Pacjenci.pl Żywienie 10 owoców morderczych dla cukrzyków. Zawierają mnóstwo cukru
fot. Shutterstock / Proxima Studio

10 owoców morderczych dla cukrzyków. Zawierają mnóstwo cukru

5 marca 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Jedzenie owoców może obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór, miażdżycę i choroby serca. I chociaż nie da się zaprzeczyć, że są bogate w wiele składników odżywczych i witamin, to niektórzy nie mogą ich jeść bez umiaru. Jedną z taką grup są diabetycy, czyli osoby chore na cukrzycę.


Do owoców, których powinni unikać cukrzycy należą m.in. ananasy, banany i kiwi. Oto kolejne, które powinni ograniczyć lub wyłączyć z diety.

1. Banany

Banany są bogate w węglowodany  i zawierają mnóstwo cukru – pojedynczy banan nawet 27 gram. Mogą powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Ponadto sprzyjają wzrostowi masy ciała, co nie jest pożądane u cukrzyków. Istnieją również badania dowodzące, że częste jedzenie bananów zwiększa ryzyko cukrzycy typu II i sprzyja zaparciom.

pexels-dom-j-365810.jpg
Banany Fot. Pexels / Dom J

2. Mango

Mango nie jest dobrym wyborem dla cukrzyków. To owoc niezwykle bogaty w cukier. Jedno mango może zawierać nawet 36 g cukru, czyli więcej niż w puszce coli . Co więcej, w mango znajduje się łącznie ok. 60 g węglowodanów. Diabetykom zjedzenie tego smakołyku może sprawić niemałe kłopoty.

Zobacz też: Lekko słodki, idealny na obiad kurczak z mango

pexels-olha-ruskykh-6102300.jpg
Mango Fot. Pexels / Olha Ryskykh

3. Żurawina

Żurawina jest pyszna i zdrowa, ale diabetykom może poważnie zaszkodzić, zwłaszcza ta sklepowa, z dodatkiem cukru. Osoby chorujące na cukrzycę, kupując suszoną żurawinę, powinny uważnie czytać etykiety i wybierać produkty, które nie będą zagrażać ich zdrowiu i nie dodadzą do diety zbędnych kalorii.

pexels-kristina-paukshtite-139917.jpg
Żurawina Fot. Pexels / Kristina Paukshtite
Czy cukrzyca jest odwracalna? Tak, ale tylko pod pewnym warunkiem
Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2? Ich przyczyny są zupełnie odmienne

4. Ananas

Ananas to kolejny owoc bogaty w cukier i węglowodany – jeden zawiera ok. 46 cukru i 96 g węglowodanów. Najlepiej, aby diabetycy unikali tego owocu, a jeśli już jedli go rano. – Moim pacjentom z otyłością i cukrzycą zalecam, aby spożywali owoce w czasie aktywności, do godziny szesnastej – tłumaczy Pacjentom diabetolog dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly.

Zobacz też: Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

pexels-pineapple-supply-co-29555.jpg
Ananas Fot. Pexels / Pineapple Supply Co

5. Rodzynki

Mała garść rodzynek zawiera około 27 g cukru . Rodzynki są też bogate w kalorie , co może sprzyjać tyciu. Co więcej, rodzynki mają wysoki indeks glikemiczny, więcej powinny unikać nie tylko osoby chorujące na cukrzycę, ale również insulinooporność – jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku.

pexels-rdne-stock-project-6529610.jpg
Rodzynki Fot. Pexels / RDNE Stock project

6. Figi

Figi często są przedstawiane jako jedne z najzdrowszych owoców, ale zawierają wiele cukru – jedna mała figa nawet 8 g. Zjedzenie ich kilku przez cukrzyka może skończyć się katastrofą, dlatego diabetycy powinni ich unikać. Co więcej, figi zawierają sorbitol, który u chorych na cukrzycę może powodować biegunkę .

pexels-pixabay-33791.jpg
Figa Fot. Pexels / Pixabay

7. Wiśnie

Wiśnie , chociaż nie mają wiele cukru, nie są dobrym owocem dla cukrzyków, ponieważ mogą zawierać duże ilości pestycydów i pleśni. Nie są też bogate w składniki odżywcze, co sprawia, że diabetycy powinni je jeść z umiarem, a przed każdym spożyciem naprawdę dokładnie umyć – najlepiej kilka razy.

pexels-pixabay-162689.jpg
Wiśnie Fot. Pexels / Pixabay

8. Mandarynki

Mandarynki , chociaż są cytrusami, zawierają duże ilości cukru – jedna mandarynka nawet 13 g. Mają również wysoki indeks glikemiczny , co może doprowadzić do skoków poziomu glukozy we krwi. W ich składzie znajdziemy też fruktozę – substancję, która dla diabetyków może być szkodliwa.

pexels-oleksandr-p-12955509.jpg
Mandarynki Fot. Pexels / Oleksandr P.

9. Kiwi

Kiwi to owoc, którego nie bez powodu unikają cukrzycy. Nie dość, że ma wysoką zawartość cukru, to jeszcze zawiera więcej fruktozy niż inne owoce . Może nie tylko powodować skoki poziomu cukru we krwi, ale również powodować zwiększenie masy ciała. Zawartość węglowodanów w tym smacznym owocu to ok. 20 g na 100 g produktu.

pexels-any-lane-5945720.jpg
Kiwi Fot. Pexels / Pixabay

10. Liczi

Liczi to owoc, który kojarzy się z wysokim indeksem glikemicznym (IG) i może być przyczyną gwałtownego wzrostu poziomu cukru. Ten owoc zawiera aż 30 g cukru na porcję – właśnie dlatego bywa wykorzystywany jako słodzik. Diabetycy powinni unikać tego przysmaku jak ognia, a zamiast niego jeść np. jeżyny.

pexels-pixabay-39288.jpg
Liczi Fot. Pexels / Pixabay

Zobacz też:

Światowy Dzień Cukrzycy. Anna Śliwińska, prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków edukuje

Cukrzycę możesz rozpoznać po paznokciach. Jeśli tak wyglądają - natychmiast idź do lekarza
W tej sytuacji cukrzyca zagraża życiu! Objawy przypominają upojenie alkoholem

Prawda o szpitalach psychiatrycznych. Elektrowstrząsy mają się dobrze
Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób nadal wierzy w ten mit
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja