Czy mycie jaj ochroni przed salmonellą? Lekarka zwraca uwagę na inny nawyk
Zakażenia pokarmowe są problematyczne, szczególnie latem. Ich źródłem są m.in. bakterie z rodzaju Salmonella, które znajdują się m.in. w jajkach. Wiele osób zastanawia się, czy w momencie, gdy je myjemy przed spożyciem, pomaga przed pozbyciem się salmonelli.
Odpowiedź na to pytanie ma dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, która wyjaśniła w mediach społecznościowych wątpliwości związane z tym tematem.
Latem szczególnie zwracaj uwagę na jakość produktów
Latem trzeba mocno uważać na jakość produktów, które spożywamy. Wysokie temperatury przyczyniają się do tego, że dane produkty psują się i są niezdatne do spożycia. Dlatego nie można nic trzymać poza lodówką. Chodzi głównie o takie produkty, jak nabiał czy mięso dłużej, niż przez pół godziny.
Wiele osób zastanawia się, co z takimi produktami, jak jajka i czy przed włożeniem do lodówki trzeba je umyć. Jeśli tak robimy, jest to duży błąd, ponieważ jajka mają warstwy ochronne, które chronią je przed działaniem drobnoustrojów. W związku z czym trzeba je myć dopiero przed spożyciem.
Wątpliwości rozwiała Dr Magdalena Cubała-Kucharska
Wątpliwości jest sporo. Dr Magdalena Cubała-Kucharska wyjaśniła w mediach społecznościowych, na co jeszcze trzeba szczególnie zwrócić uwagę podczas jedzenia jajek.
Przeprowadziłam totalne śledztwo na ten temat i oto, co odkryłam! Większość jajek jest myta przemysłowo i powinny być przechowywane w lodówce. Najważniejsze jest jednak mycie rąk po wyjęciu jajek ze skorupki. Jeśli robisz jajecznicę, pamiętaj: otwierasz jajka, wyrzucasz skorupki, a potem myjesz ręce przed smażeniem! zdradziła dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.
Zdaniem lekarki najlepszym sposobem na pozbycie się bakterii z jajek jest ozonowanie. Można użyć też domowych lamp UV.
Jak uniknąć spożycia zepsutych jaj?
Ważną informacja dotyczy również bezpieczeństwa i przechowywania jaj. Jak uniknąć spożycia tych zepsutych? Pierwszym krokiem w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności jest wybór odpowiednich jaj. Każde opakowanie jajek oznaczone jest datą ważności. Datę należy szczegółowo przestrzegać, ponieważ jajka mogą stać się niebezpieczne do spożycia po upływie określonego czasu. Trzeba pamiętać, że datę ważności warto traktować jako wyznacznik. Nawet po jej przekroczeniu istnieje kilka sposobów na sprawdzenie świeżości jajka.
Jednym z nich jest test pływania. Jest on wszechstronny i powszechnie stosowany, a polega na umieszczeniu jajka w szklance wody. Świeże jajko tonie na dnie, lekko pochylając się. Z kolei jajko, które wchodzi w fazę zepsucia, unosi się do góry, z jednym końcem w dół. To zjawisko wynika z gromadzenia się gazów wewnątrz jajka w miarę jego starzenia się.
Czytaj też:
Dieta jajeczna bije rekordy popularności. Lekarze przed nią ostrzegają
Jedz takie jajka, a będziesz zdrowszy. Pomagają zapobiegać chorobom serca
Polskie jajka przyczyną masowych zatruć. Winna bakteria