Dziś jest najsłodszy dzień w roku – Dzień Czekolady. Zjedz trochę – z korzyścią dla zdrowia

Czekolada – słowo, które już samo w sobie wywołuje uśmiech. Ta mleczna – rozkosznie słodka, deserowa – delikatnie cierpka. Rozpuszczająca się w ustach lub chrupiąca, z orzechami – każdy ma swoją ulubioną.
Trudno wyobrazić sobie świat bez czekolady, a przecież kiedyś w ogóle nie istniała w takiej formie, jaką znamy dzisiaj. 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady i jest to idealna okazja, by przyjrzeć się jej historii, różnorodności, a także… właściwościom zdrowotnym.
Od napoju bogów po równą tabliczkę
Historia czekolady ma ponad 3 tysiące lat. Już tak dawno temu ludy Olmeków, Majów i Azteków, zamieszkujące tereny dzisiejszego Meksyku i Ameryki Środkowej, przygotowywały z ziaren kakaowca gorzki napój, zwany xocoatl. Uważano go za dar od bogów, zwłaszcza Quetzalcoatlusa – boga wiedzy i rolnictwa. Napój był gęsty, ostry – dzięki chili – i spożywany z wielką czcią. Aztekowie wierzyli, że kakao dodaje siły i męskości – ziarna kakaowca służyły nawet jako środek płatniczy.
Do Europy czekolada trafiła dopiero w XVI w. za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Na początku również była gorzkim, wytrwanym napojem, jednak z czasem – dzięki dodawaniu cukru, wanilii i mleka – zmieniała swoją postać. A w XIX w. zaczęto produkować czekoladę w formie tabliczek. Pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w Anglii w 1842 r. przez firmę Cadbury. W Polsce najstarszą marką czekolady jest natomiast znany wszystkim Wedel, założony w 1851 r. przez Karola Wedla.
Przeczytaj też: Zdrowa wersja czekolady z Dubaju. Zrób ją sam w domu. Palce lizać [PRZEPIS]
Zaburzenia widzenia, zapalenie spojówek? To może być półpasiec oczny Paznokcie powiedzą prawdę o stanie zdrowia. Na to uważajRodzaje czekolady – nie tylko mleczna i gorzka
Na sklepowych półkach możemy znaleźć istne bogactwo czekoladowych smaków:
- czekolada gorzka (deserowa) – zawiera minimum 70% miazgi kakaowej (choć są też wersje z 85% i więcej, ale to produkt dla najodważniejszych!). Im wyższa zawartość kakao, tym bardziej intensywny smak i... mniej cukru. Uważana za najzdrowszą z czekolad;
- czekolada mleczna – ma mniej kakao (zazwyczaj od 25% do 35%) i sporo cukru oraz mleka w proszku. Jest łagodna w smaku, dzieci ją uwielbiają;
- czekolada biała – to raczej produkt czekoladopodobny – nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz kakaowy, mleko i cukier. Jest bardzo słodka i kremowa;
- czekolada różowa (ruby) – wytwarzana ze specjalnej odmiany ziaren kakaowca, ma naturalnie różowy kolor i lekko owocowy smak – bez barwników i dodatków smakowych;
- czekolady z dodatkami – chili, sól morska, pomarańcza, migdały, orzechy, lawenda, a nawet bekon – wyobraźnia producentów nie zna granic! Warto wspomnieć, że ostatnio furorę robi czekolada dubajska – z pastą z orzechów pistacjowych.
Przeczytaj też: Zakazane w Ameryce słodycze bez problemu kupisz w Polsce. Twoje dziecko też je dostaje

Czy czekolada jest zdrowa? To zależy
Gorzka czekolada, spożywana z umiarem, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jest bogata w związki bioaktywne, w tym polifenole i alkaloidy. Niektóre badania wykazały, że czekolada może wpływać na zdrowie kości. Zawiera flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, które:
- wspierają serce i układ krążenia, poprawiając elastyczność naczyń krwionośnych,
- obniżają ciśnienie krwi,
- zmniejszają ryzyko zakrzepów,
- chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do starzenia się organizmu i rozwoju chorób, takich jak nowotwory czy choroba Alzheimera.
Kolejnym ważnym składnikiem czekolady jest teobromina, która działa podobnie do kofeiny, ale łagodniej. Może poprawiać koncentrację, dodawać energii i wpływać lekko moczopędnie. Czekolada zawiera też niewielką ilość kofeiny, dlatego niektórzy mogą odczuwać delikatne pobudzenie po zjedzeniu kilku kostek.
W czekoladzie jest też sporo magnezu, żelaza, cynku i tryptofanu, z którego w organizmie powstaje serotonina – hormon szczęścia. Nic dziwnego zatem, że poprawia nastrój.
Ale uwaga – to wszystko dotyczy czekolady gorzkiej. W mlecznej i białej mamy więcej cukru i tłuszczu, a mniej kakao, więc zdrowotne korzyści są zdecydowanie mniejsze, a ryzyko wzrostu masy ciała czy próchnicy większe. Przykładowo, 100 g czekolady mlecznej to ok. 55–60 g cukru, podczas gdy gorzka ma go ok. 30 g lub mniej. Natomiast jeśli chodzi o ich kaloryczność, to jest ona zbliżona.
Przeczytaj też: Gorzka czekolada jako zdrowy zamiennik słodyczy. Dlaczego warto ją jeść?

Ciekawostki o czekoladzie, których możesz nie znać
- Największa tabliczka czekolady ważyła ponad 5 ton i została wyprodukowana w Wielkiej Brytanii.
- Słowo „czekolada” pochodzi od języka nahuatl – „xocolatl”, gdzie xoco oznacza „gorzkie”, a atl – „woda”.
- Dawniej napój z kakao był serwowany w Europie w aptekach jako lekarstwo! Wierzono, że działa wzmacniająco i leczniczo.
- Czekolada jest toksyczna dla psów i kotów – zwierzęta nie potrafią metabilizować wspomnianej teobrominy.
- Gorzka czekolada pobudza – zawiera niewielką ilość kofeiny i teobrominy, dlatego może dodać energii, ale też... zaburzyć sen, jeśli zjemy ją późno wieczorem.
Jak świętować Dzień Czekolady?
Najlepiej... czekoladowo! Możesz upiec brownie, przygotować domową gorącą czekoladę, albo po prostu delektować się ulubioną tabliczką w towarzystwie przyjaciół, czy rodziny. To również świetny dzień, by spróbować czegoś nowego – może czekolady z solą, lawendą albo różowej ruby? Pobuszuj w sklepie! Ale jest jeden warunek – by wyciągnąć z tego dnia jak najwięcej korzyści, warto zachować umiar…
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37628068/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31029926/, karmello.pl/blog/historia-czekolady, wedelpijalnie.pl





































