Niektóre napoje działają jak ciepły koc po długim dniu. Wystarczy kilka prostych składników, by poczuć rozluźnienie i lekkość. Czy filiżanka naparu z kopru włoskiego i mięty może stać się codziennym rytuałem, który pomaga uspokoić ciało i myśli?
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum), znany jako „ziele świętojańskie”, od wieków zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej i współczesnej fitoterapii. Kojarzony z Nocą Świętojańską i złocistymi łąkami, zachwyca wyglądem, ale przede wszystkim kryje w sobie cenne właściwości zdrowotne. Wymaga jednak ostrożnego stosowania.Dziurawiec wspiera leczenie łagodnej i umiarkowanej depresji, problemów trawiennych oraz stanów zapalnych skóry, ale wymaga ostrożności Najlepiej zbierać go od połowy czerwca do sierpnia w słoneczny, suchy dzień, ścinając górne 20–30 cm kwitnących pędów i susząc w cieniu Można z niego przygotować napar, olej lub nalewkę
Nasze rodzime zioła są skarbnicą dobroczynnych substancji. Aromatyczne napary mogą wspierać profilaktykę i przynosić ulgę w rozmaitych dolegliwościach. W swoim wczorajszym Porannym Dzienniku Zdrowia dr Bartek Kulczyński wymienia pięć ziół, których okres zbioru przypada na czerwiec.
Wiosna to czas, gdy przyroda budzi się do życia - niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że pola i łąki zamieniają się wówczas w naturalne apteki. A jednak tak się dzieje - wiosną na łąkach kwitnie tyle ziół, że spokojnie można zrobić z nich zapas na cały rok. Oto 5 leczniczych ziół, które warto zbierać w okresie wiosennym, a następnie - suszyć i szykować je sobie na zimę.