Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe
Kawa jest przez Polaków pita chętnie - rano, po południu, kiedy nachodzi nas senność. Sama w sobie nie jest szkodliwa, mogą ją także pić pacjenci z nadciśnieniem, choć tutaj warunkiem jest zachowanie umiaru. Mało kto wie, że dodając jeden dodatek, bardzo pasujący, możemy zmienić kawę w prozdrowotny napój, który niszczy komórki rakowe.
Co dodać do kawy, żeby była zdrowa?
Na szczególną uwagę zasługuje kardamon, czyli znana nam przyprawa o korzennym aromacie. Kardamon ma bardzo cenne właściwości zdrowotne i świetnie komponuje się z kawą. Zawiera m.in.: witaminę C , witaminy z grupy B, żelazo, wapń, sód, magnez , cynk, fosfor, potas oraz olejki eteryczne.
Kardamon wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, rozgrzewające, przeciwzapalne i rozkurczowe. Ma także bardzo korzystny wpływ na układ pokarmowy, wspiera produkcję soków trawiennych i świetnie przeciwdziała niestrawności, przewlekłemu nieżytowi żołądka, chorobie wrzodowej . Pomaga także na dolegliwości sercowo-naczyniowe.
Dodatkowo naukowcy z Florida A&M University wykazali, że kardamon może mieć leczniczy potencjał nie tylko w stanach zapalnych jelit, ale również w zaawansowanym stadium raku jelita grubego.
Polecamy: Tego nie łącz z masłem. Przytyjesz w mgnieniu oka
Dlaczego warto dodawać kardamon do kawy i jak to robić?
Dzięki udowodnionym właściwościom antynowotworowym, kardamon powinien być włączony do diety na stałe. Może być on dodawany do kawy, ale uwaga - kawa powinna być lekko przestudzona. Chodzi po prostu o to, aby nie dodawać kardamonu do wrzątku. Do kawy z już dolanym mlekiem - jak najbardziej.
Kardamon ma bardzo specyficzny, korzenny aromat. Dobrze jednak pasuje do kawy, a dodawany jesienią i zimą sprawia, że napój działa rozgrzewająco.
Na co jeszcze działa kardamon?
Kardamon wspiera odporność organizmu, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Pomaga na sezonowe infekcje, działa wykrztuśnie i ułatwia usuwanie zalegającej wydzieliny. Kardamon działa moczopędnie i pomaga zapobiegać infekcjom układu moczowego.
Do kawy można dodać także miód, który również ma wiele cennych właściwości odżywczych. Miód również powinien być dodawany do lekko przestudzonej kawy, chociaż niektórzy eksperci zalecają, aby zjeść kanapkę z miodem - dzięki temu nie straci on swoich właściwości. Jednak zamiast cukru do kawy zdecydowanie lepiej dodać miód. Miód również działa antybakteryjnie i wspiera odporność organizmu.
Czytaj też:
Taylor Swift otworzyła się na temat śmiertelnej choroby. Gwiazda przeżyła trudne chwile
Fala zakażeń COVID-19 po koncercie Taylor Swift. Fani z Polski powinni uważać
Te osoby nie mogą jeść bobu. Jest dla nich szkodliwy