Pacjenci.pl Dieta Tran był zmorą naszego dzieciństwa. Dlaczego warto go pić?
canva

Tran był zmorą naszego dzieciństwa. Dlaczego warto go pić?

16 grudnia 2023
Autor tekstu: Piotr Cieciuch

Sezon jesienno-zimowy to dla wielu z nas sezon infekcyjny. To właśnie teraz organizm potrzebuje szczególnego wsparcia – możemy je mu zapewnić m.in. poprzez stosowanie tranu, oleju otrzymywanego z dorsza atlantyckiego lub ryb dorszowatych. Co tak wyjątkowego jest w tranie? Dlaczego nie powinno go zabraknąć w domowej apteczce?

Tran – życiodajny tłuszcz

Tran jest to ciekły tłuszcz, powstający ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub ryb z rodziny dorszowatych. W składzie tranu znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 – są to kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Tran jest także źródłem witaminy A i witaminy D. W Skandynawii znany jest od setek lat, choć Europejczycy poznali go kilkadziesiąt lat temu.

Określenie „tran” używa się obecnie do nazywania różnych olejów pozyskiwanych z ryb np. rekina czy halibuta. Jednak termin ten jest zastrzeżony tylko dla oleju pozyskiwanego z ryb z gatunku dorszowatych.

Projekt bez nazwy - 2023-12-16T190625.176.png

Takie sygnały wysyła wątroba uszkodzona przez suplementy i leki. Wielu chorych myśli, że to zwykłe osłabienie!
Tak wątroba komunikuje Ci, że jest chora! Nie pomiń tego

Wzmacnia układ odpornościowy i redukuje zły cholesterol

Obecne w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 wspierają produkcję hormonów przeciwzapalnych, dzięki którym układ odpornościowy działa sprawniej. Witamina A korzystnie wpływa na błony śluzowe – uszczelnia je, regeneruje i tym samym utrudnia przenikanie drobnoustrojów. Dlatego warto stosować tran w sezonie jesienno-zimowym. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne, by procesy metaboliczne przebiegały prawidłowo – kwasy EPA i DHA mogą ograniczać reakcje zapalne i alergiczne.

W okresie jesienno – zimowym oraz zimowo – wiosennym, kiedy nasza odporność jest osłabiona, warto wspomagać się suplementacją kwasów omega-3, cynkiem oraz witaminą D ”. - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska

Tran polepsza także funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki kwasom omega-3 obniżony zostaje poziom trójglicerydów we krwi i sprawniej funkcjonuje śródbłonek naczyniowy – powoduje to również obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Norwescy naukowcy przeprowadzili badania, które wykazały, że ryzyko wystąpienia ostrego zespołu wieńcowego u pacjentów chorych na cukrzycę i przyjmujących kwasy omega-3, jest o 50% niższe. Kwasy omega-3 mogą również obniżać stężenie trójglicerydów w osoczu krwi.

Tran – dla dzieci, dorosłych i seniorów

Właściwości tranu sprawiają, że mogą go przyjmować zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak przy zakupie suplementu koniecznie należy się upewnić dla jakiej grupy wiekowej jest przeznaczony - tran dla dziecka nie powinien zawierać sztucznych barwników, konserwantów i substancji słodzących.  Dzieciom zaleca się stosowanie tranu przede wszystkim po to, by wzmocnić ich układ kostny, zęby i poprawić wzrok .

Tran bywa pomocny także dla kobiet w ciąży. Kwasy omega-3 przyczyniają się do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka – dlatego kluczowe jest, by wybierać tylko tran dobrej jakości. Mimo to przed rozpoczęciem suplementacji konieczna jest konsultacja z lekarzem.

Z tranem trzeba ostrożnie

Mimo dobroczynnego wpływu tranu na organizm pamiętajmy, że jest to suplement diety, więc wskazane jest zachowanie umiaru.

Warto przyjrzeć się temu, dlaczego mamy niedobory niektórych witamin i składników mineralnych. Przyczyną mogą być różne schorzenia, o których nie wiemy, np. nieszczelne jelita. Należy więc znaleźć źródło problemu. Warto zrobić cały pakiet badań, nie tylko na poziom danego składnika, który chcemy suplementować. Morfologia z rozmazem TSH i lipidogram to podstawowe badania, które należy wykonać. Pamiętajmy, że suplementy mają nam służyć jako dopełnienie terapii, a nie maskować problem ”. - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska

Tran należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta. Przedawkowanie witaminy D i A może spowodować problemy zdrowotne:

Spożywanie suplementów na własną rękę może powodować wystąpienie skutków ubocznych. Stosując suplementy, których nie potrzebujemy możemy doprowadzić do hiperwitaminozy, czyli zbyt wysokiego stężenia poszczególnych witamin i minerałów w organizmie. Nie możemy łykać suplementów, tak jak przysłowiowe cukierki, ponieważ mają wpływ na nasz organizm i mogą nam zaszkodzić ”. - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska

Przyjmowanie dużych dawek tranu przez dłuższy czas może zaburzyć krzepliwość krwi.

Przeciwwskazaniem do stosowania suplementu są choroby nerek np. kamica nerkowa i przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych.

Ból wątroby. Czy to realna dolegliwość, czy wymysł?
Alarm! Poznaj 6 sygnałów ostrzegawczych wysyłanych przez Twoją wątrobę
Obserwuj nas w
autor
Piotr Cieciuch
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja