Zakazane połączenie. Gnije w jelitach, powoduje wzdęcia i zaparcia
Ziemniaki, ziemniaczki - niekwestionowani liderzy na polskich stołach. Kto chociaż raz w tygodniu nie je ziemniaków, niech pierwszy rzuci… ziemniakiem. Jednak nie do wszystkiego kartofelki pasują, a z niektórymi produktami tworzą wręcz wybuchową mieszankę, która potrafi zalegać w jelitach i powodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jakich połączeń musisz unikać jak ognia?
Tego nie łącz z ziemniakami
Najczęściej ziemniaki łączymy z… mięsem. Kotlet schabowy, kotlet mielony, ziemniaki polane gulaszem warzywnym. Tymczasem zawarte w ziemniakach węglowodany w połączeniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego wpływają niekorzystnie na układ pokarmowy, powodując zgagę, zaparcia, wzdęcia, odbijanie, uczucie ciężkości. Tłuste mięso w połączeniu z ziemniakami powoduje nasilony proces fermentacyjny w jelitach. Układ trawienny dużo gorzej funkcjonuje i trawi taki posiłek.
Inne zakazane połączenie to ziemniaki i masło. Masło z ziemniakami to dostarczanie do organizmu nadmiaru kalorii, a także zmuszanie trzustki do intensywnej pracy. Takie połączenie podnosi także poziom glukozy we krwi.
Polecamy: Jak jeść ziemniaki, by nie przytyć? Dietetycy dzielą się cenną wskazówką
Ziemniaki z kiełkami - można?
Wielu z nas zastanawia się, czy można jeść ziemniaki, które kiełkują. Otóż - jeśli kiełki są małe, a ziemniaki twarde, o niepomarszczonej skórce i bez przebarwień - można. Jeśli jednak pojawia się zmiana koloru, ziemniak jest miękki, to wtedy takie ziemniaki nie nadają się do spożycia.
Jednak uwaga - jeżeli ziemniaki przybierają zielony odcień, nawet bez kiełków, to oznacza to obecność w nich toksycznej solaniny, której spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a nawet do śpiączki. Widoczność kiełków na ziemniakach może już wskazywać na obecność solaniny, dlatego lepiej nie ryzykować.
A z czym połączyć ziemniaki?
Ziemniaki najlepiej podawać z innymi warzywami – sałatami, pomidorami, papryką, cukinią, bakłażanem, brokułami, kalafiorami, dynią. Można przygotować z nich curry czy zapiekankę. Jednak smażone ziemniaki, z dodatkiem tłustego mięsa lub tłustego sosu na bazie śmietany nie są korzystne dla zdrowia.
Ziemniaki same w sobie są zdrowe - zawierają potas pomagający obniżyć ciśnienie krwi, magnez, który korzystnie działa na układ nerwowy, a także wapń, żelazo i fosfor oraz witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Zawierają też błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Najzdrowsze są ziemniaki gotowane w mundurkach oraz, co ważne - ziemniaków nie należy zalewać zimną wodą. W ten sposób traci się ich cenne właściwości, a pozostaje jedynie skrobia. Ziemniaki powinno się gotować około 20 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.
Czytaj też:
Listopadowe emerytury będą wcześniej. Ale tylko dla dwóch grup seniorów
Dodatkowe 300 zł od rządu. Seniorzy mogą liczyć na większe pieniądze do emerytury
Rekordowe świadczenia dla seniorów w 2024 roku. Ta decyzja jest już przesądzona