Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Czy można łączyć pomidor z ogórkiem? Produkty, które tworzą fatalny duet
Daria  Siemion
Daria Siemion 08.03.2024 22:12

Czy można łączyć pomidor z ogórkiem? Produkty, które tworzą fatalny duet

Sałata warzywna na talerzu
fot. andrea_piacquadio/Pexels

Odżywiasz się zdrowo, ale Twoje wyniki badań wskazują na niedobory? Może przyczyną nie jest to, co jesz, ale to, w jaki sposób. 

Niewiele osób o tym wie, ale połączenia niektórych produktów spożywczych sprawiają, że nie wchłaniają się z nich substancje odżywcze i witaminy. Przez lata za takie fatalne połączenie uchodziło to ogórka z pomidorem. Teraz okazuje się, że nie jest z nim tak źle. Dlaczego? O tym za chwilę. Przy okazji wyjaśniamy, czego jeszcze nie warto ze sobą łączyć na talerzu.

Oto lista połączeń, które nie sprzyjają Twojemu zdrowiu. Większość z nich nie jest toksyczna, ale warto mieć ich świadomość i w miarę możliwości unikać – zwłaszcza przy niedoborach!

Połączenie ogórka i pomidora sprzyja utracie witaminy C, którą utlenia obecna w ogórku askorbinaza. Na szczęście jest na to sposób – przed podaniem warto skropić warzywa sokiem z cytryny, octem winnym albo dodać do nich nabiał, bo to blokuje askrobinazę i witamina C nie jest niszczona. 

Zmieniła nawyki i pomaga w tym pacjentom:

Witaminę C znajdziesz w wielu produktach

A nawet jeśli nie masz takich dodatków, jeśli lubisz połączenie pomidora z ogórkiem, to i tak z niego nie rezygnuj, bo utrata witaminy C nie jest aż tak znaczna, w dodatku pozbywając się ogórka, albo pomidora, pozbawiasz się mnóstwa innych pożądanych dla zdrowia witamin i mikroelementów. A witaminę C na pewno tego dnia dostarczysz sobie jedząc inne produkty, choćby jabłka czy inne owoce lub warzywa, lub pijąc sok (pamiętaj, by nie zawierał dodatku cukru).

Salatka-rece.jpgfot. Shutterstock.com

Najzdrowsza dieta wytypowana. Czy to może jeszcze dziwić? Powody, dla których warto jeść buraczki. To jedno z najzdrowszych warzyw!

Herbata z cytryną – tak, ale pod jednym warunkiem

Liście herbaty zawierają glin – substancję, którą naukowcy łączą ze zwiększeniem ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera, ale w przypadku zaparzenia liści we wrzątku, glin pozostaje nie rozpuszcza się i nie ma żadnego wpływu na ludzki organizm. Wszystko zmienia się, gdy dodamy do niego cytrynę. 

- Pamiętajmy, że cytrynę najlepiej wrzucać do herbaty o temperaturze około  70 st. C, gdyż wrzątek  zabija to, co wartościowe – apeluje dietetyczka dr Hanna Stolińska.

Ryba nie lubią tych warzyw

Ryby powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu – są źródłem nie tylko kwasów omega-3, ale również jodu, który wspiera pracę tarczycy. Lepiej nie jadać ich jednak z dodatkiem warzyw zawierających glikozydy, czyli np. z kalafiorem, brokułem, jarmużem czy kapustą, ponieważ blokują one wchłanianie jodu. Przypomnijmy, że niedobory jodu u dzieci, mogą mieć poważne konsekwencje, z opóźnieniem dojrzewania włącznie.

Pomidory bez ziemniaków i fasoli

Pomidory to jedne z najzdrowszych warzyw. Zawierają duże ilości witamin C, A, E i K oraz witamin z grupy B, a także działający antyokscydacyjnie likopen. Wchłanianie tego ostatniego za sprawą produktów bogatych w żelazo może zostać zaburzone nawet o połowę. Dlatego też należy unikać łączenia pomidorów z ziemniakami, białą fasolą, brokułami czy szpinakiem albo przynajmniej pić regularnie sok pomidorowy.

Mięso z kaszą i winem raz na jakiś czas

Wieprzowina i wołowina to jedne z najcenniejszych źródeł żelaza, jednak nie wchłonie się ono, jeśli mięso podamy z dodatkiem kaszy lub bogatego w garbniki czerwonego wina. Bezpośrednio po jedzeniu lepiej nie pić też herbaty czy kawy. Aby poprawić wchłanianie żelaza, należy łączyć mięso z warzywami zawierającymi kwas askorbinowy, jak np. papryka, natka pietruszki, a także z owocami obfitującymi w witaminę C, np. z cytryną.

Interakcje grejpfruta z lekami

W trakcie przyjmowania niektórych leków, np. tych obniżających ciśnienie tętnicze krwi, należy pamiętać, aby nie popijać ich sokiem grejpfrutowym i nie spożywać grejpfruta przez minimum 4 godziny przed i po przyjęciu leku. Takie połączenie może nasilić działanie leków, a nawet uszkodzić wątrobę bądź inne narządy, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do śmierci.