Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Warzywo najzdrowsze na świecie. Wspiera serce, obniża ciśnienie krwi
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 04.08.2024 12:08

Warzywo najzdrowsze na świecie. Wspiera serce, obniża ciśnienie krwi

Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie?
Fot. Canva

Rukiew wodna, nazywana rzeżuchą wodną, jest uważana za najzdrowsze warzywo ze względu na swoje bogate właściwości odżywcze. Na co pomaga spożycie warzywa? Jak wygląda rukiew wodna?

Rukiew wodna - jakich witamin dostarcza?

Rukiew wodna jest zarówno warzywem, jak i ziołem. Jest bogata w witaminy K, C, A oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), zawiera znaczące ilości minerałów, takich jak żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas. Znajdziemy w niej także antyoksydanty: glukozynolaty, luteinę, zeaksantynę i beta-karoten praz błonnik pokarmowy. 

W 100 g rukwi wodnej znajdują się: białka (2,3 g), tłuszcze (0,1 g), węglowodany (1,29 g), błonnik (0,5 g). Kaloryczność rukwi wodnej jest niska, wynosi 11 kcal w 100 g, ma także niski indeks glikemiczny (IG). Warto dodać, iż Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji uznało rukiew wodną za najzdrowsze warzywo na świecie.

Pilny komunikat ZUS. Dotyczy 9 mln emerytów i rencistów Dziewczynka dostała lek za 9 mln złotych. Nie uwierzysz, co stało się po 20 godzinach

Rukiew wodna - wpływ na zdrowie

Regularne spożywanie rukwi wodnej przyczynia się do:

  • obniżenia ciśnienia krwi oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. To za sprawą potasu i magnezu, których warzywo zawiera duże ilości;
  • poprawy pracy układu trawiennego, przeciwdziałaniu zaparciom - a to za sprawą błonnika pokarmowego;
  • zawarte w rukwi przeciwutleniacze ograniczają stan zapalny w organizmie;
  • wysoka zawartość witaminy K wspiera zdrowie kości oraz zapobiega osteoporozie;
  • poprawy odporności - dzięki dużej zawartości witaminy C oraz przeciwutleniaczy;
  • zminimalizowania stresu antyoksydacyjnego;
  • zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów, dzięki obecności izotiocyjanianów - hamują one namnażanie komórek rakowych i wpływają na charakterystyczny smak warzywa;
  • poprawę procesu przemiany materii;
  • poprawy krzepliwości krwi;
  • obniżenia poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL, podwyższając poziom dobrego cholesterolu HDL.

Rukiew wodna / Canva

Jak spożywać rukiew wodną?

Rukiew wodna ma lekko pikantny smak, nadaje się do wielu potraw - do kanapek, sałatek, past warzywnych, koktajli. Na rynku dostępna jest też rukiew wodna w proszku oraz rukiew suszona. Rukiew można kupić już w sklepach takich sieci jak Lidl czy Biedronka. Cieszy się ona rosnącą popularnością, właśnie przez swoje prozdrowotne właściwości. 

Czytaj też:

Taylor Swift otworzyła się na temat śmiertelnej choroby. Gwiazda przeżyła trudne chwile

Fala zakażeń COVID-19 po koncercie Taylor Swift. Fani z Polski powinni uważać

Na gali Grammy pojawiła się nieuleczalnie chora Celine Dione. „Dziękuję wam wszystkim”