Pacjenci.pl Żywienie Zbierz w kwietniu na łące. Najlepsze dla stawów i serca
Rośliny (Fot. Photo by yu shi on Unsplash)

Zbierz w kwietniu na łące. Najlepsze dla stawów i serca

15 kwietnia 2025
Autor tekstu: Piotr Szczurowski

Wiosna to czas, gdy przyroda budzi się do życia - niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że pola i łąki zamieniają się wówczas w naturalne apteki. A jednak tak się dzieje - wiosną na łąkach kwitnie tyle ziół, że spokojnie można zrobić z nich zapas na cały rok. Oto 5 leczniczych ziół, które warto zbierać w okresie wiosennym, a następnie - suszyć i szykować je sobie na zimę.

Jakie zioła zbierać w kwietniu?

W kwietniu pola i łąki zamieniają się w naturalną aptekę. Wiele niepozornych roślin, które rosną u naszych stóp, z powodzeniem może zastąpić specyfiki sprzedawane przez farmaceutów. Wystarczy tylko wiedzieć, co zbierać i w jaki sposób wykorzystać dary natury.

  • BABKA LANCETOWATA

Wśród roślin, które warto zbierać w kwietniu, na szczególną uwagę zasługuje babka lancetowata. Ta pospolita roślina, rozpoznawalna po charakterystycznych, lancetowatych liściach, kryje w sobie zaskakującą leczniczą moc. Bogactwo śluzów, garbników i flawonoidów sprawia, że babka lancetowata jest nieoceniona w łagodzeniu dolegliwości układu oddechowego. Syrop z niej przygotowany przynosi ulgę w kaszlu, chrypce i podrażnieniach gardła. Ponadto, dzięki właściwościom przeciwzapalnym i ściągającym, babka lancetowata przyspiesza gojenie ran i otarć, a okłady z naparu łagodzą stany zapalne skóry.

  • MNISZEK LEKARSKI

Kolejnym wiosennym skarbem jest mniszek lekarski. Choć często traktowany jako chwast, mniszek to roślina o wszechstronnym działaniu. Jego żółte kwiaty i ząbkowane liście kryją w sobie flawonoidy, triterpeny i związki gorzkie, które wspierają pracę wątroby i dróg żółciowych, pobudzają wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie tłuszczów. Zawarte w nim flawonoidy mają działanie przeciwutleniające, chroniąc komórki przed uszkodzeniami, co również jest korzystne dla zdrowia serca. Mniszek działa również moczopędnie, pomagając organizmowi w usuwaniu toksyn. Młode liście mniszka, dodawane do sałatek, stanowią bogate źródło witamin i minerałów.

  • PODBIAŁ POSPOLITY

Wiosną pola i łąki zdobią również żółte kwiaty podbiału pospolitego. Ta roślina, choć ceniona za właściwości wykrztuśne i przeciwkaszlowe, wymaga ostrożności w stosowaniu. Zawarte w niej śluzy i garbniki łagodzą podrażnienia dróg oddechowych, jednak obecność alkaloidów pirolizydynowych w zbyt dużych ilościach mogą nam zaszkodzić.

  • BRZOZA BRODAWKOWATA

W kwietniu warto również zwrócić uwagę na brzozę brodawkowatą. Młode liście tego drzewa, bogate we flawonoidy, garbniki i saponiny, wykazują działanie moczopędne, wspomagając pracę nerek i usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Napar z liści brzozy może również przynieść ulgę w dolegliwościach reumatycznych i problemach skórnych.

  • PIERWIOSNEK LEKARSKI

Nieocenione w naturalnej apteczce są również delikatne kwiaty pierwiosnka lekarskiego. Ta roślina, zawierająca saponiny triterpenowe i flawonoidy, ceniona jest za właściwości wykrztuśne, ułatwiające odkrztuszanie zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych. Napary z pierwiosnka mogą również łagodzić nerwobóle i bóle głowy.

