Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Tak szybko uzupełnisz niedobory. Nieoczywiste objawy braku tej witaminy
Alina Gałka
Alina Gałka 19.02.2025 08:52

Tak szybko uzupełnisz niedobory. Nieoczywiste objawy braku tej witaminy

Objawy niedoborów witaminy
Fot. Canva

Utrata smaku, dziwne odczucia w rękach i nogach, pogorszenie wzroku, problemy trawienne… To tylko kilka mniej groźnych objawów, które mogą wskazywać na niedobór ważnego składnika odżywczego. Dowiedz się, co mogą oznaczać te symptomy i jak poradzić sobie z ich przyczyną.

Niezwykła witamina

Jedną z najbardziej intrygujących i fascynujących cząsteczek w świecie nauki i medycyny jest kobalamina, czyli witamina B12. Ta niezwykła witamina została pierwotnie odkryta jako czynnik zapobiegający anemii złośliwej.

Choć ten składnik odżywczy jest niezbędny człowiekowi, jego biosynteza jest bardzo skomplikowana i ograniczona do niektórych prokariontów, czyli mikroorganizmów w większości jednokomórkowych [1]; dlatego ludzie muszą przyjmować ją z pożywieniem.

Witamina B12 pełni kluczowe funkcje w organizmie człowieka, wpływając na wiele procesów metabolicznych i fizjologicznych takich jak:

produkcja czerwonych krwinekwitamina B12 jest niezbędna do prawidłowego tworzenia erytrocytów, niedobór może prowadzić do anemii,
funkcjonowanie układu nerwowego – bierze udział w syntezie osłonki mielinowej nerwów, wpływając na przewodnictwo nerwowe i ochronę neuronów,
metabolizm homocysteiny (aminokwasu, który powstaje w wyniku przemian białka zwierzęcego) – kobalamina zapobiega jej gromadzeniu się we krwi, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
synteza DNA i RNA – wspiera podziały komórkowe i prawidłowy rozwój organizmu,
produkcja energii – uczestniczy w przemianach tłuszczów i białek oraz w metabolizmie kwasów tłuszczowych i aminokwasów.
Przeczytaj: Nowy potencjał witaminy B12. Chroni przed martwicą komórek w ostrym zapaleniu tego narządu

Czy nadmiar tych witamin powoduje trądzik i pogarsza jakość skóry? Lekarka nie ma wątpliwości Kontroluj poziom witaminy B12! Najlepsze źródło witaminy B12 w diecie wegetariańskiej

Niedobory witaminy B12

Niedobór witaminy B12 jest powszechnym problemem zwłaszcza wśród osób starszych. Jego główną przyczyną jest upośledzone wchłanianie kobalaminy z pokarmów, a objawy bywają niespecyficzne. Niedobór witaminy B12 związany jest z istotnymi zaburzeniami hematologicznymi, neurologicznymi i psychiatrycznymi oraz w zakresie przewodu pokarmowego [2].

Lista częstych objawów niedoboru witaminy B12 jest długa, a kilka pozycji może zaskakiwać:

• utrata smaku, 
• pieczenie języka, cechy jego zapalenia, tzw. język bawoli, gładki, lśniący, 
• utrata apetytu, 
• chudnięcie, 
• nudności, 
• biegunki, 
• zaparcia, 
• przedwczesne siwienie, 
• bladość skóry o odcieniu żółto-cytrynowym z ogniskami bielactwa, 
• zażółcenie twardówki oczu, 
• bolesne owrzodzenia w kącikach ust, 
• wstręt do mięsa i potraw smażonych, 
• parestezje (nieprawidłowe odczucia na skórze) rąk i nóg, 
• kłucie opuszek palców stóp, 
• niestabilność chodu, 
• zaburzenia fiksacji (trudności w utrzymaniu wzroku na określonym obiekcie), 
• osłabienie wzroku, 
• osłabienie pamięci i otępienie, 
• zaburzenia nastroju, 
• halucynacje.

żółte-oczy-Canva
Jednym z nieoczywistych objawów niedoborów witaminy B12 jest zażółcenie twardówki oczu. Fot. Canva

Choć niedobory witaminy B12 najczęściej kojarzone są z anemią złośliwą, obecnie schorzenie to występuje rzadko.  Niezdiagnozowane niedobory kobalaminy mogą prowadzić do poważnych powikłań, takich jak degeneracja rdzenia kręgowego czy pancytopenia (widoczne w morfologii obniżenie liczby wszystkich trzech rodzajów komórek krwi) [3]. Przeczytaj: Niedobór tej witaminy zwala z nóg. Na ogół podejrzewa się zupełnie inne niedobory
 

Źródła witaminy B12

Głównym źródłem witaminy B12 jest mięso. Dotychczas nie odkryto kobalaminy w żadnych pokarmach pochodzenia roślinnego, dlatego na jej niedobory szczególnie narażeni są wegetarianie.

