Niedobory potasu poznasz po dłoniach. Widać je na pierwszy rzut oka
Objawy niedoboru potasu mogą obejmować całe ciało. Warto więc przyglądać mu się regularnie. Niewielki niedobór tego makroelementu nie jest co prawda niebezpieczny, jednak większe braki mogą być groźniejsze, niż mogłoby się wydawać.
Potas pełni ogromną rolę w naszym organizmie. Reguluje objętość płynów, wpływa na układ nerwowy, bierze udział w regulacji ciśnienia osmotycznego i jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni – również mięśnia sercowego. Co więcej, potas odpowiada za regulację pH, czyli równowagi kwasowo-zasadowej.
Niedobór potasu – ile wynosi norma?
Prawidłowy poziom potasu we krwi powinien mieścić się w przedziale 3,5-5,0 mmol/l (mEq/l). O niedoborze możemy mówić, gdy jego stężenie w surowicy jest niższe niż 3,5 mmol/l (łagodna - 3,5 do 3,0 mmol/l, umiarkowana - 3,0-2,5 mmol/l, ciężka - < 2,5 mmol/l).
Z kolei w przypadku nadmiaru potasu we krwi, wskaźniki te będą przekraczać 5,5 mmol/l (łagodna - 5,5-5,9 mmol/l, umiarkowana - 6,0-6,4 mmol/l, ciężka - powyżej 6,5 mmol/l). Każdy wynik należy skonsultować ze specjalistą.
Ta jedna rzecz poprawi twoją pamięć i zmniejszy ryzyko demencji. Rób ją regularnie, a będziesz zdrowszy Jakie badania należy wykonać przed przyjęciem suplementów? Mało osób o tym wie!
Objawami niedoboru potasu
Objawami niedoboru potasu, które powinny zwrócić naszą uwagę, są:
- zmęczenie i apatia;
- zaparcia i wzdęcia;
- skurcze (na początku ud i łydek);
- drętwienie i mrowienie stóp oraz dłoni;
- osłabienie mięśni;
- arytmia (zaburzenia rytmu serca).
Produkty bogate w potas. To warto jeść, jeśli mamy niedobór
Aby dostarczyć organizmowi potas warto jeść m.in. banany (10–12 mmol potasu), pomidory (100 ml czystego soku pomidorowego to 8–10 mmol potasu), ziemniaki, szpinak, pomarańcze, awokado, mleko, marchew.
Do diety warto włączyć również czerwoną soczewicę, otręby pszenne, suszone daktyle, płatki jęczmienne oraz rodzynki suszone. Świetnie sprawdzą się też takie ryby jak makrela czy halibut.