Pacjenci.pl Dieta Czy trzeba gotować płatki owsiane? Wiele osób tego nie robi. Dietetyczka stawia sprawę jasno
fot. freepik

Czy trzeba gotować płatki owsiane? Wiele osób tego nie robi. Dietetyczka stawia sprawę jasno

29 września 2024

Płatki owsiane to stały element diety wielu osób. Przygotowuje się je na różne sposoby. Dużo różnych przepisów nie zakłada jednak poddawania ich obróbce cieplnej. Czy można jeść płatki owsiane na surowo? Dietetyczka odpowiada.

Płatki owsiane produkowane są z owsa zwyczajnego. Zawierają ok. 68% węglowodanów, 13% białka, 7% tłuszczów i 10% błonnika. Są częstym wyborem śniadaniowym Polaków. Nic dziwnego, bo świetnie smakują z różnorodnymi dodatkami. Ale jak je jeść, by nam nie zaszkodziły? Sprawdźmy.

Jak powinno się jeść płatki owsiane?

Surowe płatki owsiane to płatki, które nie były poddane obróbce cieplnej. Są więc to płatki zalane mlekiem, zimną wodą lub wymieszane z jogurtem naturalnym i odstawione na noc, by napęczniały. Czy spożywanie ich w takiej postaci jest więc bezpieczne?

Ludzki organizm nie trawi surowych zbóż. Płatki owsiane są jednak wstępnie gotowane na parze i podgrzewane, by usunąć ewentualnie szkodliwe patogeny, więc nie powinny nam zaszkodzić. Jedyną barierą może być jednak ich twardość.

Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów
Co zamiast chleba na śniadanie? Zapomnij o owsiance. Jedz to, a kilogramy same znikną

Dietetyczka wyjaśnia, co robi z płatkami obróbka termiczna

- Płatków nie musimy gotować. Obróbka termiczna jedynie zniweluje cenne dla zdrowia witaminy, głównie z grupy B, które są odpowiedzialne za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego. Płatki owsiane to nie to samo co kasze, które trzeba gotować. Jaglankę rzeczywiście gotujemy, ale owsianki już nie musimy – wyjaśnia dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz w rozmowie z zdrowie.radiozet.pl.

Czy płatki owsiane trzeba namaczać?

Są jednak osoby, które nie mogą jeść surowych płatków owsianych. W ich przypadku konieczne jest choćby długie namaczanie w wodzie czy mleku. Dietetyczka uważa, że zawsze powinny robić to osoby, które mają problemy żołądkowe.  Jeśli nie ma przeciwwskazań, płatki owsiane możemy spożywać codziennie. Warto to robić, ponieważ zawierają wiele cennych substancji odżywczych i są bardzo pożywne.

Udowodniono, że pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, działaniu immunomodulacyjnym, hipoglikemizującym, obniżającym apetyt, wspomagającym leczenie chorób jelit oraz zmniejszającym ryzyko raka jelita grubego.

Zobacz też:

To prawdziwe żelazko na zmarszczki. Kosztuje złotówkę, ale ty już masz je w kuchni

To pierwsze objawy guza mózgu. Nic sobie z nich nie robimy, a to poważny błąd

Wybudzasz się o tej godzinie? Lekarka alarmuje, że to może być nowotwór

Twój nos wygląda w ten sposób? Lekarz ostrzega, że to może być objaw nowotworu
To główny czynnik ryzyka występowania raka trzustki, o którym mało się mówi! Ostrzeżenie od lekarza
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, a w wolnych chwilach pochłania niezliczone ilości książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko