Wystarczy łyżka dziennie. Ochronisz się przed cukrzycą, a mózg ci podziękuje
Wystarczy jedna łyżka dziennie przez krótki czas, by zauważyć różnicę. To doskonały dodatek do kanapek, owsianek, ale i wielu dań. Jest bogatym źródłem wartościowych składników odżywczych i dostarcza m.in. dużo białka i zdrowego tłuszczu.
Zjedz łyżkę każdego dnia. Ma ogrom wartościowych składników odżywczych
Obłędnie pyszne, sycące i pełne roślinnego białka. Takie właśnie jest masło orzechowe, po które powinniśmy sięgać każdego dnia. Znajdują się w nim polifenole i antyoksydanty , które działają przeciwzapalnie i wspierają odporność organizmu. Duże ilości białka roślinnego są doskonałym budulcem mięśni i wspierają regenerację organizmu. Czego unikać, jeśli chcemy zadbać o zdrowie? Sprawdź: Unikaj tych produktów. Dietetyk ostrzega, są pożywką dla raka
Błonnik pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego i zapewnia sytość przez długi czas, a nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę serca i układu krążenia. W maśle orzechowym znajduje się też wiele witamin i minerałów . Te z grupy B wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, a witamina E chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Jedz masło orzechowe regularnie. Różnicę zauważysz szybko
Masło orzechowe bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Przede wszystkim ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, więc jest odpowiednie dla diabetyków. Ponadto zdrowe tłuszcze w nim zawarte poprawiają pracę mózgu i wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Przeczytaj również: Dieta bogata w żelazo. Te owoce pomogą w walce z niedoborami

Magnez zawarty w maśle orzechowym wspiera myślenie i redukuje stres , więc warto sięgać po łyżkę masła orzechowego, kiedy mamy dużo nauki i potrzebujemy energii na cały dzień. Nie warto jednak przesadzać, ponieważ masło orzechowe jest dość kaloryczne – jedna łyżka to około 90-100 kalorii.
Które masło orzechowe jest najzdrowsze?
Nie każde masło orzechowe będzie dobrym wyborem. Warto dokładniej przyjrzeć się etykiecie i zwrócić uwagę na to, co kupujemy. Bardzo ważna jest metoda produkcji - dobrej jakości masło orzechowe jest produkowane z surowych lub prażonych orzechów, co wpływa na smak i konsystencję produktu. Ponadto najlepiej jest wybierać masło orzechowe wykonane ze 100% orzechów i pozbawione oleju palmowego . Duże ilości cukru i dodatki smakowe świadczą o słabej jakości produktu.