Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Skąd się biorą wzdęcia? Najczęstsze przyczyny powstawania wzdęć
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 25.05.2023 11:36

Skąd się biorą wzdęcia? Najczęstsze przyczyny powstawania wzdęć

wzdęcia
canva.com

Wzdęcia to zbyt duża ilość gazów znajdujących się w naszym żołądku i jelitach, co powoduje nacisk w jamie brzusznej i uczucie dyskomfortu. Wzdęcia są powszechnym problemem, który dotyka większą część społeczeństwa. Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską. 


 


 


 

Choroby układu pokarmowego

Wzdęcia najczęściej są związane z nieprawidłowymi nawykami, jednak mogą być także objawem różnych chorób i nietolerancji pokarmowych. Jeśli dolegliwości utrzymują się przez długi czas i stale się nasilają, należy skonsultować się z lekarzem. 

Schorzenia, których objawem są wzdęcia:

  • choroby trzustki i wątroby
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • niedrożność jelit 
  • nowotwory jelit
  • zespół SIBO
  • zespół jelita drażliwego 
  • nietolerancje pokarmowe (np. nietolerancja laktozy, celiakia)
  • alergie pokarmowe
  • choroby ośrodkowego układu nerwowego, rozlane zapalenie otrzewnej
  • skutek zabiegu operacyjnego w obrębie jamy brzusznej

Projekt bez nazwy (11).png

Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, dieta. Ekspert tłumaczy Zespół SIBO - co to jest? Objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy

Przejadanie się i spożywanie posiłków w pośpiechu

Przejadanie się 

Spożywanie dużej ilości jedzenia w krótkim czasie (zwłaszcza smażonego na głębokim tłuszczu) prowadzi do pojawienia się nieprzyjemnych objawów niestrawności, do których należą między innymi wzdęcia. Przejadanie się powoduje wzdęcia, a także inne dolegliwości trawienne, takie jak m.in. przepełnienie w żołądku, ucisk w żołądku, złe samopoczucie, bóle głowy, osłabienie czy wzmożone pragnienie. Możemy odczuwać ból w nadbrzuszu lub zmagać się z tak zwaną kolką.” - powiedziała Katarzyna Sobolewska, psychodietetyk SaskaMed. 

Jeśli zdarzy nam się przejeść i odczuwamy przykre dolegliwości trawienne, możemy sięgnąć po herbatki ziołowe. Warto mieć w swojej kuchni mięte, koper włoski czy rumianek. Na przejedzenie polecam zaparzyć sobie mięte, koper włoski lub rumianek. Z przypraw zalecam kurkumę, która dodatkowo będzie wspierać pracę wątroby. Dobrym dodatkiem do potraw jest ostropest plamisty, który ma zbawienny wpływ na wątrobę. Można także wybrać ostropest w formie herbatki.” - powiedziała Katarzyna Sobolewska, psychodietetyk SaskaMed. 

Zbyt szybkie spożywanie posiłków 

Spożywanie posiłków w pośpiechu oraz rozmawianie podczas jedzenia prowadzi do połykania większej ilości powietrza, co sprzyja występowaniu wzdęć. Powoduje to, że wraz z pokarmem pobieramy zbyt dużą ilość powietrza, które kumuluje się w naszej jamie brzusznej. Warto więc skupić się na posiłku, a nie na rozmowie, starając się przeżuwać powoli małe kęsy jedzenia.” - powiedziała Katarzyna Sobolewska, psychodietetyk SaskaMed. 

Nadmiar błonnika i spożywanie produktów wzdymających

Nadmiar błonnika 

Głównym problemem dietetycznym naszych czasów jest popularność tak zwanej „diety zachodniej”, czyli bogatej w produkty wysokoprzetworzone i wysokotłuszczowe, a ubogiej w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Na szczęście obserwuje się, że świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowego żywienia rośnie i coraz więcej osób zaczyna zmieniać swoje nawyki. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że nagły przeskok z niezdrowej ubogoresztkowej diety na dużą ilość produktów pełnoziarnistych oraz warzyw i owoców zazwyczaj kończy się...wzdęciami! Dlaczego tak się dzieje? 

Jeżeli nasza dieta jest uboga w błonnik, na samym początku jelita muszą się do niego przyzwyczaić i będą reagować wzdęciami. Jeśli więc chcemy wprowadzić do jadłospisu produkty o większej zawartości błonnika, musimy wdrażać je powoli. Nie rzucajmy się na głęboką wodę i nie zmieniajmy radykalnie diety z dnia na dzień. Jeśli chcemy przejść na produkty pełnoziarniste, róbmy to powoli i stopniowo. Świeże warzywa i owoce także cechują się dużą zawartością błonnika i na początku będą przez nas ciężej trawione.” - powiedziała Katarzyna Sobolewska, psychodietetyk SaskaMed. 

Spożywanie produktów wzdymających 

Istnieją tak zwane produkty wzdymające, których spożycie wywołuje wzdęcia praktycznie u każdego. Jeśli więc planujemy ważne wyjście, lepiej się ich wystrzegać. Należą do nich między innymi warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brukselka, kalarepa) oraz rośliny strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica).

Brak ruchu

Brak ruchu powoduje spowolnienie metabolizmu, co prowadzi do zalegania pokarmów w jelitach, ich fermentację i gromadzenie się gazów. Warto się ruszać, ponieważ już niewielka aktywność fizyczna pobudzi perystaltykę jelit i pomoże wydalić nagromadzone gazy. 

Pamiętajmy, że nasz organizm lubi aktywność fizyczną i dzięki niej o wiele lepiej się czujemy. Ruch wzmaga perystaltykę jelit i poprawia trawienie.” - powiedziała Katarzyna Sobolewska, psychodietetyk SaskaMed.