Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > To warzywo wzmacnia kości i wspomaga układ trawienny. Zrób z niego pyszne kotlety
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 20.02.2025 08:39

To warzywo wzmacnia kości i wspomaga układ trawienny. Zrób z niego pyszne kotlety

To warzywo wzmacnia kości i wspomaga układ trawienny. Zrób z niego pyszne kotlety
fot.milla1974/Getty Images

Polacy stają się bardziej otwarci na eksperymenty w kuchni. Szukają zdrowszych alternatyw dań kuchni polskiej. Doskonałym pomysłem na obiad jest więc danie z warzywa, które wzmacnia kości i jest bardzo zdrowe. Kotlety, które można z niego przygotować są obłędnie pyszne i przypominają dobrze znane nam schabowe. 

Kotlety z tego warzywa są obłędne. Ale i bardzo zdrowe

Bakłażana traktujemy jak warzywo, choć jest to owoc. Niezależnie od tego, przygotowane z niego „kotlety schabowe”, to coś, co zaskoczy całą twoją rodzinę. Bakłażan jest bowiem skarbnicą cennych witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i K, a także magnez, wapń, potas i miedź.  Chcesz wiedzieć więcej o witaminach i minerałach? Przeczytaj: Senność, ciągłe zmęczenie? Oto 3 pierwiastki, których może Ci brakować

Wapń wpływa na wzmocnienie kości, więc osoby, które pracują nad poprawą swojej kondycji fizycznej, powinny sięgać po to warzywo jak najczęściej. Bakłażan zawiera też błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości, więc świetnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych.

Te suplementy mogą uszkodzić żołądek. Łykamy je jak cukierki Maść tranowa. Prasuje zmarszczki, a kosztuje mniej niż 10 zł

Przepis na kotlety z bakłażana. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 2 jajka,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku.
Projekt bez nazwy (91).png
fot.Srattigan/pixabay, Bakłażan to niezwykle zdrowe warzywo

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bakłażana i pokrój go w plastry o grubości około 1-2 cm.
  2. Ułóż plastry na papierowym ręczniku i posyp solą. Odstaw na 20–30 minut. To bardzo ważne, ponieważ pozwala pozbyć się goryczy. 
  3. Następnie opłucz plastry i osusz je ręcznikiem papierowym.
  4. Dopraw bakłażana solą i pieprzem z obu stron. Możesz użyć też ulubionych przypraw np. papryki słodkiej lub mieszanki przypraw do kurczaka, by warzywo przypominało smakiem mięso. 
  5. Przygotuj trzy miseczki: do jednej wsyp mąkę, do drugiej roztrzepane jajka, a do trzeciej bułkę tartą.
  6. Każdy plaster bakłażana panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  7. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Możesz wybrać też zdrowszą opcję – piekarnik lub air fryer. W takim przypadku wystarczy tylko delikatnie posmarować kotlety olejem.
  8. Jeśli zdecydujesz się na smażenie, to odłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dieta wegetariańska a dziecko

Choć bezmięsny obiad nie oznacza od razu, że przechodzimy na dietę wegetariańską, to warto wiedzieć, jakie zagrożenie niesie to w przypadku małych dzieci. Jadłospis dziecka dla prawidłowego funkcjonowania powinien być urozmaicony i zawierać wszystkie grupy produktów. Składnikami pokarmowymi, których ryzyko wystąpienia niedoborów jest wysokie, są: białko (aminokwasy egzogenne), witamina B12, witamina D, wapń, żelazo, cynk, jod, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Chcesz wiedzieć więcej o warzywach? Przeczytaj:  Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki mówią wprost

 

Projekt bez nazwy (92).png

fot. Qwart/Getty Images, Te kotlety doskonale zastąpią schabowe

Dzieci na dietach roślinnych bardzo często mają niższy wskaźnik BMI w porównaniu do swoich rówieśników odżywiających się tradycyjną dietą. I choć badań na temat diety wegańskiej i wegetariańskiej u dzieci jest niewiele, to w oparciu o istniejący stan wiedzy, właściwe jest, by u dzieci i młodzieży nie stosować bardzo restrykcyjnych form diety wegetariańskiej, dopuszczając do obecności w diecie niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. 

 

Źródło: 

Baroni L., Goggi S., Battino M., Planning well-balanced vegetarian diets in infants, children and adolescents: The VegPlate Junior, w: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2019, 119, 7, 1067-1074. 

Schürmann S., Kersting M., Alexy U., Vegetarian diets in children: a systematic review, w: Eur J Nutr, 2017, 56, 1797–1817.