Zdrowa dieta jest niezwykle ważna w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu i cieszeniu się dobrym zdrowiem przez długi czas. Niektórych produktów powinniśmy więc zdecydowanie unikać, bo mogą negatywnie wpływać na nasze narządy i sprzyjać rozwojowi komórek nowotworowych. To, co jemy, jest ważniejsze, niż nam się wydaje. Niestety, żyjąc w ciągłym pędzie, pozwalamy sobie na małe grzeszki. Często sięgamy po gotowce lub fastfoody, ani myśląc o konsekwencjach. Ale to nie wszystkie produkty, które są pożywką dla raka. Podpowiadamy, czego nie jeść, by nie ryzykować nowotworem.
Mięso to dla wielu Polaków podstawowy element diety. Często sięgamy po drób, wieprzowinę lub wołowinę. Ten rodzaj mięsa dla większości z nas zarezerwowany jest na większe okazje. Wielu Polaków nawet od święta boi się je jeść. To duży błąd, bo to najlepsze i najzdrowsze mięso jakie istnieje.Jak podaje „Business Insider Polska”, spożycie mięsa w Polsce jest na stosunkowo wysokim poziomie. Zdecydowana większość ankietowanych, tj. 89 proc., przyznała, że konsumuje je przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jak czytamy, osoby, które jedzą mięso, spożywają je zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu (38 proc. badanych) albo nawet 4-6 razy w ciągu 7 dni (33 proc. badanych).
Mięso z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, które przygotowujemy w domu. Okazuje się jednak, że wielu z nas popełnia w trakcie tej czynności poważny błąd. Chodzi o jeden z pierwszych kroków.W Polsce jemy naprawdę dużo drobiu. Dowodem na to może być fakt, że w 2023 roku nasz kraj dołączył do czołówki największych eksporterów drobiu na świecie z wynikiem 1,6 mln ton, w porównaniu do Brazylii 4,4 mln ton i Stanów Zjednoczonych 3,3 mln ton. Skoro tak się tym mięsem zajadamy, powinniśmy więc wiedzieć, jak je przygotowywać, by było bezpieczne dla naszego zdrowia.
Kurczak to jedno z mięs, które bardzo często gości na polskim stole. Można przygotować je na wiele najróżniejszych sposobów, ale też dodać do sałatki, czy zrobić z niego przekąskę. Niestety, mnóstwo osób źle go przygotowuje, ignorując jeden bardzo ważny krok w obróbce tego właśnie mięsa. Dr Karolina Kowalczyk, biotechnolożka, poruszyła niedawno w mediach społecznościowych temat przygotowywania drobiu.
W trakcie ciąży kobiety często mają ochotę na wątróbkę, która uchodzi za niezwykle zdrowe mięso. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacnia włosy i skutecznie walczy z anemią. Jednak mimo jej licznych zalet, wątróbka jest produktem, którego przyszłe mamy powinny unikać. Może bowiem poważnie zaszkodzić zarówno im, jak i ich dzieciom.
Wkrótce ze sklepów znikną ulubione produkty wielu Polaków. Wszystko za sprawą nowych przepisów i decyzji Komisji Europejskiej, która chce w ten sposób zadbać o nasze zdrowie. Ten, kto lubi aromat dymu wędzarniczego, będzie zawiedziony.
Majówka za pasem, a razem z nią sezon na grilla. Kiełbasa, karkówka, steki, boczek – jest mnóstwo Polaków, którzy uwielbiają te rodzaje mięsa. Niestety niektóre z nich nie są zbyt zdrowe. Znany lekarz porównał je do azbestu. Łukasz Durajski to lekarz znany na Instagramie jako "doktorekradzi". W mediach społecznościowych obserwuje go ponad 100 tysięcy osób. Na swoim koncie podzielił się niedawno swoimi wrażeniami na temat czerwonego i przetworzonego mięsa, a także udzielił kilku istotnych rad odnośnie grillowania.
Wątróbka uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Pomaga na anemię, poprawia funkcjonalnie układu nerwowego, wygląd włosów. Niestety niektórym osobom może poważnie zaszkodzić. Należą do nich przyszłe mamy i ich maleństwa.Zjedzenie za dużej ilości wątróbki może spowodować u dziecka nieodwracalne wady rozwojowe, wodogłowie, a nawet doprowadzić do obumarcia płodu. Wszystko przez wysoką zawartość jednej z witamin.
Źle przyrządzona kiełbasa z grilla zawiera więcej rakotwórczego benzopirenu niż paczka papierosów. I chociaż grillowanie może być zdrowe, trzeba to robić z głową.Zaczęła się długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią to, co wielu Polaków lubi najbardziej – sezon grillowy. W tym czasie, gdy kwitną drzewa i krzewy, wielu z nas spędza czas na zewnątrz, zajadając grillowaną kiełbasę i mięso. Jednak nim zaczniemy rozpalać grilla, powinniśmy poznać pewne zasady, dzięki którym grillowanie będzie zdrowsze.