Dietetycy zachwycają się tym produktem. A Polacy omijają szerokim łukiem
Dla coraz większej liczby Polaków dbanie o zdrowie jest na pierwszym miejscu. Niektóre bardzo zdrowe produkty wciąż jednak traktujemy po macoszemu. Dietetycy alarmują, że ten produkt o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach mamy w nosie. A to duży błąd.
Uprawia się ją od 3000 lat. Polacy dopiero teraz zapraszają ją do swojej kuchni
Choć roślina karob, znana również jako szarańczyn strąkowy, uprawiana jest od ponad 3000 lat, to my dopiero zaczynamy używać jej w swoich kuchniach. Nadal nie jest zbyt popularna. A to duży błąd, ponieważ to zdrowa alternatywa dla cukru i kakao z niezwykle przyjemnym aromatem i wieloma cennymi właściwościami.
Te wyjątkowe drzewa dorastają do 15 metrów wysokości i od tysięcy lat rosną w rejonie Morza Śródziemnego. Mają skórzaste liście i zielone kwiaty, które skrywają owoce – długie brązowe strąki z nasionami, o słodkim smaku przypominającym czekoladę. Doceniane są zarówno w kulinariach, jak i w medycynie. Ciekawostką jest, że w starożytności służyły jako jednostka miary, co dało początek słowu "karat" używanemu w jubilerstwie.
Na co działa karob? Jest bardzo zdrowy
Karob jest wart naszej uwagi, bo jest bardzo zdrowy. To bogate źródło minerałów, takich jak magnez, fosfor, żelazo i wapń. Zawiera też kwas galusowy, który jest silnym przeciwutleniaczem i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Jest więc idealnym wyborem podczas profilaktyki chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory i choroby neurodegeneracyjne.

Owoce tej rośliny zawierają również błonnik , który spowalnia wchłanianie cukrów, a co za tym idzie, jest pomocny w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi. Świetnie sprawdzi się też dla osób, które mają objawy refluksu, problemy z trawieniem i biegunką. Może być też pomocny w leczeniu cukrzycy i otyłości. Chcesz wiedzieć więcej o zdrowiu? Przeczytaj: Krytyczny składnik dla osób po pięćdziesiątce. Tego organizm potrzebuje najbardziej
Tak wykorzystywany jest karob. Kiedyś może zastąpić słodycze
Karob ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym , choć mączka chleba świętojańskiego, jak jest nazywany, jest bardzo słabo znanym produktem na polskim rynku. W większości przypadków sprzedawany jest jako produkt ekologiczny. Jego celem jest poprawa smaku produktu lub wykorzystanie karobu jako substytutu kakao. W krajach, w których rośnie, jest wykorzystywany do produkcji słodyczy. Niewykluczone, że w przyszłości wyprodukowane zostaną z niego niedrogie, smaczne słodycze. Obecnie stosowany jest jako zagęstnik, stabilizator oraz jako źródło przeciwutleniaczy, które mają chronić inny produkt. Chcesz wiedzieć co warto włączyć do swojej diety? Przeczytaj: Tak szybko uzupełnisz niedobory. Nieoczywiste objawy braku tej witaminy

Źródło:
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa światowego tom 18 (XXXIII), zeszyt 2, 2018: 140–148 DOI: 10.22630/PRS.2018.18.2.41 Filip Kłobukowski, Maria Śmiechowska , Magdalena Skotnicka,
Kłobukowski F., Śmiechowska M., Skotnicka M. (2018). Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym. Problemy Rolnictwa światowego, 18(2), 140–148; DOI: 10.22630/PRS.2018.18.2.41,
Kłobukowski F., Śmiechowska M., Skotnicka M. (2018). Possibilities of utilizing carob (Ceratonia siliqua) in food industry and nutrition (in Polish). Problems of World Agriculture, 18(2), 140–148; DOI: 10.22630/PRS.2018.18.2.41.