Wzdęcia – czasem są niegroźne, czasem są objawem nowotworu. Kiedy zgłosić się do lekarza?
O wzdęciach brzucha mówimy, gdy w jelitach gromadzi się nadmierna ilość gazów. To powszechnie spotykana dolegliwość, zazwyczaj niegroźna, która bywa jednak też objawem groźnych chorób. Jak reagować, gdy się pojawią? O opinię poprosiliśmy eksperta.
Wzdęcia to problem większości z nas
Wzdęcia i gazy pojawiają się, gdy posiłek nie zostanie prawidłowo strawiony i zaczyna fermentować. Typowym wzdęciom towarzyszą odbijanie i tzw. puszczanie wiatrów. W tym przypadku jest to naturalny sposób redukcji pęcherzyków gazu, znajdujących się w przewodzie pokarmowym. Przyczyną jest aerofagia, czyli łapczywe połykanie powietrza, niedostateczne trawienie pokarmu oraz jego fermentacja.
Powstawaniu wzdęć sprzyja m.in. rozmawianie podczas jedzenia: „Powoduje to, że wraz z pokarmem pobieramy zbyt dużą ilość powietrza, które kumuluje się w naszej jamie brzusznej. Warto więc skupić się na posiłku, a nie na rozmowie, starając się przeżuwać powoli małe kęsy jedzenia. Wzdęcia powodują też produkty wzdymające, takie jak m.in. kapusta, brukselka czy rośliny strączkowe. Co dla wielu może być zaskoczeniem, wzdęcia może wywołać też nadmiar spożytego błonnika”. - powiedziała psychodietetyczka SaskaMed Katarzyna Sobolewska.
Wzdęcia jako objaw choroby nowotworowej
Gdy oprócz wzdęć i gazów powiększa się obwód brzucha, pojawia się dyskomfort i bóle brzucha, wskazana jest bardzie zaawansowana diagnostyka, aby wykluczyć następujące choroby :
- rak jelita grubego (u osób w średnim wieku i starszych),
- nieswoiste zapalne choroby jelita (u osób młodszych)
- zespół SIBO,
- zespół jelita drażliwego.
Badania umożliwiające ustalenie, czy wzdęcia są objawem wymienionych chorób to:
- RTG jamy brzusznej,
- USG jamy brzusznej,
- kolonoskopia,
- gastroskopia,
- endoskopia kapsułkowa.
Odpowiednia dieta to naturalny sposób leczenia wzdęć
Osoba mająca tego rodzaju dolegliwość powinna wyeliminować z diety pewne produkty spożywcze. Warto ograniczyć spożycie napojów gazowanych i gum do żucia. Do powstawania wzdęć mogą przyczyniać się także skrobia i błonnika. Niekiedy wskazane jest ograniczenie spożycia laktozy i fruktozy, gdy okaże się że w związku z nimi pojawiła się nietolerancja pokarmowa.
W leczeniu wzdęć pomocne bywają probiotyki i stosowanie diety FODMAP, czyli diety ubogiej w węglowodany.