tylko witamina D
Osobom chorym na osteoporozę witamina D jest niezbędna, lecz równie ważne jest stosowanie diety bogatej w składniki wspomagające kości.
„Nasza dieta powinna być zbilansowana. Nie zapominajmy o wapniu, który znajdziemy przede wszystkim w produktach mlecznych, takich jak sery, kefiry i mleko. Warto podkreślić, że produkty odtłuszczone mają taką samą zawartość wapnia jak produkty pełnotłuszczowe. Powinniśmy unikać nadmiernego spożycia fosforanów, ponieważ mogą zaburzać bilans wapniowo – fosforanowy”. - powiedział specjalista reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych dr Agata Skwarek-Szewczyk.
Osoby chore na osteoporozę powinny unikać konserw, produktów przetworzonych i coli. Prawidłowa dieta to ta, które umożliwia zachowanie bilansu między wapniem a fosforanami „Warto zachować bilans 1:1, czyli tyle samo wapnia, co fosforanów w diecie”. - powiedział specjalista reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych dr Agata Skwarek-Szewczyk.
W diecie osoby chorej na osteoporozę nie powinno być dużo produktów bogatych w kwas szczawiowy.