Jelita to drugi mózg - to stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe. To właśnie w nich mieszkają dobre i złe bakterie, które odpowiadają za odporność, a dodatkowo - w jelitach wchłaniane są niektóre witaminy i minerały. Ale to nie wszystko, bo problemy z jelitami mogą powodować nawet bóle pleców. Jeśli zastanawiacie się, jak wspomóc jelita w ich pracy, mamy dla was gotową odpowiedź. Ten produkt to balsam dla jelit! Przeciwdziała zaparciom, wspiera pracę dobrych bakterii w jelitach, a do tego smakuje wyśmienicie.
Polacy kochają kiszonki. I bardzo dobrze – żywność konserwowana w ten sposób jest bardzo zdrowa. Kiszona kapusta i ogórki, czyli najpopularniejsze z naszych kiszonek, stanowią doskonałe wsparcie dla odporności i układu trawiennego.W ostatnich latach do łask wraca również zwyczaj picia zalewy z kiszonek. Entuzjaści wody z ogórków zwracają uwagę na prozdrowotne właściwości tego napoju, czasem również na jego oryginalny smak. Czy jego picie zawsze jest wskazane? Niekoniecznie.
Kawa zbożowa to napój, który powraca do łask, nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne, ale także sentymentalne skojarzenia. Dziś zyskuje na popularności wśród osób poszukujących naturalnych i ekologicznych produktów. To także świetna opcja dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie kawy tradycyjnej, ale nie chcą rezygnować z rytuału jej picia, np. o poranku.
Według badań naukowych przeprowadzonych przez MD Anderson Cancer Center na Uniwersytecie Teksańskim, te drobne ziarenka, włączone do codziennej diety, są w stanie naprawić naszą mikrobiotę jelitową, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka nowotworów i szybszej rekonwalescencji po chorobie.
Biegunka potrafi wdać się we znaki. Każdy, kto ma tę dolegliwość, marzy więc o tym, by jak najszybciej wrócić do zdrowia. Pomogą w tym nie tylko farmaceutyki, ale też odpowiednia dieta. Co jeść i pić przy biegunce? Podpowiadamy.Biegunka, jelitówka czy rozwolnienie – ta dolegliwość występuje pod różnymi nazwami. Zaburzenia trawienia zwykle utrzymują się kilka dni i wiele osób określa je wręcz jako wykańczające. Co jednak robić, by nie dać się tak łatwo chorobie? Te produkty powinny znaleźć się w twoim jadłospisie.
Daktyle, czyli owoce daktylowca, mogą śmiało konkurować z najlepszymi słodyczami. Świetnie zastępują też cukier. Są słodkie i po prostu pyszne, jednak nie o same walory smakowe tu chodzi. Daktyle są też bardzo zdrowe i mają wiele magicznych wręcz właściwości. Daktyle nazywane są „królewskimi owocami”, ale nie tylko dlatego, że dawniej były przysmakiem rodzin królewskich. Zasłużyły sobie na to miano swoimi właściwościami prozdrowotnymi i naturalną słodyczą. Dziś na szczęście możemy kupić je w każdym sklepie i bez problemu cieszyć się ich działaniem. Na co są dobre daktyle i dlaczego warto zjeść choćby dwa dziennie? Odpowiadamy.
Zaparcia to problem, który choć powszechny, nadal nie doczekał się skutecznej metody leczenia. Można im zapobiegać poprzez prawidłową dietę, ale kiedy już się pojawią, sprawiają wiele cierpienia choremu. Lekarz zdradził sposób na zaparcia, który działa prawie natychmiastowo. Wystarczy 5 minut dziennie i… problem znika.
Koktajl oczyszczający jelita i przyspieszający przemianę materii to cudowne wsparcie dla organizmu. Dzięki niemu możemy pozbyć się z organizmu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, a także poczuć lekkość. Oczyszczanie jelit pozwala zadbać o układ pokarmowy oraz uniknąć zaparć, które z kolei mogą przyczyniać się do innych problemów, z hemoroidami na czele.
Szykujesz dla bliskich pyszne ciasto, a tu... pech. Zamiast idealnej drożdżówki, wyszedł rozczarowujący zakalec. Pewnie zastanawiasz się, czy musisz go wyrzucić. Może jest opcja, żeby zjeść? Jeśli nie wiesz, czy zakalec szkodzi, przeczytaj nasz artykuł.Wpadki podczas pieczenia zdarzają się każdemu. Nawet Robert Makłowiczowi czy Magdzie Gessler od czasu do czasu może wyjść zakalec. Nie zmienia to faktu, że większość z nas, kiedy zamiast puszystego, miękkiego ciasta wychodzi zakalec, jest – delikatnie rzecz ujmując – wkurzona. Taki wypiek zazwyczaj ląduje w koszu. Czy słusznie?
Anna Lewandowska ujawniła, że choruje na SIBO. Jest to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, które często kojarzy się z zespołem jelita drażliwego. SIBO jest coraz częściej diagnozowaną przyczyną problemów jelitowych. Dlaczego na nie chorujemy? Jak przebiega leczenie? O komentarz poprosiliśmy dietetyka, dr Hannę Stolińską.