Dziś jest najsłodszy dzień w roku – Dzień Czekolady. Zjedz trochę – z korzyścią dla zdrowia
Jedz przynajmniej raz w tygodniu. Działa jak tarcza na raka

Również chwasty wiosną potrafią zamienić się w prawdziwe skarby

Oprócz ziół leczniczych, wiosna obdarza nas również jadalnymi chwastami, które stanowią cenne uzupełnienie diety. Pokrzywa zwyczajna, znienawidzona przez dzieci i znana z parzących włosków, jest bogatym źródłem żelaza, witaminy C i innych składników odżywczych. Dodawana do zup, sałatek lub spożywana w postaci naparu, wzmacnia organizm i działa moczopędnie. Niektóre badania sugerują, że pokrzywa może mieć działanie przeciwzapalne, co może być korzystne w przypadku chorób serca związanych ze stanem zapalnym.

Gwiazdnica pospolita, roślina o delikatnych liściach i białych kwiatach, to kolejny chwast, którą warto włączyć do wiosennego menu. Bogata w witaminę C i sole mineralne, doskonale sprawdza się jako składnik sałatek i kanapek.

Polecamy: Czy można łączyć pomidora i ogórka? Produkty, które tworzą fatalny duet

Swoje miejsce w kuchni znaleźć powinien również zwyczajny, o charakterystycznym kwaśnym smaku. To roślina, która pobudza apetyt i działa lekko przeczyszczająco. Dodawany do zup i sosów, wzbogaca ich smak i wartość odżywczą. Należy jednak pamiętać o umiarze w spożyciu szczawiu ze względu na zawartość kwasu szczawiowego.

Również tasznik pospolity, rozpoznawalny po sercowatych owocach, to roślina, której młode liście można dodawać do sałatek. Tasznik jest bogaty w witaminy i sole mineralne, a w ziołolecznictwie ceniony jest za właściwości przeciwkrwotoczne.

Biała herbatka i jej zioła

Kiedy i jak zbierać zioła?

Kompletując zawartość naturalnej apteczki, należy przestrzegać kilku prostych zasad. To dzięki nim będziemy mieli pewność, że zioła i chwasty nam nie zaszkodzą, a ich kwiaty i liście pełne będą wartościowych składników. O tym należy pamiętać:

  • Zioła najlepiej zbierać w suche, słoneczne dni, po opadnięciu rosy.
  • Liście i ziele zbiera się przed kwitnieniem lub na początku kwitnienia.
  • Kwiaty zbiera się w pełni kwitnienia.
  • Korzenie zbiera się jesienią lub wczesną wiosną.
  • Zioła należy suszyć w zacienionym, przewiewnym miejscu.

Stosując naturalne specyfiki, należy pamiętać, że w kwestiach zdrowia należy polegać przede wszystkim na wiedzy i doświadczeniu lekarzy. Warto skonsultować ze specjalistą chęć korzystania z ziół i chwastów.

Więcej: Polacy piją te zioła litrami. W Wielkiej Brytanii są zakazane

Pomijając aspekty zdrowotne, zielarstwo może okazać się również świetnym sposobem na spędzanie wolnego czasu, który przy okazji pozwali odkryć nam bogactwo i piękno natury. Zbierając zioła i jadalne chwasty, możemy wzbogacić naszą dietę i domową apteczkę. Pamiętajmy jednak, aby zbierać rośliny z dala od zanieczyszczeń i stosować się do zasad prawidłowego zbioru i suszenia.

Źródła:

  1. "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie" Aleksander Ożarowski.
  2. "Wielka księga ziół" Leszek Jura.
  3. "Fitoterapia i leki roślinne" Eliza Lamer-Zarawska, Bożena Kowal-Gierczak, Jan Niedworok.
  4. "Dzikie rośliny jadalne Polski" Łukasz Łuczaj.
Ta czekolada jest najgorsza. Obniża nawet płodność
Suplementy na zbicie kortyzolu. Co kupić w aptece?
Obserwuj nas w
autor
Piotr Szczurowski
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko