Pacjenci.pl

canva.com

Skąd się biorą wzdęcia? Najczęstsze przyczyny powstawania wzdęć

25 Maja 2023

Autor tekstu:

Joanna Kamińska

Wzdęcia to zbyt duża ilość gazów znajdujących się w naszym żołądku i jelitach, co powoduje nacisk w jamie brzusznej i uczucie dyskomfortu. Wzdęcia są powszechnym problemem, który dotyka większą część społeczeństwa. Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską. 


 


 


 

Choroby układu pokarmowego

Wzdęcia najczęściej są związane z nieprawidłowymi nawykami, jednak mogą być także objawem różnych chorób i nietolerancji pokarmowych. Jeśli dolegliwości utrzymują się przez długi czas i stale się nasilają, należy skonsultować się z lekarzem. 

Schorzenia, których objawem są wzdęcia:

  • choroby trzustki i wątroby
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • niedrożność jelit 
  • nowotwory jelit
  • zespół SIBO
  • zespół jelita drażliwego 
  • nietolerancje pokarmowe (np. nietolerancja laktozy, celiakia)
  • alergie pokarmowe
  • choroby ośrodkowego układu nerwowego, rozlane zapalenie otrzewnej
  • skutek zabiegu operacyjnego w obrębie jamy brzusznej

Projekt bez nazwy (11).png

celiakia

Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, dieta. Ekspert tłumaczy

CZYTAJ DALEJ
SIBO

Zespół SIBO - co to jest? Objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy

CZYTAJ DALEJ

Przejadanie się i spożywanie posiłków w pośpiechu

Przejadanie się 

Spożywanie dużej ilości jedzenia w krótkim czasie (zwłaszcza smażonego na głębokim tłuszczu) prowadzi do pojawienia się nieprzyjemnych objawów niestrawności, do których należą między innymi wzdęcia. Przejadanie się powoduje wzdęcia, a także inne dolegliwości trawienne, takie jak m.in. przepełnienie w żołądku, ucisk w żołądku, złe samopoczucie, bóle głowy, osłabienie czy wzmożone pragnienie. Możemy odczuwać ból w nadbrzuszu lub zmagać się z tak zwaną kolką.” - powiedziała Katarzyna Sobolewska, psychodietetyk SaskaMed. 

Jeśli zdarzy nam się przejeść i odczuwamy przykre dolegliwości trawienne, możemy sięgnąć po herbatki ziołowe. Warto mieć w swojej kuchni mięte, koper włoski czy rumianek. Na przejedzenie polecam zaparzyć sobie mięte, koper włoski lub rumianek. Z przypraw zalecam kurkumę, która dodatkowo będzie wspierać pracę wątroby. Dobrym dodatkiem do potraw jest ostropest plamisty, który ma zbawienny wpływ na wątrobę. Można także wybrać ostropest w formie herbatki.” - powiedziała Katarzyna Sobolewska, psychodietetyk SaskaMed. 

Zbyt szybkie spożywanie posiłków 

Spożywanie posiłków w pośpiechu oraz rozmawianie podczas jedzenia prowadzi do połykania większej ilości powietrza, co sprzyja występowaniu wzdęć. Powoduje to, że wraz z pokarmem pobieramy zbyt dużą ilość powietrza, które kumuluje się w naszej jamie brzusznej. Warto więc skupić się na posiłku, a nie na rozmowie, starając się przeżuwać powoli małe kęsy jedzenia.” - powiedziała Katarzyna Sobolewska, psychodietetyk SaskaMed. 

Nadmiar błonnika i spożywanie produktów wzdymających

Nadmiar błonnika 

Głównym problemem dietetycznym naszych czasów jest popularność tak zwanej „diety zachodniej”, czyli bogatej w produkty wysokoprzetworzone i wysokotłuszczowe, a ubogiej w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Na szczęście obserwuje się, że świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowego żywienia rośnie i coraz więcej osób zaczyna zmieniać swoje nawyki. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że nagły przeskok z niezdrowej ubogoresztkowej diety na dużą ilość produktów pełnoziarnistych oraz warzyw i owoców zazwyczaj kończy się...wzdęciami! Dlaczego tak się dzieje? 

Jeżeli nasza dieta jest uboga w błonnik, na samym początku jelita muszą się do niego przyzwyczaić i będą reagować wzdęciami. Jeśli więc chcemy wprowadzić do jadłospisu produkty o większej zawartości błonnika, musimy wdrażać je powoli. Nie rzucajmy się na głęboką wodę i nie zmieniajmy radykalnie diety z dnia na dzień. Jeśli chcemy przejść na produkty pełnoziarniste, róbmy to powoli i stopniowo. Świeże warzywa i owoce także cechują się dużą zawartością błonnika i na początku będą przez nas ciężej trawione.” - powiedziała Katarzyna Sobolewska, psychodietetyk SaskaMed. 

Spożywanie produktów wzdymających 

Istnieją tak zwane produkty wzdymające, których spożycie wywołuje wzdęcia praktycznie u każdego. Jeśli więc planujemy ważne wyjście, lepiej się ich wystrzegać. Należą do nich między innymi warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brukselka, kalarepa) oraz rośliny strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica).

Brak ruchu

Brak ruchu powoduje spowolnienie metabolizmu, co prowadzi do zalegania pokarmów w jelitach, ich fermentację i gromadzenie się gazów. Warto się ruszać, ponieważ już niewielka aktywność fizyczna pobudzi perystaltykę jelit i pomoże wydalić nagromadzone gazy. 

Pamiętajmy, że nasz organizm lubi aktywność fizyczną i dzięki niej o wiele lepiej się czujemy. Ruch wzmaga perystaltykę jelit i poprawia trawienie.” - powiedziała Katarzyna Sobolewska, psychodietetyk SaskaMed. 

mięta

Trzy zioła stosowane w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Polecane przez gastroenterologa

CZYTAJ DALEJ
hemoroidy

Nasiadówki z kory dębu na hemoroidy. Czy warto je stosować?

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

wzdęciatrawieniedieta - pacjenci

Podobne artykuły

Zdrowie

Farmakologiczne leczenie zaburzeń osobowości – czy to bezpieczne?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Jak odróżnić ostrą niewydolność serca od przewlekłej?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nadciśnienie tętnicze - rodzaje, objawy, leczenie, profilaktyka. Ekspert tłumaczy
Czytaj więcej >

Zdrowie

Witamina D — darmowy lek na osteoporozę. Jak ją zdobyć?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nieleczenie cukrzycy to poważny błąd! Nasz ekspert wyjaśnia dlaczego.
Czytaj więcej >

Zdrowie

EKG - badanie które może uratować życie. Dlaczego jest tak ważne?
Czytaj więcej >
Joanna Kamińska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Zdrowie

Zdrowie

Joanna Kamińska

Siemię lniane — jakie ma właściwości i na co pomaga?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Koronarografia, czyli inwazyjne badanie diagnostyczne choroby wieńcowej — na czym polega?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Joanna Kamińska

Cała prawda o suplementach diety w rozmowie z dietetykiem. Wszystko, co warto wiedzieć!
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Afazja po udarze mózgu – co to jest i jakie ma objawy?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Wczesne objawy nadciśnienia. Jak je rozpoznać?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Czytaj więcej >