Za najbardziej wartościowe źródło witaminy B12 uważa się mięso i nabiał przeżuwaczy, a więc zwierząt takich jak krowy, owce i kozy. Produkty takiego pochodzenia odgrywają kluczową rolę w zaspokajaniu dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 (oficjalne dzienne zapotrzebowanie na kobalaminę wynosi 3,0 μg).

mięso-Canva
Oficjalne dzienne zapotrzebowanie na kobalaminę wynosi 3,0 μg, a jej najlepszym źródłem jest mięso. Fot. Canva

Stężenie witaminy B12 w produktach pochodzenia zwierzęcego jest zróżnicowane – najwyższe wartości występują w podrobach, takich jak wątroba i nerki; zdecydowanie mniej witaminy zawiera mleko i produkty mleczne. Co ciekawe, stężenie B12 w mięsie może się różnić w zależności od sposobu karmienia i hodowli zwierzęcia, a także od wybranego kawałka mięsa i sposobu jego przygotowania [4]. Przeczytaj: To jedno z najzdrowszych mięs. Odchudza i zbija cholesterol. W Polsce praktycznie go nie jemy
 

Leczenie i zapobieganie niedoborom witaminy B12

Nierozpoznane niedobory witaminy B12 mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dlatego bardzo ważne jest wczesne rozpoznanie i odpowiednie leczenie. Podstawową metodą terapii są iniekcje domięśniowe, choć w wielu przypadkach skuteczna może być także doustna suplementacja [3].

Badania potwierdzają, że przyjmowanie wysokich dawek witaminy B12 (1–2 mg dziennie) w postaci suplementów doustnych jest równie skuteczne jak iniekcje domięśniowe; terapia domięśniowa prowadzi natomiast do szybszej poprawy i powinna być rozważana u pacjentów z ciężkim niedoborem lub poważnymi objawami neurologicznymi.

Suplementacja poprawia wchłanianie kobalaminy, dlatego osoby powyżej 50. roku życia oraz weganie i ścisli wegetarianie powinni spożywać żywność wzbogaconą w witaminę B12 lub przyjmować odpowiednie preparaty [5].

Źródła:
[1] J H Martens, H Barg, M J Warren, D Jahn. Microbial production of vitamin B12. Appl Microbiol Biotechnol. 2002 Mar;58(3):275-85. doi: 10.1007/s00253-001-0902-7. Epub 2001 Dec 20.
[2] Joanna Zabrocka, Zyta Beata Wojszel. Niedobór witaminy B12 w wieku podeszłym – przyczyny, następstwa, podejście terapeutyczne. Geriatria 2013; 7: 24-32.
[3] Michael J Shipton, Jecko Thachil. Vitamin B12 deficiency - A 21st century perspective. Clin Med (Lond). 2015 Apr;15(2):145-50.doi: 10.7861/clinmedicine.15-2-145.
[4] Doreen Gille, Alexandra Schmid. Vitamin B12 in meat and dairy products. Nutr Rev. 2015 Feb;73(2):106-15. doi: 10.1093/nutrit/nuu011.
[5] Robert C Langan, Andrew J Goodbred. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389.
 

To mięso to skarbnica wartości odżywczych. Polacy boją się je jeść
To mięso to skarbnica wartości odżywczych. Polacy boją się je jeść
Mięso to dla wielu Polaków podstawowy element diety. Często sięgamy po drób, wieprzowinę lub wołowinę. Ten rodzaj mięsa dla większości z nas zarezerwowany jest na większe okazje. Wielu Polaków nawet od święta boi się je jeść. To duży błąd, bo to najlepsze i najzdrowsze mięso jakie istnieje.Jak podaje „Business Insider Polska”, spożycie mięsa w Polsce jest na stosunkowo wysokim poziomie. Zdecydowana większość ankietowanych, tj. 89 proc., przyznała, że konsumuje je przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jak czytamy, osoby, które jedzą mięso, spożywają je zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu (38 proc. badanych) albo nawet 4-6 razy w ciągu 7 dni (33 proc. badanych). 
Czytaj dalej
Zabijają bakterie i wzmacniają ciało. 3 składniki z kuchni na infekcje
3 składniki na infekcje
imbir-własne-AG-pacjenci
Antybiotyki to substancje chemiczne, które hamują wzrost lub niszczą bakterie. Są niezwykle skuteczne w leczeniu infekcji bakteryjnych, ale ich stosowanie może prowadzić do oporności bakterii oraz zaburzeń mikroflory jelitowej. Ich naturalne i bezpieczne zamienniki znajdziesz w swojej kuchni.W wielu produktach spożywczych znajdziesz naturalne zamienniki antybiotyków, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspierające odporność. Chociaż w przypadku chorób nie zastąpią leków przepisanych przez lekarza, wspierają walkę z infekcjami i pomagają się przed nimi chronić. 
Czytaj dalej